Γήπεδο Λεμεσού: Τα βλέμματα στη συμφωνία ΚΟΑ – Σωματείων

Το θέμα της αύξησης του κόστους κατασκευής του γηπέδου και η συμφωνία ΚΟΑ-σωματείων, απασχολούν τους άμεσα εμπλεκόμενους

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε σε σχέση με την αύξηση στο κόστος κατασκευής του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου της Λεμεσού, αλλά και την μείωση των καθισμάτων, πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη συμφωνία που θα κάνει ο ΚΟΑ με τα τρία ποδοσφαιρικά σωματεία της Λεμεσού.

Οι εξελίξεις αυτή τη στιγμή σε σχέση με το γήπεδο της Λεμεσού  τρέχουν σε τρία μέτωπα. (α) Στη Βουλή, όπου η Επιτροπή Ελέγχου εξετάζει το όλο ζήτημα που δημιουργήθηκε με την αύξηση του κόστους, αλλά και την αναμενόμενη συμφωνία του ΚΟΑ με τα σωματεία. (β) Στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία επίσης θα εξετάσει πρώτιστα το θέμα της αύξησης του κόστους, σε συνδυασμό μάλιστα με τη μείωση των θέσεων, ενώ θα δει τη συμφωνία που θα συνάψει ο ΚΟΑ με τα σωματεία και θα ετοιμάσει έκθεση και γι αυτό το κομμάτι. (γ) Στον ΚΟΑ ο οποίος είναι σε επαφές τόσο με τα σωματεία για επίτευξη συμφωνίας για τη χρήση του γηπέδου, αλλά και με την Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, ώστε η συμφωνία που θα επιτευχθεί με τα σωματεία να συνάδει με τους κανόνες χρηστής διοίκησης.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στο μέτωπο της Βουλής, η Επιτροπή Ελέγχου αφού ενημερώθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους, έλαβε διαβεβαιώσεις από τον ΚΟΑ ότι εντός ενός διαστήματος 15 – 20 ημερών θα ενημερώσει την Επιτροπή σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τα σωματεία για την χρήση του γηπέδου. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, είναι το είδος της συμφωνίας που θα επιτευχθεί. Δηλαδή κατά πόσο θα είναι στη βάση ενοικίου που θα καταβάλλουν τα σωματεία στον ΚΟΑ ή θα δοθεί από πλευράς ΚΟΑ το δικαίωμα στα σωματεία μέσω της εταιρείας που ίδρυσαν, της ΑΑΑ LIMASSOL STADIUM LIMITED να διαχειρίζεται το γήπεδο και να δίνει στον ΚΟΑ ένα ποσό που θα συμφωνηθεί.

Μιλώντας στην Brief ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι από τη στιγμή που ιδιοκτήτης του γηπέδου θεωρείται ο ΚΟΑ, θα πρέπει τα σωματεία να καταβάλλουν ένα ποσό για τη χρήση του γηπέδου. Διαφορετικά σημείωσε χαρακτηριστικά, αφού θα είναι δωρεάν, ενδεχομένως να θελήσουν και άλλα σωματεία να το χρησιμοποιήσουν. Κανείς δεν αρνείται ότι η Λεμεσός χρειάζεται ένα νέο σύγχρονο στάδιο, σημείωσε. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνεται με τα χρήματα του φορολογούμενου και να χρησιμοποιείται δωρεάν από κάποια σωματεία.

Από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εξετάζεται το θέμα ανέγερσης του κόστους του γηπέδου και το αυξημένο κόστος που παρουσιάστηκε. Όπως λέχθηκε, αρχικά σύμφωνα με τους υπολογισμούς το κόστος του γηπέδου θα ανερχόταν στα €15 εκατ. ωστόσο σήμερα γίνεται λόγος για €48 εκατ. (γήπεδο €38 εκατ. και οδικό δίκτυο €10 εκατ.). Μιλώντας στην Brief ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης σημείωσε ότι γίνεται έρευνα για το θέμα του κόστους, σε συνδυασμό με την μείωση της χωρητικότητας του γηπέδου και θα ετοιμαστεί έκθεση από πλευράς της Υπηρεσίας. Όσον αφορά στη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ σωματείων και ΚΟΑ, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι θα αναμένουμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα και αναλόγως θα το κρίνουμε. Σε σχέση με το ποσό των €2 εκατ. που λέχθηκε ότι θα πρέπει να κυμαίνεται το ενοίκιο που θα καταβάλλουν οι ομάδες, ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι ήταν ένα ποσό που λέχθηκε πάνω σε μια συζήτηση με βάση πολύ προκαταρκτικούς υπολογισμούς. 

Όσον αφορά τώρα στον ΚΟΑ, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Μιχαηλίδης ανέφερε στην Brief ότι σε σχέση με το κόστος του γηπέδου αναμένουν την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και αναλόγως θα λάβουν τις αποφάσεις τους. Όσον αφορά στη συμφωνία με τα σωματεία, ανέφερε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα σωματεία για να βρουν την καλύτερη δυνατή επιλογή όσον αφορά στη χρήση και διαχείριση του γηπέδου, σε συνεννόηση με την Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, ενώ όπως είπε πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρέπει να δώσει και το πράσινο φως η ΕΕ.
Όσον αφορά το θέμα με τη μείωση της χωρητικότητας του γηπέδου, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι ήταν καθαρά απόφαση των σωματείων εξαιτίας των οδηγιών της ΟΥΕΦΑ σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας. Καταλήγοντας, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι το γήπεδο αναμένεται να είναι έτοιμο να παραδοθεί στις 25/8 σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο εργολάβος στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τέλος, σε επικοινωνία που είχαμε με τον Διευθυντή της εταιρείας ΑΑΑ LIMASSOL STADIUM LIMITED, Άριστο Ποταμίτη, μας ανέφερε ότι τα τρία σωματεία της Λεμεσού, Απόλλωνας, ΑΕΛ και Άρης τα οποία είναι και οι μέτοχοι της εταιρείας, βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τον ΚΟΑ για το είδος της συμφωνίας που θα επιτευχθεί, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί περισσότερο στο παρόν στάδιο.

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom:

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
24983