Χάλασαν όλα τα χρονοδιαγράμματα για ΑΤΑ

Δεν τα βρίσκουν συντεχνίες με εργοδότες – Στα χαρακώματα και Κυβέρνηση με ΑΚΕΛ – Τι λέει ο Κούσιος

Δεν βλέπει φως στο τούνελ για την ΑΤΑ – τουλάχιστον όχι για την ώρα – ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος. 

Ο Υπουργός Εργασίας μιλώντας στην Brief ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι θα επέλθει συμφωνία εντός των επόμενων ημερών, μιας και η νέα κοινή συνάντηση που θα έχει μαζί με συντεχνίες και εργοδότες για το ζήτημα μεταφέρθηκε – μετά το κώλυμα που είχαν δηλώσει οι εργοδοτικές οργανώσεις - και θα πραγματοποιηθεί κοντά στις 15 Ιανουαρίου 2023

Έτσι, μετά την πιο πάνω εξέλιξη όλα τα άτυπα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί ώστε να επέλθει συμφωνία πριν το τέλος του 2022 έχουν ακυρωθεί

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε αναμένεται να βρεθεί η λύση για την αναπροσαρμογή της ΑΤΑ αλλά και για το ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, ο κ. Κούσιος επεξήγησε στην Brief πως η κυβέρνηση είναι απλά ο μεσάζοντας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, τονίζοντας ότι η οποιαδήποτε συμφωνία εξαρτάται από τις συντεχνιακές και εργοδοτικές οργανώσεις. 

Να υπενθυμίσουμε πως ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ζητούν κατάργηση της ΑΤΑ, ενώ στον αντίποδα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν την επαναφορά της στο 100% σε σχέση με το 50% που ισχύει σήμερα. 

Ειδικότερα, η μεταβατική συμφωνία υπογράφηκε το 2017, τέθηκε σε ισχύ την τριετία 2018-2020 και ανανεώθηκε για το 2021 λόγω πανδημίας, και η οποία προβλέπει πως η ΑΤΑ θα καταβάλλεται 1 φορά τον χρόνο στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. 

Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εξέφρασαν την θέση πως θα προχωρήσουν με δυναμικά μέτρα σε περίπτωση που δεν επανέλθει η ΑΤΑ στο 100%, φέρνοντας έτσι την άμεση αντίδραση των εργοδοτικών οργανώσεων, με τον Υπουργό Εργασίας να καλείται να βρει τη χρυσή τομή. 

Ποιο είναι δικαιούχοι της ΑΤΑ 

Όπως ανέφερε σε προηγούμενες δηλώσεις του στην Brief ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, αυτή τη στιγμή στην Κύπρο περίπου το 45% των εργαζομένων που έχουν πρόσβαση σε συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό, στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα παίρνουν ΑΤΑ. Δικαιούχοι είναι όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι καλύπτονται με συλλογικές συμβάσεις ή έχουν κατ’ ιδίαν ρύθμιση με τον εργοδότη τους.

Στα χαρακώματα και Κυβέρνηση – ΑΚΕΛ για την ΑΤΑ 

Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον κυβέρνησης - ΔΗΣΥ για το ζήτημα αναφέροντας πως η κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση για την ΑΤΑ και «να πάψει να κρύβεται πίσω από τους εργοδοτικούς συνδέσμους», ζητώντας παράλληλα την πλήρη αποκατάσταση της και την επέκταση της σε όλους του εργαζομένους. (Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση).

Το Προεδρικό, δια μέσου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου απάντησε στο ΑΚΕΛ κάνοντας λόγο για υπομονή της κυβέρνησης σε όσα αναφέρουν. Όπως σημείωσε ο κ. Πελεκάνος είναι το ΑΚΕΛ και η δική τους διακυβέρνηση που το 2012 κατήργησε τα κεκτημένα και ότι η παρούσα κυβέρνηση αποκατέστησε την ΑΤΑ το 2017 με την καταβολή του 50%, κάτι που όπως σημειώνει συμφώνησε και η ΠΕΟ. (Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση). 

Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση του αναφέρει πως η αποκοπή της ΑΤΑ ήταν απόφαση της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως ο ΔΗΣΥ διόρθωσε την εν λόγω απόφαση αποκαθιστώντας ήδη το 50%. (Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση).

Χ.Ζ.