Χατζηπαντέλας: Πρωτοπορούμε και με ένα πρωτοποριακό κέντρο

Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στα εγκαίνια της πτέρυγας για post-COVID ασθενείς

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, με την ευκαιρία των εγκαινίων της πτέρυγας για post-COVID ασθενείς στο κέντρο αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το κέντρο και τη γενικότερη διαχείριση της πανδημίας ενόψει της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε: «Νιώθω περηφάνεια γιατί καταφέραμε μέσα από μια διαδικασία προσφορών να δώσουμε την ευκαιρία στον Κύπριο ασθενή να έχει τις υπηρεσίες αυτού του κέντρου, που όπως και εσείς είδατε είναι ένα κέντρο μοναδικό, που υπάρχει μόνο στη Γερμανία. Αυτή είναι η Κύπρος μας. Αυτή τη στιγμή πρωτοπορούμε και με ένα πρωτοποριακό κέντρο όσον αφορά στη θεραπεία των ασθενών».

Ερωτηθείς για το πως προέκυψε η ανάγκη για τη λειτουργία του κέντρου, ο κ. Χατζηπαντέλα απάντησε: «Ακολουθούμε τις οδηγίες των ιατρών και βλέπουμε πως οι ασθενείς με κορωνοϊό πρέπει να έχουν επιπρόσθετες θεραπείες και μετά που θα φύγουν από το νοσοκομείο.

Έχουμε μελετήσει αυτές τις ανησυχίες, έχουμε ακούσει τον κόσμο και αυτό που είπαμε το υλοποιήσαμε τώρα, χάριν στις προσπάθειες της Γενικής Διευθύντριας και της ομάδας εδώ, της Διευθύντριας του Ογκολογικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και της κ. Αμαλίας Χατζηγιάννη που είναι Διευθύντρια του Νοσοκομείου Αναφοράς».

Σε ερώτηση για τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την επέλαση της πανδημίας, ο Υπουργός δήλωσε: «Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον. Από χθες δόθηκαν εντολές από το Υπουργείο Υγείας όλοι οι ασθενείς που γίνονται εισαγωγή στα νοσηλευτήρια μας να τους γίνεται έλεγχος για την παραλλαγή Όμικρον και βλέπουμε καθημερινά τα νούμερα, τις νοσηλείες, και αναλόγως αντιδρούμε, όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή». 

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ Χριστίνα Γιαννάκη δήλωσε με τη σειρά της:

«Έχουμε στείλει μια επιστολή σε όλα τα νοσηλευτήρια, και οι ασθενείς οι οποίοι είναι post-COVID και ασθενείς που έχουν πνευμονοπάθεια, θα μπορούν οι γιατροί να αποτείνονται στην επιτροπή που έχει διορίσει το Υπουργείο Υγείας, που είναι η κ. Τώνια Αδαμίδου, διευθύντρια του Πνευμονολογικού, η κ. Αμαλία Χατζηγιάννη, η Επιστημονική Διευθύντρια του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, και ο κ. Λάκης Παλάζης. Θα απευθύνονται εκεί, και αυτοί δίνουν την έγκριση για να έρχονται εδώ οι ασθενείς. Υπάρχει έντυπο που έχει στάλει ήδη στο email τους για να μπορούν να υπογράφουν και να παραπέμπονται οι ασθενείς. Εδώ το Κέντρο θα διαθέτει εκτός από τον Ειδικό Παθολόγο, Πνευμονολόγο και Διατροφολόγο, θα έχει έξι φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή και ψυχολόγο. Η σύμβαση είναι για τριάντα ασθενείς, και ήδη φιλοξενούνται οι πρώτοι τέσσερις. Ο κ. Βάσος Παντελή, ο Επιστημονικός Διευθυντής του κέντρου, θα έχει συνεννόηση με τους τρεις ιατρούς για να υπάρχει ένας συντονισμός. Θα έρχονται τα ασθενοφόρα και θα φέρνουν εδώ τους ασθενείς.

Απέναντι βλέπουμε το σημείο όπου έχουμε ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό, και αυτή τη στιγμή έχουμε 100 ασθενείς θετικούς».

Η Δρ Γιαννάκη πρόσθεσε πως υπάρχει ημερήσιο πρόγραμμα αποκατάστασης του κάθε ασθενούς, με φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, υδροθεραπεία, πρόγραμμα διατροφολόγου, το οποίο διαμορφώνεται από το Κέντρο για τον κάθε ασθενή. 

Δείτε αυτούσια την ομιλία του Υπουργού Υγείας:

«Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώνεται στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».

Έχοντας τούτο κατά νου  και  επίγνωση του σημαντικότατου ρόλου που το Υπουργείο Υγείας μπορεί να διαδραματίσει στην διασφάλιση μιας ολοκληρωμένης υγειούς κατάστασης  επεκτείνει τις δραστηριότητές του, πέρα από την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, αλλά  και τριτοβάθμια θεραπεία, την ανακουφιστική, αλλά και κατ’οίκον φροντίδα, στον κρίσιμο τομέα  της αποκατάστασης. Με την αποκατάσταση εφαρμόζονται διαδικασίες θεραπείας και εκπαίδευσης, που βοηθούν άτομα με αναπηρία να επιτύχουν τη μέγιστη λειτουργικότητα, μία αίσθηση ευεξίας και ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανεξαρτησίας. 

Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον Covid-19 δεν νοσούν σοβαρά αφού οκτώ στους δέκα ασθενείς δεν θα χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ωστόσο από τους υπόλοιπους, ένα ποσοστό γύρω στο 5% θα χρειαστεί διασωλήνωση και νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή πολύ-ήμερη νοσηλεία σε Πνευμονολογική κλινική και σε κλινική Covid, αφού η λοίμωξη με Covid-19  μπορεί να προκαλέσει σοβαρή οξεία αναπνευστική νόσο. 

Για πολλούς από τους ασθενείς αυτούς μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, απαιτείται ένα σημαντικό χρονικό διάστημα αποκατάστασης αφού παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές συνεπεία της μακροχρόνιας νοσηλείας τους όπως είναι η μυοπάθεια, τα προβλήματα κινητικότητας, η μειωμένη αναπνευστική λειτουργία που απαιτεί συμπληρωματική οξυγονοθεραπεία, αλλά και προβλήματα σίτισης ή και ομιλίας που δεν υποχωρούν, ούτε βελτιώνονται εύκολα. Απαιτείται λοιπόν στους ασθενείς αυτούς πρόγραμμα αποκατάστασης με τη βοήθεια μίας ομάδας ειδικών σε εξειδικευμένο κέντρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), από την πρώτη περίοδο της πανδημίας, έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αξία της φυσικής αποκατάστασης στην ανάρρωση των ασθενών από COVID-19 και στη μείωση του οικονομικού κόστους από την απώλεια της κοινωνικής και παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Η πανδημία του κορωνοϊού κάνει επιτακτική την ανάγκη παροχής εξειδικευμένων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών αποκατάστασης, με κύριο σημείο αναφοράς τη διεπιστημονική προσέγγιση και ολιστική αποθεραπεία.

Στα πλαίσια αυτά, το Υπουργείο Υγείας, ανταποκρινόμενο στην αποστολή του για αντιμετώπιση της ανάγκης αυτής που αφορά τη δημόσια υγεία, έχει προχωρήσει μετά από τη νενομισμένη διαδικασία προσφοροδότησης και επιλέξει το Κέντρο Αποκατάστασης «ΕDEN RESORT», στην Τερσεφάνου, με το οποίο έχει συνάψει σχετική σύμβαση και στο οποίο θα παραπέμπει πρώην ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι χρήζουν των αντίστοιχων υπηρεσιών , όπως και άλλα άτομα που έστω κι αν δεν έχουν νοσήσει με Κορωνοϊό, όπως ασθενείς με σοβαρή πνευμονοπάθεια, οι οποίοι αναμένεται να επωφεληθούν από τα προγράμματα αποκατάστασης του Κέντρου. Το EDEN έχει ακριβώς αυτό το ρόλο να διαδραματίσει με την υποστήριξη μίας ομάδας ειδικών.

Ιατροί, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοφυσιολόγοι, διαιτολόγοι και ψυχολόγοι, σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με τεχνολογικό εξοπλισμό και πρότυπο κέντρο φυσιοθεραπείας και υδροθεραπείας, στοχεύει στην αποκατάσταση των ασθενών με σοβαρές επιπλοκές μετά από μακροχρόνια νοσηλεία λόγω Covid λοίμωξης ή και σοβαρής πνευμονοπάθειας λόγω άλλης αιτίας. Στα πλαίσια της σύμβασης θα διαθέτει τριάντα (30) κλίνες.

Υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η μικρή Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε., μετά την Γερμανία, όπου οι κρατικές υπηρεσίες υγείας αναλαμβάνουν την πτυχή της αποκατάστασης, πρώην ασθενών με COVID-19.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η πρώτη προτεραιότητά μας ήταν να θεραπεύσουμε τους ασθενείς με COVID-19. Τώρα θεωρείται πολύ σημαντικό να υποστηρίξουμε αυτούς που έλαβαν εξιτήριο αλλά εμφανίζουν ακόμη σοβαρές επιπλοκές, για την περαιτέρω εξέλιξη και βελτίωση της υγείας τους και της κινητικότητας τους ώστε να μπορούν επιστέψουν πίσω στην οικογένεια τους, τις εργασίες τους όσοι εργάζονταν ή στη ζωή και τις δραστηριότητες που είχαν πριν να νοσήσουν. 

Η διαδικασία της αποκατάστασης θα έχει ως επακόλουθο, πέρα από τα ατομικά ψυχοκοινωνικά, ιατρικά και άλλα οφέλη για τον κάθε ασθενή, και την αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων, αφού με τον τρόπο αυτό θα απελευθερωθούν κλίνες που θα εξυπηρετήσουν νέα περιστατικά.

Απώτερος στόχος της αποκατάστασης είναι η επανένταξη αυτών των ασθενών στον αρχικό κοινωνικό τους ρόλο και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων αποκατάστασης, όπου ο ανθρώπινος επιστημονικός παράγοντας σε συνδυασμό με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθορίζουν την επιτυχία του προγράμματος αποκατάστασης.

Όπως γίνεται αντιληπτό η πανδημία του Κορωνοϊού έχει δημιουργήσει την ανάγκη για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών αποκατάστασης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην διεπιστημονική προσέγγιση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναπτύξει νέες κατευθυντήριες οδηγίες με στόχο την υποστήριξη και την αντιμετώπιση των ασθενών που έχουν θεραπευτεί από την λοίμωξη και χρήζουν ειδικής φροντίδας για να επανέλθουν στην αρχική φυσική τους κατάσταση.

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία και η λειτουργική αποκατάσταση των ασθενών που νόσησαν από COVID-19 θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην συνολική αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία και το Υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες του απέναντι στη νέα πρόκληση.

H νέα σύμβαση αποτελεί ακόμα ένα απτό παράδειγμα επιτυχούς και αγαστής συνεργασίας του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, της οποίας τα οφέλη για τον κάθε πολίτη είναι πασιφανή.

Σας ευχαριστώ».