Χάρης: Σε τροχιά ανάπτυξης η οικονομία- Λέξη κλειδί: Μεταρρύθμιση

Ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες τουριστικές υπηρεσίες παίρνουν μπρος αλλά πρέπει να δούμε και την επόμενη μέρα της παδνημίας για την ανάπτυξη της οικονομίας, σημείωσε στo Business Hour  o Xάρης Γεωργιάδης

Λήγει σε κάποιες εβδομάδες η πανδημία, και θα επιτευχθεί δυνατά η ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας, δήλωσε στο Business Hour by Brief της Digital Tv  όπου ήταν καλεσμένος την Πέμπτη (13/5) ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος Βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι τις επόμενες βδομάδες θα δούμε την οικονομία της Κύπρου να ανακάμπτει αφού διάφοροι τομείς ξεκίνησαν να λειτουργούν αλλά δεν πρέπει να επαναπαυθούμε και να δούμε την «επόμενη μέρα». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και πως σε συγκερκιμένους τομέις θα ενισχύσουν την οικονομία της Κύπρου. Την ίδια ώρα χαρακτήρισε απράδεκτο το να μένουν στα συρτάρια οι μεταρρυθμίσεις λόγω κοινοβουλευτικών διαφορών καθώ η μεταρρυθμίσεις δέν έχουν πολιτικό χρώμα.

Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι τα σχέδια πρέπει να τερματιστούν όταν οι μηχανές πάρουν μπρος και όπως τόνισε αυτό θα γίνει με τον σωστό τρόπο.

Την ίδια ώρα στέλνει το δικό του μήνυμα ως υποψήφιος για τις Βουλευτικές εκλογές του 2021, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει και το βιβλίο που έχει συγγράψει εν καιρώ εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, όπως σημείωσε, με τον τίτλο «Η τέλεια καταιγίδα». Συγκεκριμένα ανέφερε για το βιβλίο του, «Θεωρώ υποχρέωση όσων μετέχουν στην πολιτική να καταθέτουν γραπτώς τον απολογισμό και τις σκέψεις και τις θέσεις»

Όλα όσα ανέφερε στο Business Hour by Brief ο Χάρης Γεωργιάδης

Με την έξοδο από την πανδημία, πως θα επανεκκινήσει η οικονομία μας, νοουμένου ότι περάσαμε δύσκολα. Πως μπορεί να επιτευχθεί η επανεκκίνηση;
Δυνατά! Αυτή είναι η απάντηση. Αναμένω και είναι και η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών, μια ισχυρή ανάκαμψη στο αμέσως επόμενο διάστημα, δηλαδή στο δεύτερο ήμισυ του 2021 και το 2022 θα έχουμε μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Ήδη, τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι σαφώς καλύτερα, επίκειται η επανεκκίνηση του τουρισμού, συνεπώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται με αρκετή δόση βεβαιότητας παρά την αβεβαιότητα που έχει χαρακτηρίσει την τελευταία περίοδο.
Έχοντας όμως υπόψη την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, βάσει των προσδοκιών ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες όχι μήνες, θα κηρυχθεί η λήξη της περιόδου πανδημίας και θα έχουμε πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως ανέφερα ισχυρή ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας, περισσότερο θα έλεγα η προσοχή όλων μας και η δική μου έγνοια πρέπει να δοθεί στον μέσο πρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή αμέσως μετά την πρώτη φάση της ανάκαμψης, πως καταφέρνουμε αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης, προωθώντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αυτόν τον θετικό αναπτυξιακό ρυθμό να τον διατηρήσουμε και παρακάτω, αυτό είναι το στοίχημα.


-Πολλοί λένε ότι τώρα θα αρχίσουν τα δύσκολα, θα σταματήσουν τα σχέδια στήριξης και εκτιμούν ότι θα υπάρξουν πολλές απολύσες. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Βεβαίως, προβλήματα ή τέτοιες περιπτώσεις θα υπάρξουν, αλλά στο σύνολο της η οικονομία θα πάρει μπρος.
Από τη στιγμή που κράτησε η οικονομία και η αγορά εργασίας μέχρι σήμερα, δεν αναμένω αύξηση της ανεργίας από τώρα και στο εξής. Πολύ σύντομα, από τον επόμενο μήνα ξεκινά ο τουρισμός. Ο κόσμος στις τουριστικές επαρχίες, στη Λεμεσό, Αμμόχωστο, την Πάφο που απασχολείται κυρίως με τον τουρισμό, θα επιστρέψει στη δουλειά. Θα φωνάξουν τον κόσμο τα ξενοδοχεία , τα εστιατόρια και οι παρεμφερείς υπηρεσίες. Θα πάρει μπρος η βιομηχανία που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας, συνεπώς ναι ασφαλώς τα προγράμματα στήριξης πρέπει να τερματιστούν στο επόμενο διάστημα, αυτό ξέρω ότι θα γίνει με προσοχή, χωρίς βεβιασμένες κινήσεις σε συνάρτηση με το άνοιγμα όλων των μηχανών της οικονομίας και αυτό είναι που αναμένουμε.
Aυτό είναι που αναμένουμε.
Δεν θέλω να παρουσιάσω μια ωραιοποιημένη εικόνα, ήταν εξαιρετικά δύσκολος ο τελευταίος χρόνος. Πιεστήκαμε, όλη η παγκόσμια οικονομία και ασφαλώς και η Κύπρος. Αλλά είδαμε από την αρχή ότι ήταν αποτελεσματικές οι πολιτικές και να αναφέρω μια ένδειξη, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και το σχολίαζε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία χθες ότι η ύφεση στην Κύπρο ήταν αισθητά πιο κάτω από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και ας είμαστε και τουριστικός προορισμός.
Αυτές είναι καλές ενδείξεις χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν προβλήματα, πως δεν υπήρχαν επιχειρήσεις που δεν άντεξαν. Η οικονομία στο σύνολο της και με τα αποτελεσματικά μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση άντεξε την πίεση και αναμένονται πολύ καλύτερες μέρες στο αμέσως επόμενο διάστημα.


-Εσεις θεωρείται ότι θα μπορούσαν να παρατηθούν κι άλλο τα σχέδια της κυβέρνησης, καθώς παρά το άνοιγμα οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν κάποιο διάστημα για να ορθοποδήσουν;

Από όσο ξέρω αυτή είναι η πρόθεση των αρμόδιων Υπουργείων, Εργασίας και Οικονομικών. Έχει μάλιστα ανακοινωθεί ήδη ότι παίρνει κι άλλη επέκταση το πρόγραμμα αυτό της στήριξης των εργαζομένων σε τομείς της οικονομίας που επηρεάζονται. Βλέπουμε όμως, εβδομάδα με την εβδομάδα ότι οι τομείς της οικονομίας ανοίγουν.
Είχαμε αυτό το δεύτερο μικρό lockdown αλλά οι τομείς της οικονομίας έχουν ήδη ανοίξει και ακολουθούν κι άλλοι. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα έχουμε καλύψει τους εμβολιαστικούς στόχους. Το άνοιγμα της οικονομίας ταυτίζεται με την πρόοδο, ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος και σταδιακά, προσεκτικά θα πρέπει πράγματι να περιοριστούν τα προγράμματα στήριξης. Όταν ανοίξουν όλοι οι τομείς και πάει ο κόσμος πίσω στη δουλειά τους, πρέπει να τερματίσουν τα προγράμματα στήριξης.
Εκτιμώ, ξέρω ότι αυτό θα γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο.


-Ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα της οικονομίας για να ορθοποδήσουμε

Επαναλαμβάνω πως στο αμέσως επόμενο διάστημα, που είναι και ο πρώτος στόχος ανάκαμψης από την πανδημία, θα το πετύχουμε. Είμαι αισιόδοξος αλλά πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα της Κυπριακής οικονομίας και πρέπει να το πράξουμε σήμερα.
Μια είναι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα το οποίο είναι το πιο σημαντικό και καίριο, όχι για να σταθούμε στα πόδια μας αλλα΄για να συνεχίσουμε να έχουμε μια οικονομία η οποία θα αναπτύσσεται με καόύς ρυθμούς και θα προσφέρει δουλειά και ευκαιρίες σε όλους. Μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η απάντηση και αυτό χριεάζεται η Κυπριακή οικονομία.
Μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ετοιμάστηκαν σχεδιάστηκα και είναι στη Βουλή και πρέπει επιτέλους να προωθηθούν. Δεν πρέπει να αποτελεί κοινή διαπίστωση για παράδειγμα, ότι τα δικαστήρια μας είναι όπως μας τα άφησαν οι Άγγλοι από την αποικιοκρατία περίπου. Τα οποία, εκτός του άλλου σημαντικού ρόλου που επιτελούν σχετίζονται και με την οικονομική πτυχή της χώρα μας. Δεν μπορεί η Κύπρος που είναι χώρα παροχής υπηρεσιών, διεθνές κέντρο, επιχειρηματικότητας, να θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να έχουμε δικαστήρια τα οποία να λειτουργούν με τους βραδείς ρυθμούς, την αναποτελεσματικότητα και την έλλειψη τεχνολογίας με την οποία λειτουργούν όλες αυτές τις δεκαετίες. Αυτή η εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση, που σχετίζεται και με την οικονομική προοπτική της χώρας μας είναι σταθμευμένη στη βουλή από το 2018.
Τέτοια παραδείγματα, μεταρρύθμιση των δικαστηρίων, της υγειονομικής υπηρεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, επενδυτικός νόμος ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομία πράσινη μετάβαση της κυπριακής οικονομίας, εφαρμογή δηλαδή του ταμείου πράσινης ανάκαμψης που προσφέρει μια ιστορική σημασία για όλες τις Ευρωπαϊκές οικονομίες ασφαλώς και για τη χώρα μας πρέπει να είναι το στοίχημα για τη χώρα μας την επόμενη περίοδο.


-Αλλάζουμε θέμα, Χθες ενημερωθήκαμε για την έκτακτη σύγκλιση της Βουλής στις 20 Μαίου για την αναπομπή των νομοθετημάτων. Αναμένεται να γίνει στις 20 ή θα πάνε στη Νέα Βουλή;

Δεν μπορώ να απαντήσω αυτό το ερώτημα, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής είναι αυτός που θα δώσει την απάντηση. Αντιλαμβάνομαι υπάρχει μια συνταγματική υποχρέωση. Αν δεν εξεταστούν από τη βουλή ουσιαστικά γίνεται αποδεκτή η αναπομπή. Αλλά αυτό το ζήτημα θεωρώ ότι πρέπει να το απαντήσει ο Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορώ να απαντήσω εκ μέρους της Βουλής.


-Γιατί μπήκαν στο ράφι αυτές οι μεταρρυθμίσεις;


Δεν υπάρχει κανένας λόγος και είναι πολύ απογοητευτικό. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που, όπως ανέφερα πριν των δικαστηρίων ως παράδειγμα. Φέραμε εμπειρογνώμονες από την Ιρλανδία, μας έκαναν όλη τη δουλειά μια πολύ καλή μελέτη, η οποία υιοθετήθηκε από όλους τους φορείς, έγινε μια πολύ καλή συνεργασία των Υπουργών, της κυβέρνησης με το Ανώτατο Δικαστήριο, ετοιμάστηκε πλάνο, νομοθεσίες, όπως για παράδειγμα η δημιουργία εμπορικού και ναυτικού δικαστηρίου, είναι μια πολύ σημαντική πτυχή κατά την άποψη μου.
Είναι στη βουλή από το 2018. Είμαστε στο 2021. Η Βουλή βρίσκει τον χρόνο να περνά μικρές, ανεύθυνες προτάσεις αναμονής των εκλογών. Χρόνο ή πολιτική διάθεση να στηρίξει, να επικυρώσει αυτές τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις δεν έχει βρει δυστυχώς και όλες αυτές έχουν δυστυχώς παραπεμφθεί στη Νέα Βουλή.
Η κυβέρνηση έπραξε το καθήκον της. Ετοίμασε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, τις έστειλε στη Βουλή, ο Δημοκρατικός Συναγερμός δηλώνει πανέτοιμος να τις υποστηρίξει να μπουν σε εφαρμογή. Δεν έχουν κομματικό χρώμα οι μεταρρυθμίσεις. Είναι αλλαγές οι οποίες χρειάζεται ο τόπος μας. Συνδέονται πλέον με το ταμείο ανάκαμψης, δηλαδή πρέπει να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που ούτως η αλλιώς έπρεπε να κάνουμε και θα πληρωθούμε και από πάνω.
Αυτό είναι το ταμείο ανάκαμψης. Το μεγάλο σχέδιο που έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει η ΕΕ. Αυτά πρέπει να κάνουμε.
Δεν υπάρχει καλός λόγος. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Είναι αδικαιολόγητη η παρεμπόδιση των μεταρρυθμίσεων, από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


-Πιστεύετε ότι αν δεν υπήρχαν εκλογές θα είχαμε μεταρρυθμίσεις δηλαδή;

Κοιτάξτε, να ερχόντουσαν τώρα αυτές οι μεταρρυθμίσεις παραμονές των εκλογών θα είναι μια βάση. Σας λέω η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων είναι από το 2018, της τοπικής αυτοδιοίκησης που προβλέπει και τη συγχώνευση δήμων / κοινοτήτων είναι τουλάχιστον δύο χρόνια που συζητείται. Η μεταρρύθμισης της δημόσιας υγείας απορρίφθηκε πρώτη φορά το 2015 – 2016 και είχα στείλει εγώ εκ μέρους της κυβέρνησης ως Υπουργός Οικονομικών πριν αποχωρήσω από το Υπουργείο, δηλαδή το 2019 τη νέα πρόταση που έγινε ξανά προσπάθεια για συνεννόηση για κοινό έδαφος.
Βρισκόμαστε στο 2021.


- Έμειναν στον πάγο λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων;

Λόγω μια κακής προσέγγισης. Έχουμε αυτό το σύστημα το πολιτειακό της διάκρισης εξουσιών, η εκάστοτε κυβέρνηση δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πρέπει να βρεθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτό σημαίνει να συναινέσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά αυτό σημαίνει πολιτική ευθύνη.
Ναι έχουμε διαφορετικές απόψεις για διάφορα ζητήματα τα πολιτικά κόμματα, είναι σεβαστό, αυτό σημαίνει δημοκρατία, δεν είναι λόγος όμως αυτός πράγματα που δεν έχουν χρώμα ή ιδεολογικό στίγμα και προσδιορισμό να μένουν πίσω.
Ο ΔΗΣΥ προτάσσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ως την κορυφαία επιδίωξη του στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα προσπαθήσουμε να πράξουμε στη Νέα Βουλή, αλλά πρέπει το ίδιο, με τον ίδιο τρόπο, υπεύθυνα, με συνεννόηση, όχι με αυτή την αχρείαστη τοξικότητα που έχει δυστυχώς χαρακτηρίσει το πολιτικό σκηνικό τους τελευταίους μήνες αλλά με ένα μέσο ενός γόνιμου διαλόγου στο οποίο διαφωνίες μπορούν και πρέπει να εκφράζονται και κάποια πράγματα επιτέλους να τα προωθήσουμε.


-Ως υποψήφιος Βουλευτής της 31ης Μαίου θα θέλαμε να δώσετε το δικό σας μήνυμα;

Το δικό μου μήνυμα και στίγμα δεν είναι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συζητήσει. Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μας, μέσω του ψηφοδελτίου του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία και έχω την φιλοδοξία να εκπροσωπήσω εκείνη τη μερίδα των συμπολιτών μας που πιστεύει στη συνέπεια, στη σκληρή δουλειά που ξέρει πως τα αποτελέσματα έρχονται μέσω των δύσκολων αποφάσεων που ανοίγουν δρόμους και όχι μέσω του ανέξοδου λαϊκισμού και των συνθημάτων που μπορεί να ικανοποιούν πρόσκαιρα αλλά δεν οδηγούν πουθενά.
Δοκιμαστήκαμε ως χώρα στα δύσκολα, κρατήσαμε τη χώρα μας όρθια, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε με πολιτικές συνέπειας με σοβαρότητα. Με αξιοπιστία εκπροσωπώντας επαναλαμβάνω τους συμπολίτες μας που θέλουν σοβαρότητα αξιοπιστία από την πολιτική και από τους πολιτικούς.
Αυτή είναι η δική μου πρόταση προς τους συμπολίτες μας μέσω του Δημοκρατικού Συναγερμού ο οποίος ήταν και παραμένει η σοβαρή νούσιμη πολιτική αυτού του τόπου.


-Καταληκτικά πείτε μας και δύο λόγια για το βιβλίο σας η τέλεια καταιγίδα...

Σας ευχαριστώ. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όσων μετέχουν στην πολιτική , όσων είχαν την ευκαιρία να υπηρετήσουν από θέσεις ευθύνης και είχα πράγματι την ευκαιρία να υπηρετήσω ως Υπουργός Οικονομικών για 7 σχεδόν χρόνια, να καταθέτουν γραπτώς και τον απολογισμό και τις σκέψεις και τις θέσεις μου. Ζούμε την εποχή των κοινωνικών δικτύων με τις σύντομες ατάκες, σεβαστό, αλλά είναι υποχρέωση και έτσι το είδα ως δική μου υποχρέωση να καταθέσω τον απολογισμό και τη δική μου πολιτική θέση για την οικονομία καθώς έχω υπηρετήσεις για τα επόμενα 7 χρόνια ως Υπουργός Οικονομικών.
Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού της πανδημίας, έκατσα και έγραψα το βιβλίο αυτό. Είναι το δικό μου στίγμα η δική μου αποτύπωση της Κυπριακής οικονομίας όπως την αντιλαμβάνομαι και όπως της έζησα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Παρακολουθήστε όλα όσα δήλωσε: