Χρειάστηκε περίπου €500 εκατ. έξτρα η κυβέρνηση, λόγω κορωνοϊού

Τα επιπλέον εκατομμύρια που χρειάστηκε η κυβέρνηση μετά την έγκριση του προϋπολογισμού – Πού πήγαν

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Μετά την επεισοδιακή έγκριση του Προϋπολογισμού του 2021 στις 21/1, ύψους €7.158.245.905, συνολικά 4 συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ έχουν κατατεθεί στη Βουλή λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και άλλων έκτακτων αναγκών, με τον τελευταίο να οδηγείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για συζήτηση, την Δευτέρα 20/9.

Πιο συγκεκριμένα: 

  • Ο 1ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά) αφορούσε την κάλυψη των μέτρων που είχε αποφασίσει η Κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, υγείας και οικονομίας και προέβλεπε την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €250 εκατομμυρίων.
  • 0 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά) αφορούσε σειρά αιτημάτων που υπέβαλαν Ανεξάρτητες Υπηρεσίες, Υπουργεία, Υφυπουργεία, Τμήματα προς το Υπουργείο Οικονομικών για κάλυψη πρόσθετων αναγκών για κοινωνικές παροχές, παροχές υγείας, αγροτικές πληρωμές και διαφόρων άλλων αναγκών. Προέκυψε επίσης η ανάγκη δημιουργίας - αναβάθμισης πολύ περιορισμένου αριθμού θέσεων, για την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής, συμπεριλαμβανομένου της δημιουργίας θέσης Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας παρά τω Προέδρω και Γενικού Διευθυντή, για το νέο Υφυπουργείο και προέβλεπε την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €148.524.438. 
  • Ο 3ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά) προέκυψε για σκοπούς στήριξης των πυρόπληκτων, από την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ορεινές περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού στις 3 και 4 Ιουλίου 2021, και την πυρκαγιά που έπληξε την επαρχία Πάφου, στις 26 Ιουνίου 2021 και προέβλεπε την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €20 εκατ.
  • Ο 4ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός - ο οποίος θα συζητηθεί στις 20/9 στην Κοιν. Επιτροπή Οικονομικών, είναι αποτέλεσμα της συνέχισης των επιπτώσεων της πανδημίας και έτσι παρίσταται ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων πιστώσεων για κάλυψη των μέτρων στήριξης του γεωργικού τομέα, του τουριστικού τομέα, του τομέα της υγείας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των πολιτών και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας και προβλέπει την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €91,7 εκατ. περίπου. 

Αναλυτικά τι περιλαμβάνει ο 4ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Brief, η εισηγητική έκθεση που τον συνοδεύει αναφέρει πως παρίσταται ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων πιστώσεων για κάλυψη των μέτρων στήριξης του γεωργικού τομέα, του τουριστικού τομέα, του τομέα της υγείας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των πολιτών και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας.

Το συνολικό ύψος των πρόσθετων πιστώσεων που απαιτείται, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, ανέρχεται στα €91,7 εκ. περίπου, ενώ η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου από την έγκριση του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού ανέρχεται στο 0,4% του ΑΕΠ.

Μάλιστα όπως σημειώνεται, ζητείται τροποποίηση νόμου ώστε να επιτρέπεται η πρόσληψη εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης

Πιο συγκεκριμένα, τα 91,7 εκατομμύρια ευρώ χωρίζονται ως εξής: 

1/ Υλοποίηση του Σχεδίου στήριξης του αμπελοοινικού τομέα: €900.000

2/ Συνέχιση της υλοποίησης των Ειδικών Σχεδίων που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για περαιτέρω στήριξη της οικονομίας για τον μήνα Αύγουστο: €5.000.000

3/ Στήριξη σε θέματα αερομεταφορών λόγω καταβολής του οφειλόμενου ποσού προς τις αεροπορικές εταιρείες σε σχέση με την υλοποίηση του νέου Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών, για τη χρονική περίοδο ΙανουάριοςΙούνιος 2021: €6.300.000

4/ € 38.000.000 για συνέχιση των έκτακτων μέτρων προστασίας στον τομέα της υγείας μέχρι το τέλος του 2021 , και συγκεκριμένα για:
(α) αγορά υπηρεσιών από φοιτητές/ πτυχιούχους συντονισμό των ιατρείων δημόσιας υγείας, από κινητές μονάδες για διεξαγωγή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για Covid-19 και για διενέργεια μοριακών εξετάσεων Covid-1 9.
(β) αγορά υπηρεσιών, αποκατάστασης κρουσμάτων, μεταφοράς κρουσμάτων, φιλοξενίας κρουσμάτων (Eden), στελέχωσης ιατρείων δημόσιας υγείας, και μοριακών ελέγχων κλπ. 
(γ) αγορά φαρμάκων και εμβολίων για την πανδημία, και 
(δ) προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, με βάση τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί ή/ και κατακυρωθεί.

5/ €11.500.000 λόγω αυξημένων δαπανών του Υφυπουργείου Τουρισμού για:

(α) συνέχιση του προγράμματος επιχορήγησης καλοκαιρινών διακοπών και του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού, μέχρι το τέλος του χρόνου,
(β) ξενοδοχεία καραντίνας και περιορισμού ατόμων λόγω πανδημίας, και
(γ) υφιστάμενες υποχρεώσεις του Υφυπουργείου έναντι Οργανωτών Ταξιδίων και αεροπορικών εταιρειών για το έκτακτο σχέδιο στήριξης που εγκρίθηκε από ΕΕ για την καλοκαιρινή περίοδο

6/ Άλλες έκτακτες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι το τέλος του έτους: €30.000.000

 
20026