Χούρικαν: «Είμαι περήφανος για την πρόοδο της BoC από το 2013»

Ο απερχόμενος CEO της Τράπεζας Κύπρου τονίζει πως η Τράπεζα ανακτά την ισχυρή της θέση 
  • Οργανική μείωση των ΜΕΔ κατά περίπου €800 εκατ. το 2019
  • Δέκατο έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο οργανικών μειώσεων ΜΕΔ

Ο Τζον Χούρικαν σε δήλωσή του με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει πως «η Τράπεζα ανακτά την ισχυρή της θέση μέσω μιας πειθαρχημένης προσέγγισης για τη βελτίωση του ισολογισμού και την πώληση μη κύριων δραστηριοτήτων και είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει την ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας, η οποία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 3.3% κατά το α’ εξάμηνο του έτους». 

>>> Διαβάστε ακόμη: Νέος CEO BoC - Δεσμευμένος στη στήριξη της κυπριακής οικονομίας <<<

Επίσης εξηγεί ότι «αυτό είναι το δέκατο έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο οργανικών μειώσεων ΜΕΔ. Από το ανώτατό τους επίπεδο το 2014, έχουμε μειώσει τα ΜΕΔ κατά 71% σε €4.3 δις που καλύπτονται με πιστωτικές ζημιές δανείων ύψους 50%. Συνολικά, έχουμε μειώσει τα ΜΕΔ κατά €10.7 δις από το 2014, εκ των οποίων τα €8 δις αφορούν οργανική μείωση».

>>> Διαβάστε επίσης: BoC - Το «Εστία» επηρεάζει θετικά €0.84 δις ΜΕΔ <<<

Επίσης ο κ. Χούρικαν ανακοινώνει πως «ο στόχος για το 2019 είναι η οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου €800 εκατ.» και εξηγεί πως «η συνεχιζόμενη οργανική μείωση των ΜΕΔ ανήλθε σε €300 εκατ. για το τρίμηνο, με την οργανική μείωση για το α’ εξάμηνο 2019 να ανέρχεται σε €457 εκατ.».

>>> Διαβάστε ακόμη: Τράπεζα Κύπρου - Στα σκαριά και άλλη πώληση «κόκκινων» δανείων <<<

«Τα αποτελέσματά μας αυτό το τρίμηνο αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη πρόοδο ως προς την επίτευξη του κύριου στόχου μας για βελτίωση του ισολογισμού. Τον Ιούνιο ολοκληρώσαμε την πώληση περίπου €2.7 δις ΜΕΔ (Project Helix), με θετική επίδραση 140 μ.β. στους κεφαλαιακούς δείκτες», επισημαίνει. 

>>> Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η νέα οργανωτική δομή της Τράπεζας Κύπρου <<<

Τέλος σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια καταλήγει ότι «η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας παραμένει καλή. Στις 30 Ιουνίου 2019 ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) (με μεταβατικές διατάξεις αναφορικά με το ΔΠΧΑ 9) ανήλθε σε 15.2% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 18.1%, αναπροσαρμοσμένοι για την πώληση της επένδυσης στη CNP, σημαντικά πιο πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις»
.

Μάριος Αδάμου
 
20076