Χούρικαν: «Δεσμευμένοι στη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό»

Τα τελευταία χρόνια ήταν σημαντικά για το ταξίδι προς την ανάκτηση και πάλι της ηγετικής μας θέσης, είπε

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν  σε ομιλία του, στη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας, ανέφερε ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι στην ολοκλήρωση της μείωσης κινδύνου στον ισολογισμό και επικεντρωνόμαστε και πάλι στη στήριξη της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας». 

>>>Διαβάστε επίσης - Μήνυμα Άκερμαν με πολλούς αποδέκτες<<<

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χούρικαν «τα τελευταία χρόνια ήταν σημαντικά για το ταξίδι προς την ανάκτηση και πάλι της ηγετικής μας θέσης και  αποδεικνύουν πως η στρατηγική μας είναι γενικά επιτυχημένη. Έχουμε μειώσει σημαντικά το επίπεδο των ΜΕΔ. Έχουμε πλεονάζουσα ρευστότητα. Έχουμε ικανοποιητικά κεφάλαια.  Έχουμε διατηρήσει το μερίδιο αγοράς μας και έχουμε ικανοποιητικά επίπεδα κερδοφορίας για τις κύριες εργασίες μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας υπογράμμισε ακόμη ότι «παρόλο που μένουν αρκετά που πρέπει να γίνουν για την ανάκτηση της ανάκτηση της ισχυρής της θέσης αυτού του οργανισμού, είμαι βέβαιος ότι έχουμε τα κατάλληλα δομικά στοιχεία για να επιτύχουμε τελικά τους στόχους μας».

Το επιχειρηματικό μοντέλο

Εξήγησε ότι «ένας κύριος στόχος για τα τρίμηνα που ακολουθούν θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού επιχειρηματικού μοντέλου, με έμφαση στη διατήρηση των εσόδων με ταυτόχρονη σημαντική μείωση του κόστους και καλύτερη διαχείριση των εργασιακών σχέσεων».  

Αναφερόμενος σε βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος ο κ. Χούρικαν επεσήμανε ότι:

  • Ο ισολογισμός του Συγκροτήματος είναι σήμερα περίπου €9 δις μικρότερος από ό,τι ήταν το 2013. 
  • Έχουμε μειώσει τους κινδύνους που συνδέονταν με την ιδιοκτησία τραπεζών στο εξωτερικό, επικεντρώνοντας το επιχειρηματικό μας μοντέλο και την κεφαλαιακή μας βάση στην εγχώρια αγορά. 
  • Έχουμε κάνει πολύ καλή πρόοδο στη μείωση των προβληματικών δανείων μειώνοντας τα ΜΕΔ κατά €10 δις ή περίπου 70% από τον Δεκέμβριο 2014. 
  • Έχουμε καταγράψει ουσιαστική μείωση των ΜΕΔ για δεκαέξι συνεχόμενα τρίμηνα και αναμένουμε ότι η οργανική μείωση των ΜΕΔ θα συνεχιστεί και το 2019. 
  • Η διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης για κάθε τράπεζα. 
  • Το 2013 η Τράπεζα Κύπρου ανακεφαλαιοποιήθηκε από τις αρχές και ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε σε 10.5%. 
  • Κατά τα τέλη του 2014 αντλήσαμε κεφάλαια ύψους €1 δις. από επενδυτές διεθνούς κύρους. Αποκτήσαμε ξανά πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου και, τον Ιανουάριο 2017 αντλήσαμε €250 εκατ. από την έκδοση Ομολόγου Δευτεροβάθμιου Κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης, και ακόμα €220 εκατ. από την έκδοση Πρόσθετων Κεφαλαίων Κατηγορίας 1, τον Αύγουστο 2018. 
  • Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι με χρηματοδότηση ύψους €11 δις από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) από την Κεντρική Τράπεζα. Τον Ιανουάριο του 2017 ολοκληρώσαμε την πλήρη αποπληρωμή αυτής της χρηματοδότησης και σήμερα, μετά το Project Helix, η Τράπεζα διαθέτει περίπου €4 δις πλεόνασμα ρευστότητας. 
  • Οι καταθέσεις μας στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά περίπου €5 δις ή 44% από το 2014 και σήμερα κατέχουμε μερίδιο αγοράς περίπου 34% των καταθέσεων των μόνιμων κατοίκων και περίπου 38% των μη μόνιμων κατοίκων. 

Δεσμευμένοι στο να παρέχουμε χρηματοδότηση

Επίσης ανέφερε πως «παραμένουμε δεσμευμένοι στο να παρέχουμε χρηματοδότηση στην ανακάμπτουσα κυπριακή οικονομία. Στοχεύουμε σε βιώσιμο νέο δανεισμό σε επιλεγμένους τομείς.  Τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, οι επαγγελματικές υπηρεσίες , η τεχνολογία, η υγεία, η ενέργεια, η εκπαίδευση και το περιβάλλον παρέχουν καλές ευκαιρίες χρηματοδότησης για την Τράπεζα. Το 2018 χρηματοδοτήσαμε την Κυπριακή οικονομία με €1.9 δις και αναμένουμε ο νέος δανεισμός να παραμείνει στα ίδια επίπεδα κατά τη φετινή χρονιά».  

>>>Διαβάστε επίσης - Ο Πανίκος Νικολάου νέος CEO της Τράπεζας Κύπρου<<<

Ο Τζον Χούρικαν εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση του προς τον κ. Άκερμαν για την εξαίρετη προσφορά του προς την Τράπεζα.
 

Μάριος Αδάμου
 
4673
Thumbnail

Στις €928.453 διαμορφώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 η αξία των ακάλυπτων επιταγών που καταχωρήθηκαν στον προκαταρκτικό κατάλογο του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ).

ad1mobile

>>>Διαβάστε επίσης - ΑΝΑΛΥΣΗ: Η χρήση επιταγών στην Κύπρο «πεθαίνει»<<<

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η ΚΤΚ, στον προκαταρκτικό κατάλογο του ΚΑΠ καταχωρήθηκαν το 1ο εξάμηνο του  2019 , συνολικής αξίας €928.453, σε σύγκριση με   €815,130 την περσινή αντίστοιχη περίοδο.
 

,

ασδ

ad1mobile
,

Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 καταχωρήθηκαν στον προκαταρκτικό κατάλογο του ΚΑΠ 565 ακάλυπτες επιταγές σε σύγκριση με 494 επιταγές την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

ad1mobile
,

φγη

ad1mobile
article 1