Χαλούμι και Πατάτα: Δεν επηρεάστηκαν οι εξαγωγές από το Brexit

Οι συνέπειες του Brexit και της πανδημίας επηρεάζει το εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου - Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Σε καθοδική πορεία είναι οι εμπορικές σχέσεις Κύπρου - Ην.Βασιλείου, δύο χρόνια μετά την απόφαση για Brexit και ένα χρόνο εφαρμογής του, σημείωσε στην εκπομπή Business Hour By Brief , o Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ, Κυριάκος Ιορδάνους.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Ιορδάνους την ίδια ώρα οι εξαγωγές της Κύπρου προς την Βρετανία, δεν επηρεάστηκαν και παραμένουν σταθερές μετά το Brexit, επεξηγώντας πως αυτό οφείλεται στο είδος προϊόντων που εξάγουμε, όπως είναι δηλαδή τα γεωργικά προϊόντα, πατάτες και τα γαλακτοκομικά.

Αυξημένοι δασμοί σημαίνει αυξημένα κόστη στις εισαγωγές

Όπως ανέφερε, αυτό συμβαίνει λόγω των αυξημένων δασμών καθώς θεωρείται τρίτη χώρα και δεν επωφελείται των πλεονεκτημάτων και οφέλη των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. «Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του συνολικού κόστους εισαγωγών», σημείωσε ο κ. Ιορδάνους.

Αν και οι Κύπριοι εισαγωγείς συνεχίζουν να έχουν σε υψηλή προτίμηση το Ηνωμένο Βασίλειο, εντούτοις, δείχνουν ενδιαφέρον για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία, ανέφερε. Επιζητούν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για να μπορέσουν να καλύψουν την αλλαγή και διαφορά που έρχεται από το Ην. Βασίλειο», σημείωσε.

Επιπλέον, ο κ. Ιορδάνους υπενθύμισε πως με το Brexit συνέπεσε και η πανδημία, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση και είναι κάτι που θα διαφανει στην πορεία. 

Πρόσθετος φόρος 10% στην εισαγωγή αυτοκινήτων από Βρετανία – Αύξηση στα ναύλα

Κληθείς να σχολιάσει πως επηρεάστηκε η εισαγωγή αυτοκινήτων από Βρετανία, ο κ. Ιορδάνους ανέφερε πως έχουν αυξηθεί οι τιμές λόγω του πρόσθετου φόρου των 10%, ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί και τα ναύλα για την μεταφορά τους με τα πλοία.

«Η εισαγωγή αυτοκινήτων από το Ην. Βασίλειο δεν είναι τόσο ελκυστική, όσο ήταν στο παρελθόν», τόνισε.

Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ Ην. Βασιλείο, Ιρλανδίας και ΕΕ

Την ίδια ώρα, ο κ. Ιορδάνους επισήμανε ότι η αποχώρηση της Βρετανία από την ΕΕ διέπεται από την «Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ Ην. Βασιλείο, Ιρλανδίας και ΕΕ», (όπως ανακοινώθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2020 και υπογράφτηκε 30/12/2020 και υπογράφηκε από την ΕΕ τέλη Απριλίου- Αρχές Μαίου 2021). «Αυτή η πολυσέλιδη συμφωνία περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο θέματα που έχουν να κάνουν με το εμπόριο», σημείωσε.

Η Βρετανία, σύμφωνα με τον κ. Ιορδάνους, εξακολουθεί να είναι τρίτη χώρα από αυτές που εισάγουμε, αλλά διέπεται και από τις συγκεκριμένες πρόνοιες της συμφωνίας, διευκρίνισε ο κ. Ιορδάνους.

Υπάρχει μάλιστα παρόμοια συμφωνία και με τον Καναδά, την Ιαπωνία και άλλες χώρες, πρόσθεσε ο κ. Ιορδάνους.

Χρειάζεται βελτίωση για τη μεταφορά εδρών βρετανικών εταιρειών στην Κύπρο

Μεγάλο στοίχημα για την Κύπρο και υπάρχει και μέσω της παράλληλης προσπάθειας του Κυπριακού Οργανισμού Επενδύσεων Κύπρου, Ιnvest Cyprus, είναι η μεταφορά εδρών Βρετανικών εταιρειών, ώστε να δραστηριοποιούνται από την Κύπρο.

Αυτό που τόνισε, είναι ότι έγιναν και γίνονται προσπάθειες αλλά για να φτάσουμει στο βαθμό που επιθυμούμε χρειάζεται να γίνουν πιο στοχευμένες κινήσεις. Ανάμεσα σε αυτές τις κινήσεις, κατά τον κ. Ιορδάνους είναι ο περιορισμός γραφειοκρατίας, η παροχή ελκυστικών κινήτρων ώστε να προσελκύσουμε το επίπεδο των επιχειρηματιών / στελεχών που θέλουμε να εργαστούν στην Κύπρο.

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Business Hour ο κ. Ιορδάνους:

 


*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank