Χατζηγιάννης: Ανάσα στα επόμενα τιμολόγια ρεύματος - Οι 3 στόχοι

Έτοιμα τα νομοσχέδια για το άνοιγμα της αγοράς του ηλεκτρισμού και πλέον οδηγούνται στην Ολομέλεια

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 

Στην κορυφή της επικαιρότητας βρίσκεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί που λαμβάνουν οι καταναλωτές έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ενώ έχουν γονατίσει χιλιάδες νοικοκυριά. 

>>>Διαβάστε επίσης: Τι λένε οι πολίτες για τις αυξήσεις στη τιμή του ρεύματος (VIDEO)<<<

Την περασμένη Τρίτη το φλέγον αυτό ζήτημα τέθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Με το πέρας της συνεδρίας, όλοι οι βουλευτές που απαρτίζουν την επιτροπή ζήτησαν επιτακτικά τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ από ο Πρόεδρος της επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, υπέδειξε ότι πρέπει να προκύψει δικαιότερη τιμολόγηση. 

>>> Διαβάστε σχετικά: Χατζηγιάννης:Όχι σε οριζόντια κατάργηση ΦΠΑ τιμής ρεύματος <<< 

Από την πλευρά του το Υπουργείο Ενέργειας, απάντησε μεταξύ άλλων στις αιχμές των κομμάτων, ότι είναι ανοικτό για κάθε είδους πρόταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών

>>> Διαβάστε σχετικά: Υπ. Ενέργειας: Φέρτε προτάσεις για να μειωθεί η τιμή του ρεύματος <<<

Η Brief επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας, για να ενημερωθούμε για τα επόμενα βήματα που θ’ ακολουθήσει η επιτροπή: 

«Την άλλη βδομάδα καλούμε στη Βουλή τον ΓΔ του Υπ. Ενέργειας, για μας ενημερώσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία στρατηγικής για το υδρογόνο καθώς επίσης και για την αποθήκευση ενέργειας. Θα κλείνουμε ένα - ένα κεφάλαιο. Κάθε βδομάδα θα φέρνουμε και νέο θέμα στη Βουλή, να το κλείνουμε και να προχωρούμε στο επόμενο, πιέζοντας έτσι και την εκτελεστική εξουσία. Παράλληλα θα επιχειρούμε ν' ανοίγουμε νέα κεφάλαια, όπως το κεφάλαιο του υδρογόνου, που μέχρι τώρα κανείς δεν το άγγιξε», είπε αρχικά ο Πρόεδρος της επιτροπής Ενέργειας και συμπλήρωσε:  

«Η επιτροπή Ενέργειας, μετά από ολοήμερες συνεδριάσεις, ολοκλήρωσε την ετοιμασία των νομοσχεδίων για το άνοιγμα της αγοράς του ηλεκτρισμού και πλέον οδηγούνται στην Ολομέλεια».

Παράλληλα ο Κυριάκος Χατζηγιάννης τόνισε ότι κατά την τελευταία συνεδρία της επιτροπής, η ΑΗΚ είπε στους βουλευτές ότι οι αυξήσεις που παρατηρούνται οδηγούν τις τιμές στα επίπεδα του 2019. Την ίδια ώρα, διευκρίνισε ότι ο εκπρόσωπος της ΑΗΚ στη συνεδρία, διαβεβαίωσε ότι από τα αμέσως επόμενα τιμολόγια που θα λάβουν οι καταναλωτές, θα υπάρχει μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 2%. 

«Είναι γεγονός ότι δεχθήκαμε σωρεία παραπόνων για υπερβολική αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.  Η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των καυσίμων διεθνώς, καθώς και η αργοποπορημένη κατεύθυνση της παγκόσμιας οικονομίας προς την πράσινη ενέργεια, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση», είπε στην Brief o κος. Χατζηγιάννης. 

Μεγάλο αγκάθι και οι ρύποι 

Τις τσέπες των καταναλωτών βαραίνει και το ποσό που καλείται η Κύπρος να πληρώνει στην ΕΕ, ως αντιστάθμισμα στους ρύπους. Πρόκειται για ένα μεγάλο κονδύλι, για το οποίο ουσιαστικά πληρώνει η ΚΔ για να δικαιούται να ρυπαίνει.  

«Η Κύπρος το 2020 πλήρωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικά  €75 εκατομμύρια για ρύπους, τα οποία ασφαλώς στο τέλος της ημέρας βαραίνουν την τσέπη του καταναλωτή

Για ν' αντιληφθεί κανείς τη βαρύτητα του κόστους των ρύπων αξίζουν ν' αναφερθεί ότι, οι τιμές των δικαιωμάτων των ρύπων για τα κράτη – μέλη κυμάνθηκαν: 

α) Κατά το 2019 ήταν 15 ευρώ
β) Κατά το 2020 ήταν 20 ευρώ 
γ) Την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι 56 ευρώ»
, εξήγησε ο κύριος Χατζηγιάννης και πρόσθεσε:  

«Η ανοδική αυτή πορεία των τιμών για να δικαιούνται τα κράτη - μέλη να ρυπαίνουν, θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια, ενώ κανείς δεν μπορεί ν' αποκλείσει το ενδεχόμενο του χρόνου οι τιμές αυτές ν' ανέρχονται ακόμα και στα 100 ευρώ». 

Σ’ ερώτηση που υπέβαλε η Brief  για τους τρόπους που μπορεί να συγκρατηθεί το ποσό που πληρώνουμε για ρύπους, απάντησε ότι υπάρχουν μόνο δύο διέξοδοι: α) εξοικονόμηση ενέργειας απ' όλους μας, β) Η Κύπρος να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Στόχος η δικαιότερη τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος

Ερωτηθείς εάν αναμένεται μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος εκφράζοντας ανησυχία: 

«Οι διεθνείς τιμές των καυσίμων αλλά και των ρύπων θα συνεχίσουν να είναι ανοδικές το επόμενο διάστημα. Αν λάβουμε υπόψιν και την ανάπτυξη που προβλέπεται να παρατηρηθεί, αντιλαμβανόμαστε ότι θ' αυξηθεί παράλληλα και η ζήτηση για καύσιμα».

Πάντως, ο Πρόεδρος της επ. Ενέργειας τόνισε ότι υπάρχουν τρόποι για να οδηγηθούμε σταδιακά σε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος:  

«Η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, θα πρέπει να προχωρήσει στο έργο για έλευση φυσικού αερίου και παράλληλα να προχωρήσει η παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων. Στόχος μου τόσο εμένα ως πρόεδρος της επιτροπής αλλά και των υπολοίπων συναδέλφων, είναι να προκύψει μία δίκαιη τιμολόγηση. Δεν υποσχόμαστε ότι θα μειώσουμε τις τιμές του ρεύματος, κάτω απ' αυτές τις συνθήκες που προανέφερα. Θα πρέπει όμως οπωσδήποτε ν' αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στο ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς ν' αποβαίνει παράλληλα εις βάρος της οικολογικής διάστασης», κατέληξε.  

 
20000