«Χαστούκι» στους διαχειριστές των δισεκατομμυριούχων

Μελέτη καταγράφει δείγμα ολιγαρχών που εξυπηρετούνται από μεσάζοντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν έδρα την Κύπρο

•  Αποκαλυπτική μελέτη προτείνει «χτύπημα» σε δικηγόρους και λογιστές για να καθαρίσουν οι ολιγάρχες
•  Ολιγάρχες έχουν και οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ

 

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Γερό χαστούκι στους χρηματοοικονομικούς ενδιάμεσους - επαγγελματίες διαχείρισης περιουσίας, όπως δικηγόρους, λογιστές, και άλλους που ειδικεύονται στην εξυπηρέτηση των υπερπλουσίων αποτελεί η μελέτη με θέμα «Πολύπλοκα συστήματα μυστικότητας: τα υπεράκτια δίκτυα ολιγαρχών» η οποία αναθεωρήθηκε μόλις τον περασμένο μήνα.

Η μελέτη εντοπίζει τους χρηματοοικονομικούς ενδιάμεσους - επαγγελματίες διαχείρισης περιουσίας, την οποία χαρακτηρίζει ως μια κατηγορία συνδεδεμένων κόμβων τονίζοντας πως ο πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός τρόπος τιμωρίας των ολιγαρχών μπορεί να είναι η επιβολή κυρώσεων στους υπεράκτιους μεσάζοντες τους και τους διαχειριστές πλούτου.

Όπως αναφέρει «η επιβολή κυρώσεων σε αυτούς τους επαγγελματίες μεσάζοντες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική και αποδοτική στη διακοπή των σκοτεινών ροών χρηματοδότησης από τις κυρώσεις στους πλούσιους πελάτες τους. Αυτή η ευπάθεια είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών, οι οποίοι συγκεντρώνουν τις υπεράκτιες δραστηριότητές τους σε μια χούφτα μπουτίκ εταιρειών διαχείρισης πλούτου». 

Η μελέτη καταγράφει ένα μικρό δείγμα ολιγαρχών – δεν κατονομάζονται ονόματα – που εξυπηρετούνται από μεσάζοντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν έδρα την Κύπρο

Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε στο PNAS Nexusis, επιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης που επικεντρώνεται στη δημοσίευση πρωτότυπης έρευνας υψηλής ποιότητας από διάφορες επιστήμες και όπως τονίζεται «η ανάλυσή μας προσφέρει μια αποτελεσματική εναλλακτική στρατηγική για την επίτευξη πολιτικών στόχων που στοχεύουν τον υπεράκτιο πλούτο των ολιγαρχικών, ιδιαίτερα εκείνων που συνδέονται με αυταρχικά καθεστώτα». 

Όπως καταγράφει η μελέτη «αυτά τα δίκτυα μπορεί να είναι ισχυρά αλλά «υπερ-εύθραυστα», που σημαίνει ότι η διαγραφή ενός πολύ μικρού αριθμού διαμεσολαβητών μπορεί να προκαλέσει σημαντική δομική ζημιά σε ορισμένα δίκτυα ολιγαρχών σε εθνικό επίπεδο». 

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με βάση τα δεδομένα Offshore Leaks που κοινοποίησε η Διεθνςή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ). Εξετάστηκαν οι δεσμοί που συνδέουν εξωχώριους ειδικούς συμβούλους (δικηγόρους, λογιστές και άλλους επαγγελματίες διαχείρισης περιουσίας) με άτομα υψηλής καθαρής αξίας από τέσσερις χώρες, τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ. 

Όπως επισημαίνεται «οι ενδιάμεσοι διαχειριστές πλούτου - και όχι οι ελίτ που υπηρετούν - είναι αυτοί που δεσμεύουν το παγκόσμιο σύστημα υπεράκτιας χρηματοδότησης, χωρίς τους οποίους το σύστημα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».

Επίσης τονίζεται πως παρά τα πολλά κοινά σημεία τους, εξακολουθούν να υπάρχουν βασικές διακρίσεις μεταξύ των ολιγαρχών από διαφορετικές χώρες, ιδιαίτερα στα πρότυπα των σχέσεών τους με τους διαχειριστές πλούτου.

Επίσης αναφέρεται πως «τα όρια εμπιστοσύνης μεταξύ των ελίτ που συνδέονται με μυστικά ευθυγραμμίζεται με την ποιοτική έρευνα που δείχνει υψηλά επίπεδα δυσπιστίας μεταξύ ατόμων υψηλής καθαρής αξίας) Αυτή η δυσπιστία μπορεί να επεκταθεί μέχρι το σημείο της παράνοιας σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις πηγές και τις τοποθεσίες του πλούτου τους - ακόμα και όταν έχουμε να κάνουμε με τους επαγγελματίες διαχειριστές πλούτου που χρειάζονται περισσότερο να γνωρίζουν».

Ακόμη αναφέρεται πως «ολιγάρχες περιορίζουν αυστηρά τον κύκλο των συμβούλων τους, δίνοντας πληροφορίες μόνο με βάση την «ανάγκη να γνωρίζουν» και αποκλειστικά σε μια χούφτα αξιόπιστων ειδικών - συνήθως επιλέγονται από στόμα σε στόμα από την οικογένεια και φίλους, αντί να επιλέξουν τον πιο ενημερωμένο πάροχο».
 

Χρύσω Αντωνιάδου