Χάρης εκ μέρους ΔΗΣΥ για Οικονομία: Πάμε καλά, αλλά να είμαστε προσεκτικοί

Η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει ικανοποιητική - Ανησυχία για επιδοματική πολιτική και μαζικές προσλήψεις

Τη θέση ότι οι επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο κρίνονται ως ικανοποιητικές εξέφρασε ο ΔΗΣΥ διαμέσου του βουλευτή του και πρώην Υπουργού Οικονομικού, Χάρη Γεωργιάδη. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία).

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει συγκεκριμένα σε γραπτή του δήλωση πως η αναπτυξιακή πολιτική παραμένει ικανοποιητική ιδιαίτερα εάν ληφθούν υπόψη οι δύσκολες περιστάσεις που επικρατούν στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία. 

>>> Διαβάστε επίσης:

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ρυθμός ο ρυθμός ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά – έστω και εάν είναι χαμηλότερος από προηγούμενα έτη - παραμένει από τους πιο ψηλούς στην ΕΕ και υπογραμμίζει πως το δημοσιονομικό ισοζύγιο παραμένει πλεονασματικό, η αγορά εργασίας παραμένει κοντά στο όριο της πλήρους απασχόλησης και ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

Την ίδια ώρα ο κ. Γεωργιάδης και αναφερόμενος στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, σημειώνει πως τόσο η αύξηση επιτοκίων, όσο και το αυξημένο κόστος ενέργειας επηρεάζουν την Κύπρο, προσθέτοντας πως για αυτό τον λόγο επιβάλλεται να γίνονται προσεκτικές κινήσεις. 

Ο. Γεωργιάδης αναφέρει βάσει των πιο πάνω πως ο ΔΗΣΥ, δεν συμφώνησε και δεν συμφωνεί με τις μαζικές προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, αλλά και τις αυξήσεις επιδομάτων. 
Παράλληλα, πυροβολεί και κόμματα, χαρακτηρίζοντας τα ως ανεύθυνα σχετικά με τις θέσεις του για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Διαβάστε αυτούσια την δήλωση του Χάρη Γεωργιάδη: 

«Έχουμε αξιολογήσει τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο του 2023 και το βασικό μας συμπέρασμα είναι ότι η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει ικανοποιητική, ιδιαίτερα εάν ληφθούν υπόψη οι δύσκολες περιστάσεις που επικρατούν στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού την τελευταία δεκαετία έχουν δημιουργήσει μια υγιή βάση, επιτρέποντας στην κυπριακή οικονομία να αντιμετωπίζει τις εξωγενείς πιέσεις με αξιοσημείωτη επάρκεια. Σημειώνουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά – έστω και εάν είναι χαμηλότερος από προηγούμενα έτη - παραμένει από τους πιο ψηλούς στην ΕΕ. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο παραμένει πλεονασματικό, η αγορά εργασίας παραμένει κοντά στο όριο της πλήρους απασχόλησης και ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

Από την άλλη, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το αυξημένο κόστος ενέργειας και η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς προφανώς δεν αφήνουν την Κύπρο ανεπηρέαστη. Αντιθέτως, επιβάλλουν πολύ προσεκτικές κινήσεις γιατί ο κίνδυνος εκτροχιασμού είναι μεγάλος. Σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις προειδοποιήσεις που είχαμε εκφράσει το τελευταίο διάστημα για την τάση διόγκωσης του κόστους της κρατικής μηχανής. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν συμφώνησε και εξακολουθεί να θεωρεί λανθασμένες τις μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, ενώ επισείουμε την προσοχή σε σχέση με διάφορες αυξήσεις επιδομάτων. Το κόστος αυτών των κινήσεων θα προκύψει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και καθιστούμε την κυβέρνηση υπεύθυνη για τις επιλογές της. Την ίδια ώρα, οι ανευθυνότητες που εκδηλώνονται στη Βουλή σε σχέση με το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, με πρωταγωνιστές δυνάμεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης, αποτελούν ευθεία απειλή στη σταθερότητα της οικονομίας μας.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσει να στέκεται ανάχωμα στο λαϊκισμό και τις ανευθυνότητες από όπου και εάν αυτές προέρχονται. Ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη ούτε μηδενίζουμε, αλλά ούτε και κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Η χώρα μας χρειάζεται συνετή οικονομική διαχείριση, έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένουμε ακόμη να διαπιστώσουμε το πολιτικό στίγμα και συγκεκριμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι έτοιμος να προσφέρει στήριξη, να αναλάβει πρωτοβουλίες αλλά και να ενασκήσει αυστηρή κριτική, για να κρατήσουμε την οικονομία μας σε μια υγιή πορεία».