Α. Χατζηαδάμου: To SafePass μπορεί να κλείσει επιχειρήσεις

Εντάσεις μεταξύ καταναλωτών και υπεύθυνων για το safepass και άλλα προβλήματα που προκαλεί η εφαρμογή του διατάγματος

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές των υπεραγορών, μετά την εφαρμογή  του safepass σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στο Business Hour της Brief, την Πέμπτη (29/7).

«Δημιουργούνται ανισότητες και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων τροφίμων και ίσως αν συνεχιστεί αυτό το μέτρο για το εμπόριο τροφίμων, να δούμε επιχειρήσεις να κλείνουν και αυτά τα αποτελέσματα θα είναι ορατά στο άμεσο μέλλον», σημείωσε καθώς όπως ανέφερε το συγκεκριμένο μέτρο δεν εφαρμόζεται από όλες τις επιχειρήσεις ή δεν εφαρμόζεται σωστά.
Ο τομέας των τροφίμων, υπογράμμισε είναι μια πολύ διαφορετική δραστηριότητα από άλλες στην καθημερινότητα μας, καθώς κάθε πολίτης και κάθε οικογένεια θα έπρεπε να το απολαμβάνει χωρίς κανένα περιορισμό.

Όπως σημείωσε, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, εξ όσων γνωρίζουμε που ζητά την επίδειξη safepass για την είσοδο σε καταστήματα τροφίμων.

Όπως ανέφερε υπάρχουν πολλές αντιπαραθέσεις λόγω της εφαρμογής του safepass μεταξύ των πελατών, των ιδιοκτητών και διαχειριστών των επιχειρήσεων και ειδικά στα μικρά και μεσαία καταστήματα όπου η επαφή είναι πιο προσωπική.
Εξέφρασε την ελπίδα να άρθει το συγκεκριμένο διάταγμα το οποίο αντί να βοηθά όπως επεσήμανε, δημιουργεί περισσότερη ένταση δυναμώνοντας την διελκυστινδα μεταξύ των εμβολιασμένων και ανεμβολιάστων και δεν προσφέρει ίσως αυτό το μέτρο αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε, όσο αφορά τον τομέα των τροφίμων.

Τα κυριότερα προβλήματα

Από τα κυριότερα προβλήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο μέτρο, είναι η αντίδραση από πελάτες που θέλουν να εισέλθουν σε καταστήματα τροφίμων χωρίς να επιδείξουν το safepass.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ Χατζηαδάμου ότι αρκετές φορές υπάρχει λεκτική ή και σωματική αντιπαράθεση μεταξύ πολιτών και επιχειρηματιών ή των υπεύθυνων ελέγχου, καθώς οι περισσότεροι το αντιλαμβάνονται ως εκβιασμό ή εκδικητική αντίδραση από τους αρμοδίους. «Έχει τύχη να σπρώξει πελάτης τον υπεύθυνο που ελέγχει τα safepass και χρειάστηκε να καλέσουμε την αστυνομία», ανέφερε.

Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει είναι το κόστος που επιβαρύνεται η επιχείρηση για την εργοδότηση ατόμου για τον έλεγχο του safepass των καταναλωτών, όπως και το κόστος που δημιουργείται λόγω της μείωσης του τζίρου επιχειρήσεων που δεν εφαρμόζουν το μέτρο και οι πολίτες δεν τους προτιμούν.
Πως μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών που εισέρχονται σε επιχειρήσεις τροφίμων 

Αρκούν και με το παραπάνω τα μέτρα που εφαρμόζονται στις υπεραγορές, καθώς από την ημέρα της πανδημίας και σε όλη τη διάρκεια του lockdown  τηρούνταν τα μέτρα που είχαν οριστεί και περισσότερα από όσα χρειαζόταν και έχει αποδειχθεί ότι οι υπεραγορές και τα καταστήματα τροφίμων δεν είναι κατά σημεία διασποράς του ιού, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα.
Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι δεν τηρείται το μέτρο της επίδειξης safepass σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ειδικά στα μικρότερα και ο λόγος είναι η αποφυγή των εντάσεων με τον καταναλωτή ο οποίος ίσως και να έχει και προσωπικές σχέσεις με την επιχείρηση την οποία στηρίζει.

Η ευθύνη της αστυνομίας

Τα μέτρα φαίνεται να μην τηρούνται από μη μέλη του Συνδέσμου Υπεραγορών, ανέφερε ο κ. Χατζηαδάμου επισημαίνοντας ότι είναι ευθύνη της αστυνομίας να διενεργεί ελέγχους τις επιχειρήσεις ειδικά τα μικρά και συνοικιακά καταστήματα.
Τα μέτρα, σημείωσε πρέπει να είναι εξειδικευμένα και αν μπορούν να εφαρμόζονται.

Πρόστιμα

Κληθείς να απαντήσει αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε καταστήματα τροφίμων για τη μη τήρηση  του μέτρου για επίδειξη safe pass,  σημείωσε ότι παρά τις καταγγελίες και παράπονα από πολίτες δεν έχει περιέλθει στην γνώση τους κάτι τέτοιο για την ώρα.

Η λύση

Τέλος αυτό που υπογράμμισε είναι τα μέτρα να είναι πιο εξειδικευμένα ειδικά για όσον αφορά τον τομέα των τροφίμων ώστε να μην μπαίνουν οι επιχειρήσεις σε καταστάσεις που προαναφέρθηκαν αλλά αυτό που παρατηρεί είναι να υπάρχει μια απαξίωση με τους κρατικούς φορείς καθώς δεν συζητούν με τους υποφαινόμενους για τα μέτρα, κάτι που θα ήταν πιο αποτελεσματικό.

H παρουσία του κ. Χατζηαδάμου στο Business Hour by Brief

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB


 

 
14856