Χάρης: Απρόβλεπτος ο πιστωτικός κίνδυνος, διαθέτουμε όμως απόθεμα

Ο Υπ. Οικονομικών τόνισε την σημασία ύπαρξης περιθωρίου ασφαλείας στα δημόσια οικονομικά, λόγω απρόβλεπτου μέλλοντος

Την ανάγκη προετοιμασίας και λήψης μέτρων τόσο από πλευράς επιχειρήσεων όσο και από πλευράς οικονομιών κρατών ευρύτερα, τόνισε χθες (13/11) ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, υποδεικνύοντας πως το μέλλον είναι απρόβλεπτο και ότι «επειδή οι μελλοντικές οικονομικές προοπτικές σχετίζονται με τον ανθρώπινο παράγοντα και με υποκειμενικές αποφάσεις, οι οικονομικές προβλέψεις είναι δύσκολες και συχνά διαψεύδονται».

Ταυτόχρονα ανέφερε πως, «στο επίπεδο μίας μικρής, ανοικτής οικονομίας, όπως είναι η κυπριακή οικονομία, δεν θα μπορούσα να μην υπερτονίσω την σημασία ύπαρξης ενός περιθωρίου ασφαλείας στα δημόσια οικονομικά». Το γεγονός, συμπλήρωσε, ότι έχουμε εδώ και χρόνια αφήσει πίσω τα αλόγιστα ελλείμματα κι έχουμε σήμερα το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ΕΕ, «μας δίνει κάποια άνεση και κάποιο περιθώριο το οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε προσεκτικά και υπεύθυνα αναλόγως των οικονομικών εξελίξεων».

>>> Διαβάστε ακόμη: «Καμπανάκι» Δημ. Συμβουλίου για την οικονομία-Τι εισηγείται <<<

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε και την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρος, καθώς και της προώθησης και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, διαμηνύοντας πως «αυτές οι αλλαγές θα μας επιτρέψουν να εκσυγχρονίσουμε τις δομές και τις διαδικασίες του κράτους και της οικονομίας, ενώ θα μας θωρακίσουν σε αυτό το νέο απαιτητικό και αβέβαιο περιβάλλον»

Ο πιστωτικός κίνδυνος κι η σημασία του
Ειδικότερα, σε ομιλία στο σε συνέδριο που διοργάνωσαν οι Ellinas Finance και TFI Brokers με θέμα «How to Leverage Credit Risk Through Credit Insurance and Factoring Solutions» ανέφερε πως, «ο πιστωτικός κίνδυνος, δηλαδή ο κίνδυνος χρηματικής απώλειας λόγω αδυναμίας ενός δανειστή να αποπληρώσει ένα δάνειο ή να εκπληρώσει μία συμβατική υποχρέωση, είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της λειτουργίας της σύγχρονης οικονομίας». 

Όπως επεσήμανε, «ο πιστωτικός κίνδυνος καθορίζει την προοπτική της οικονομίας κρατών μέσω των αξιολογήσεων του αξιόχρεού τους από τους οίκους αξιολόγησης, καθορίζει την κεφαλαιουχική επάρκεια και συνεπώς την προοπτική επιβίωσης των τραπεζών μέσω της αξιολόγησης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και των επενδύσεων τους εκ μέρους των εποπτικών αρχών, καθώς και την ικανότητα οργανισμών και επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια και σε χρηματοδότηση και συνεπώς να έχουν προοπτική ανάπτυξης».

Ο πιστωτικός κίνδυνος, υπέδειξε ο κ. Γεωργιάδης, ουσιαστικά σχετίζεται με την πρόβλεψη της μελλοντικής πορείας και της οικονομικής επίδοσης μίας χώρας, μιας επιχείρησης, μιας οικονομικής οντότητας ή ενός οικονομικού συστήματος.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Απρόβλεπτο το μέλλον, δύσκολες οι οικονομικές προβλέψεις
Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε με έμφαση πως «το μέλλον είναι απρόβλεπτο», καθώς και ότι «επειδή οι μελλοντικές οικονομικές προοπτικές σχετίζονται με τον ανθρώπινο παράγοντα και με υποκειμενικές αποφάσεις, οι οικονομικές προβλέψεις είναι δύσκολες και συχνά διαψεύδονται».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «η δυσκολία στην πραγματοποίηση προβλέψεων και συνεπώς προσδιορισμού του πιστωτικού κινδύνου γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, όταν οι βασικοί πυλώνες του διεθνούς οικονομικού συστήματος αμφισβητούνται και όταν οι πολιτικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν με επιταχυνόμενο ρυθμό. Κι αυτό ακριβώς συνθέτει το σημερινό περιβάλλον», επεσήμανε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ένταση του προστατευτισμού και οι εμπορικές εντάσεις, ειδικότερα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλονίζουν τα θεμέλια του διεθνούς οικονομικού συστήματος», εξήγησε σημειώνοντας πως «επίσης, το Brexit και το ενδεχόμενο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας».

«Ήδη μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες και ειδικότερα αυτές που βασίζονταν στην μεταποίηση και τις εξαγωγές νιώθουν αυτές τις συνέπειες. Καταγράφεται μία γενικότερη επιβράδυνση στις ευρωπαϊκές οικονομίες, έστω κι αν τα πραγματικά δεδομένα με κανένα τρόπο δεν δικαιολογούν αυτή την επιβράδυνση, λόγω ακριβώς αυτής της αβεβαιότητας», υπέδειξε ο κ. Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το σκηνικό θα πρέπει να προσθέσουμε και τις ραγδαίες μεταβολές στην τεχνολογία. «Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο οποίος ήδη συντελείται και ο οποίος αναπόφευκτα θα φέρει μεγάλες αλλαγές, κυρίως στην αγορά εργασίας», εξήγησε περαιτέρω. 

Αφού είπε πως «η κάθε αλλαγή όπως ξέρουμε έχει κερδισμένους, αλλά και χαμένους», τόνισε πως «ζούμε επαναλαμβάνω σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας και μεγάλων μεταβολών». «Οι τεκτονικές πλάκες αυτή την περίοδο μετακινούνται και δεν είναι ξεκάθαρο που και πότε θα σταθεροποιηθούν», υπογράμμισε υποδεικνύοντας πως «μπροστά λοιπόν σε αυτό το σκηνικό εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Να προετοιμαζόμαστε για το άγνωστο». 

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Σημαντικό το περιθώριο ασφαλείας στα δημόσια οικονομικά
Για παράδειγμα στο επίπεδο μίας μικρής, ανοικτής οικονομίας, όπως είναι η κυπριακή οικονομία, συμπλήρωσε ο Υπουργός Οικονομικών, «δεν θα μπορούσα να μην υπερτονίσω την σημασία ύπαρξης ενός περιθωρίου ασφαλείας στα δημόσια οικονομικά». Το γεγονός, συμπλήρωσε, ότι έχουμε εδώ και χρόνια αφήσει πίσω τα αλόγιστα ελλείμματα κι έχουμε σήμερα το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ΕΕ, «μας δίνει κάποια άνεση και κάποιο περιθώριο το οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε προσεκτικά και υπεύθυνα αναλόγως των οικονομικών εξελίξεων». 

Ταυτόχρονα, τόνισε πως «είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλίσουμε την ολοκλήρωση της διαδικασία εξυγίανσης του τραπεζικού μας συστήματος». «Αυτό επιβάλλει σταθερότητα και αξιοπιστία σε σχέση με το νομοθετικό μας πλαίσιο. Και πρέπει βεβαίως να δώσουμε ώθηση και στήριξη στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε σήμερα ενώπιον της Βουλής μία ντουζίνα σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημόσιας υπηρεσίας, της νέας εποπτικής αρχής για τις ασφάλειας και τα ταμεία προνοίας, τον επενδυτικό νόμο, το Υφυπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας, κ.ά.», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

«Αυτές οι αλλαγές πρέπει επαναλαμβάνω να στηριχθούν γιατί θα μας επιτρέψουν να εκσυγχρονίσουμε τις δομές και τις διαδικασίες του κράτους και της οικονομίας, ενώ θα μας θωρακίσουν σε αυτό το νέο απαιτητικό και αβέβαιο περιβάλλον», διεμήνυσε. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Επιπρόσθετα ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «πρέπει, επίσης, να λειτουργήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά με όλα τα κράτη-μέλη αλλά τους Θεσμούς στο πλαίσιο της ΕΕ», λέγοντας πως «παρά τις αδυναμίες, παρά τις στερήσεις της η ΕΕ αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις και στις αβεβαιότητες της εποχής μας». Ας αναλογιστούμε, είπε, μόνο πόσο πιο ευάλωτα θα ήταν τα κράτη-μέλη σε ένα τέτοιο περιβάλλον του ανταγωνισμού, εάν δεν διέθεταν την κοινή ομπρέλα και την συνολική διαπραγματευτική ισχύ που η ΕΕ προσφέρει.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κι ο επιχειρηματικός τομέας πρέπει να προετοιμαστεί, να θωρακιστεί και να λάβει τα μέτρα του. Εκτιμώ ότι το αντικείμενο των συζητήσεων του συνεδρίου που περιλαμβάνει και εργαλεία όπως αυτά της ασφάλισης του πιστωτικού κινδύνου εμπίπτει ακριβώς σε αυτά τα πλαίσια», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης. 

Μάριος Αδάμου