Χαρτοπόλεμος Κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις εκποιήσεις

Στα χαρακώματα Κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης με φόντο τις εκποιήσεις.

Από την ώρα που η Βουλή απέρριψε την αναπομπή ΠτΔ του νόμου για την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων, με κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν πυρά κατά της Κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της σήκωσε το γάντι. 

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση απέκρυψε στοιχεία και επιστολές από ΕΚΤ

Η στάση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού αναφορικά με την αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης επιβεβαιώνει ότι η κοινωνία έχει απέναντι της μια Κυβέρνηση που συνειδητά καλύπτει την αυθαιρεσία των τραπεζών, λέει σε δήλωση του το Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου για την αναστολή των εκποιήσεων κύριας κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πολυκάρπου αναφέρει ότι η κοινωνία έχει μπροστά της μια Κυβέρνηση που ανατρέχει στη συσκότιση και την αδιαφάνεια, αποκρύπτοντας στοιχεία και επιστολές της ΕΚΤ, όταν αυτές δεν βολεύουν το δικό της αφήγημα και μια Κυβέρνηση που αρνείται να σεβαστεί την πλειοψηφία της Βουλής, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα τραπεζικά συμφέροντα.

Τέλος, αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχθεί την προσπάθεια απαξίωσης του δικαιώματος στη στέγη και το επόμενο διάστημα θα αναλάβει και πάλι πρωτοβουλία για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου με στόχο την προστασία των δανειοληπτών από τις παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες των τραπεζών.

ΔΗΚΟ: Η ΕΚΤ επιβεβαιώνει τους εισηγητές του Νόμου 

«Με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι ο σκοπός των εισηγητών του Νόμου, ήταν σωστός», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δηλωσή της η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αυτούσια η δήλωση της Αναπληρώτριας Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου :

«Τον Ιούλιο του 2021 οι εισηγητές της πρότασης νόμου που έχει αναπεμφθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταξύ αυτών και το Δημοκρατικό Κόμμα, είχαμε ένα και μόνο στόχο. Να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες των δανειοληπτών, να δώσουμε μια ανάσα σε αυτούς που είχαν την μεγαλύτερη ανάγκη και βρίσκονται στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, και να στοχεύσουμε στην προστασία των πιο αδύνατων οικονομικά.

Με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι ο σκοπός των εισηγητών του Νόμου, ήταν σωστός.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χαρακτηρίζει τα ποσά των δανείων που βρίσκονται υπό το καθεστώς της αναστολής, ως στοχευμένη πολιτική και μάλιστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζει ότι η σταδιακή άρση της υποστήριξης στην οικονομία, έπρεπε να είναι ο στόχος κυβερνήσεων αφού δεν μπορεί από την μια μέρα στην άλλη να επανέλθει το καθεστώς που είχαμε πριν την πανδημία.
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει και δηλώνει ότι αυτό το μέτρο είναι άμεσα συνυφασμένο με τις οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία. 
Παρά ταύτα, ανεξήγητα για εμάς,  ο ΠτΔ και η Κυβέρνηση, μετά από την έκδοση αυτής της γνώμης από την ΕΚΤ επιμένει στην αναπομπή της Νομοθεσίας.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί ως κυβέρνηση επιμένει στην αναπομπή του νόμου, όταν η εν λόγω αναπομπή δεν θα προκαλέσει χρηματοπιστωτική αστάθεια όπως ο Υπουργός Οικονομικών και οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας δήλωναν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον Ιούλιο. 

Δεν πρόκειται να επέλθει κίνδυνος από τις ρυθμίσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα της οικονομίας του τόπου, ούτε κίνδυνος αρνητικής αξιολόγησης από τα εποπτικά όργανα οπόταν η κυβέρνηση γιατί επιμένει στην αναπομπή του Νόμου με μοναδικό κριτήριο την αντισυνταγματικότητα; 
Μια αντισυνταγματικότητα την οποία η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει όταν οδεύαμε προς τις βουλευτικές εκλογές του Μάιου και μια αντισυνταγματικότητα την οποία η κυβέρνηση επιλέγει να υιοθετήσει όταν πλέον απομακρύνεται από πολιτειακές εκλογές. 

Είναι πλέον ξεκάθαρο για εμάς ότι χωρίς να υπάρχει κόστος στη χώρα, χωρίς να υπάρχει κόστος στο τραπεζικό σύστημα, επιλέγει να μην βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών, ούτε καν με μια μικρή χρονική επέκταση αναστολής των εκποιήσεων, για στοχευμένα ακίνητα.

Άρα λοιπόν, η συνέπεια του καθενός  κρίνεται από τις πράξεις του».   

EΔΕΚ: Δεν είναι λύση η προσωρινή αναστολή εκποιήσεων

«Η λύση δεν δίνεται μέσω της προσωρινής αναστολής των εκποιήσεων αλλά μέσω της δυνατότητας του πολίτη να προσφεύγει στην δικαιοσύνη όταν διαφωνεί για υπερχρεώσεις, υποθήκη και εκποίηση», αναφέρει σε σημερινή (28/7) της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ αναφορικά με το θέμα των εκποιήσεων.

Όπως αναφέρει η ΕΔΕΚ, «είναι αυταπόδεικτο ότι η διαδικασία παράτασης των εκποιήσεων, και μάλιστα επιλεκτικά, όχι μόνο δεν λειτούργησε με τρόπο ώστε να προστατευθούν οι δανειολήπτες αλλά αντίθετα ενίσχυσε τις αυθαιρεσίες των τραπεζιτών έναντι των πολιτών».

Η ΕΔΕΚ, συνεχίζει η ανακοίνωση, «όπως έπραξε ήδη από το 2018, επιμένει πως η λύση στο πρόβλημα είναι η δυνατότητα του πολίτη να προσφεύγει στην δικαιοσύνη στις περιπτώσεις που διαφωνεί με υπερχρεώσεις, διαδικασία υποθήκης και εκποίησης, κάτι που εισηγήθηκε και με σχετική οδηγία η ΕΕ».
«Οτιδήποτε άλλο οδηγεί απλώς σε κωλυσιεργία και σε παράταση χρόνου υπέρ των τραπεζών και σε βάρος των πολιτών και των δανειοληπτών», τονίζει.

«Η ΕΔΕΚ δεν θα γίνει συνένοχος στην αυθαιρεσία των τραπεζιτών αλλά θα συνεχίσει να δρα υπέρ των πολιτών και της προστασίας των δανειοληπτών», καταλήγει η ΕΔΕΚ.

Απάντηση από την Κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της 

Απάντηση στα πυρά των κομμάτων για το θέμα της αναστολής εκποιήσεων δίνει η Κυβέρνηση, μέσω γραπτής δήλωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου.

Ακολουθεί αυτούσια: 

Χωρίς  καμία πρόθεση αντιπαράθεσης, σε απάντηση των ισχυρισμών κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με την αναπομπή του νόμου για την αναστολή εκποιήσεων ακινήτων, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως η ευαισθησία της Κυβέρνησης για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, έχει ποικιλοτρόπως εκφραστεί μέσα από μια σειρά αποφάσεων μεταξύ των οποίων είναι: 


*    η ενίσχυση και αναβάθμιση του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου,
*    η εφαρμογή του σχεδίου Εστία,
*    η εισαγωγή του Πλαισίου Αφερεγγυότητας,
*    η παράταση πληρωμής σειράς οφειλών προς το κράτος μέσω των σχεδίων ληξιπρόθεσμων οφειλών,
*    τα πακέτα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από τις συνέπειες της πανδημίας τα οποία συνεχίζουν μέχρι και σήμερα
*    το μεγαλύτερο σε έκταση και διάρκεια σχέδιο αναστολής δόσεων που εφαρμόστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τα στοιχεία που κατατέθηκαν σχετικά με τις εκποιήσεις ακινήτων, ειδικότερα αυτά που αφορούν τον χειρισμό που τυγχάνουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται με πολιτικές που θα διασφαλίζουν την επενδυτική βαθμίδα του κράτους προς όφελος του συνόλου των πολιτών», καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. 

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΟΙΚ είχε ζητήσει τη γνώμη της ΕΚΤ σε σχέση με τις εκποιήσεις. Ωστόσο η ΕΚΤ με επιστολή της στις 20/7/21, ενημέρωσε τον Υπουργό Οικονομικών ότι αποφάσισε να μην διατυπώσει γνώμη, καθώς το σχέδιο νόμου άπτεται μόνον οριακά των τομέων αρμοδιότητάς της.