Γυναίκες / Μάνατζμεντ: Στις χειρότερες θέσεις η Κύπρος

«Αποκλεισμένες» από τις θέσεις μάνατζμεντ οι γυναίκες στην ΕΕ

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου αλλαγές στον χώρο εργασίας.

Οι μάνατζερ αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο έργο να σχεδιάζουν, να κατευθύνουν, να συντονίζουν ή να εκτελούν άλλες δραστηριότητες ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία των ομάδων, των εταιρειών ή των οργανισμών τους.

Την ίδια ώρα παρόλο που τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες διαθέτουν διαφορετικές ιδιότητες στη διαχείριση των κρίσεων, οι γυναίκες παραμένουν αποκλεισμένες από τις θέσεις μάνατζμεντ.


Αναλυτικότερα, σύμφνωα με τα στοιχεία της Eurostat, το τρίτο τρίμηνο του 2020 περισσότερα από 9,5 εκατ. άτομα κατείχαν διοικητικές θέσεις στην ΕΕ. Από αυτές οι 6,2 εκατ. αφορούσαν  άνδρες και οι 3,3 εκατ. γυναίκες.

Παρόλο που οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των μισθωτών στην ΕΕ (46%), υποεκπροσωπούνται μεταξύ των διευθυντών θέσεων καταλαμβάνοντας το 34%.

Το ποσοστό αυτό ανέβηκε ασθμαίνοντας πάνω από το 30% στο τρίτο τρίμηνο καθώς είχε πέσει κάτω από το όριο του 30% στο δεύτερο τρίμηνο.

Ποιες χώρες έχουν το υψηλότερο μερίδιο γυναικών διευθυντών  
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το μεγαλύτερο μερίδιο γυναικών σε διευθυντικές θέσεις το τρίτο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε στη Λετονία (45%) και στην Πολωνία (44%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία ​​και τη Σουηδία (και το 42%).

Από την άλλη, την χαμηλότερη εκπροσώπηση σε διευθυντικές θέσεις έχουν οι γυναίκες στην Κροατία όπου αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το ένα τέταρτο των διευθυντών (24%), τις Κάτω Χώρες (26%) και την Κύπρο (27%).

Πηγή: naftemporiki