Hermes: Δώσαμε €640 εκ. για αεροδρόμια και €500 εκ. στο κράτος

Η Hermes με ανακοίνωση της τοποθετείται για τη συμφωνία με το κράτος αλλά και για τα κίνητρα επιβατικής κίνησης

Σε ανακοίνωση προχώρησε η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Hermes μετά και τα όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες με τις καταγγελίες από την Ελεγκτική Υπηρεσία, αλλά και την από κοινού απόφαση Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Μεταφορών για άμεσο τερματισμό οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με την Hermes (για την κατασκευή της Φάσης 2) καθώς και την αναστολή των κινήτρων επιβατικής κίνησης για το 2022 – 2030. (Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ)

Ειδικότερα, η Hermes με 4 σημεία απαντά για τις δημόσιες αναφορές σχετικά με τη Συμφωνία Παραχώρησης των αεροδρομίων, οι οποίες όπως σημειώνει προκαλούν λανθασμένες εντυπώσεις που πλήττουν την εικόνα της εταιρείας, σημειώνοντας ταυτόχρονα το πώς προέκυψε η 25ετής σύμβασης παραχώρησης των αεροδρομίων αλλά και τα ποσά που δόθηκαν από την εταιρεία για την κατασκευή των αεροδρομίων αλλά και στο κράτος βάσει του τέλους παραχώρησης. 

Η εταιρεία κάνει επίσης αναφορά και στην απόφαση του κράτους για την αναστολή των κινήτρων επιβατικής κίνησης, τονίζοντας πως η συνέχισή τους καθίσταται δε ακόμη πιο αναγκαία τους επόμενους μήνες, που ο πληθωρισμός και οι τιμές των καυσίμων αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις αερομεταφορές, χωρίς το κράτος να έχει πρόσθετη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του. 

Η Hermes κλείνει την ανακοίνωση της με τη θέση ότι ο περαιτέρω δημόσιος διάλογος δεν έχει να προσφέρει κάτι επί της ουσίας, σε αντίθεση με τις καθυστερήσεις που δημιουργούνται θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και πρωτίστως για την κυπριακή οικονομία. 

Διαβάστε αυτούσια τα όσα αναφέρει: 

Το τελευταίο διάστημα γίνονται δημόσιες αναφορές σχετικά με τη Συμφωνία Παραχώρησης των αεροδρομίων. Παρόλο που τα συγκεκριμένα ζητήματα αφορούν διαδικασίες του κράτους, εντούτοις, βλέπουμε να χρησιμοποιείται η Συμφωνία Παραχώρησης και η Hermes Airports, με τρόπο που δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και πλήττει την εικόνα της Εταιρείας. Ως εκ τούτου η Εταιρεία  επιθυμεί να σημειώσει τα ακόλουθα: 

  • Η Hermes Airports ανέλαβε, το 2006, μέσα από διεθνή διαγωνισμό, την ανέγερση και  διαχείριση των Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου, βάσει μίας 25ετούς σύμβασης παραχώρησης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρόλο που συχνά γίνεται λόγος για δημόσια ανάθεση, στην πραγματικότητα πρόκειται για Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Κύπρο, με την οποία η Hermes ως ο ιδιώτης επενδυτής έχει δαπανήσει συνολικά €640 εκατομμύρια, για την κατασκευή των δύο αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου χωρίς καμιά επιβάρυνση από το κράτος. Επιπλέον το Κράτος έχει εισπράξει τα τελευταία 15 χρόνια πέραν των 500 εκατομμυρίων ευρώ με βάση το τέλος παραχώρησης, το οποίο δίνεται ως ποσοστό επί των μεικτών εσόδων της Εταιρείας και όχι επί του όποιου πιθανού κέρδους. 
  • Σε μία συμφωνία διάρκειας 25 ετών, όπως η συγκεκριμένη Συμφωνία Παραχώρησης, είναι εύλογο να προκύπτουν κατά καιρούς διαφορές  ή διαφορετικές ερμηνείες σε σχέση με ζητήματα που άπτονται των όρων της Σύμβασης. Η ίδια η Σύμβαση προβλέπει τρόπους επίλυσης αυτών των διαφορών και με βάση αυτούς έχουμε πορευτεί όλα αυτά τα χρόνια για την επίλυση των ζητημάτων που ανέκυψαν κατά καιρούς. Σε αυτό το στάδιο δεν επιθυμούμε να κάνουμε δημόσια συζήτηση για τα θέματα της Φάσης Β, πέραν του να αναφέρουμε ότι οι συζητήσεις με την Κυβέρνηση είναι απόρροια υφιστάμενων προνοιών της Συμφωνίας Παραχώρησης, που περιλαμβάνουν και τη δυνατότητα   επέκτασης της σύμβασης για εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου. Σημειώνουμε όμως εμφαντικά ότι πιθανή κατάληξη της όλης συζήτησης θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα για τα δύο μέρη και θα προσφέρει λύση σε χρονίζοντα θέματα. 
  • Τα σχέδια κινήτρων αποτελούν ένα εξαιρετικής σημασίας εργαλείο για την ανάπτυξη  της αεροπορικής κίνησης, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ήδη γνωστά και αποδεκτά από όλη την τουριστική βιομηχανία. Το Κράτος δεν έχει πρόσθετη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του από τα κίνητρα, καθώς η χρηματοδότηση καλύπτεται από τα πρόσθετα έσοδα που δημιουργούνται από την εφαρμογή τους. Η Hermes Airports έχει επενδύσει πέραν των 120 εκατ. ευρώ στα σχέδια κινήτρων την τελευταία δεκαετία. Η συνέχισή τους καθίσταται δε ακόμη πιο αναγκαία τους επόμενους μήνες, που ο πληθωρισμός και οι τιμές των καυσίμων αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις αερομεταφορές. 
  • Θεωρούμε ότι ο περαιτέρω δημόσιος διάλογος δεν έχει να προσφέρει κάτι επί της ουσίας. Αντίθετα οι καθυστερήσεις που δημιουργούνται θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και πρωτίστως για την κυπριακή οικονομία. Από την πλευρά μας παραμένουμε σοβαρός εταίρος του Κράτους και της τουριστικής βιομηχανίας, όπως είμαστε από την πρώτη μέρα ανάληψης της διαχείρισης των αεροδρομίων.