Χαμόγελα αισιοδοξίας σκόρπισαν οι Moody’s

•    Παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες 
•    Προτεραιότητα η ενίσχυση του ισολογισμού, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου και η διατήρηση της κεφαλαιακής βάσης.


ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Xαμόγελα αισιοδοξίας σκόρπισε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου η θετική αξιολόγηση του οίκου Moody’s, ο οποίος αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές (outlook) του  τραπεζικού συστήματος. 

Μάλιστα, θετικό χαρακτηρίζεται και το μήνυμα ότι «η οποία επιδείνωση όσον αφορά τον κίνδυνο για το ενεργητικό των τραπεζών θα είναι περιορισμένη και ότι τα κέρδη τους θα αυξάνονται καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα ανακάμπτουν μετά τη μεγάλη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού».

Ωστόσο, οι προβληματισμοί του οίκου καθώς και των οικονομικών αναλυτών στην Κύπρο είναι ότι οι συνθήκες για τις επιχειρήσεις θα παραμείνουν δύσκολες, με τη σταδιακή απόσυρση της στήριξης από τις κυβερνήσεις και η οικονομία θα πρέπει να βρει τα πόδια της από μόνη της.  

Κομβικό σημείο αποτελεί και πάλι η τουριστική κίνηση της τρέχουσας χρονιάς η οποία παρουσιάζει αρνητικές προοπτικές, καθώς μέχρι στιγμής οι κρατήσεις είναι περιορισμένες.

Από την άλλη, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα, ταυτόχρονα με την ανάγκη να στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Προκλήσεις – απειλές

Το ισχυρότερο χαρτί τελικά αποτελεί η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων και τα προγράμματα εμβολιασμού στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το Υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι πέραν του 60% του πληθυσμού άνω των 18 χρονών θα εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις – απειλές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα παραμένουν:

•    Ο ισολογισμός των τραπεζών ο οποίος επιβάλλεται να είναι ενισχυμένος, η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους, και η διατήρηση της κεφαλαιακής βάσης.
•    Η ενίσχυση των εσόδων με βέλτιστη διαχείριση κεφαλαίων και η βελτίωση της αποδοτικότητας με προϊόντα και υπηρεσίες μειωμένου λειτουργικού κόστους.
•    Η περαιτέρω πώληση χαρτοφυλακίου δανείων και η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου μέσω της μείωσης των ΜΕΔ σε συνδυασμό με την περαιτέρω οργανική μείωση των ΜΕΔ.
•    Τα χαμηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια μεγάλη πρόκληση για την κερδοφορία των τραπεζών.
•    Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στους τομείς δραστηριοποίησης τής κάθε τράπεζας και οι όποιες ενέργειες για στήριξη των βιώσιμων επηρεαζόμενων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μέσω νέου δανεισμού. 
•    Τα εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία δεν αποκλείεται να καταταχθούν ως μη εξυπηρετούμενα σε περίπτωση καθυστερήσεων και εφόσον δεν συμφωνηθούν άλλες λύσεις.  
•    Η ποιότητα των δανείων υπό καθεστώς αναστολής καταβολής πληρωμών κεφαλαίου και τόκων.
•    Ο τομέας του τουρισμού και η καθυστέρηση στην ανάκαμψή του που είναι συνδεδεμένος με τα διεθνή προγράμματα εμβολιασμού, και κυρίως από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, από τις οποίες προέρχεται πέραν του 40% των τουριστικών αφίξεων. 
•    Η δανειοδότηση αποκλειστικά επιλεγμένων κλάδων της οικονομίας.

Χρύσω Αντωνιάδου