Χρέος: Προς ισορροπημένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής

• Χρηματοδοτικό εργαλείο οι διεθνείς εκδόσεις
• Προληπτική ρευστότητα για μεγαλύτερα περιθώρια εκτέλεσης των κύριων χρηματοδοτικών πράξεων

 

Μακριά από τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους προσπαθεί να κινηθεί το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου  Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επιδιώκει ένα ισορροπημένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής χρέους και μια ικανοποιητική μέση εναπομείνασα  διάρκεια χρέους. 

Το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για την περίοδο 2023 – 2025 είναι οι διεθνείς εκδόσεις ΕΜΟ (ΕΜΤΝ) εξαιτίας του βάθους της αγοράς,  στο πλαίσιο συνέχισης της προόδου που καταγράφτηκε τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με τους στρατηγικούς στόχους της διαχείρισης του χρέους. Οι διεθνείς εκδόσεις μπορούν να εισαχθούν σε περισσότερα από ένα χρηματιστήρια μέσω κοινοπραξίας.

Σύμφωνα με τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία θα συμπληρώνουν τις διεθνείς εκδόσεις. 

  • Τα εγχώρια ομόλογα που εκδίδονται σύμφωνα με το  Κυπριακό Δίκαιο και εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου θα χρησιμοποιούνται κατόπιν εντοπισμού ευκαιριών. 
  • Το τμήμα της εγχώρια αγοράς για μικρούς επενδυτές θα αξιοποιείται μέσω των ομολόγων για φυσικά πρόσωπα. 
  • Για την έκδοση χρέους βραχυπρόθεσμης διάρκειας, θα χρησιμοποιούνται τα Γραμμάτια Δημοσίου και δυνητικά, τα Ευρωπαϊκά Εμπορικά Χρεόγραφα (Euro Commercial Paper). 
  • Τα Γραμμάτια θα χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα εφόσον μπορούν να εισαχθούν σε χρηματιστήριο. 

Δάνεια από υπερεθνικούς οργανισμούς

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Γραφείο «θα επιδιώκεται ο δανεισμός υπό μορφή δανείων από υπερεθνικούς οργανισμούς για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση (π.χ. νέα έργα υποδομής που αφορούν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό ή έργα σε εξέλιξη).

Στο πλαίσιο χρηματοδότησης πράσινων και κοινωνικών έργων, εκδίδεται το πράσινο ομόλογο, σύμφωνα με οδηγίες για τη διαχείριση κινδύνου, την ανάπτυξη και επέκταση της αγοράς και της επενδυτικής βάσης. 

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Γραφείου «ο στόχος της διατήρησης της μέσης εναπομείνασας διάρκειας του εμπορεύσιμου χρέους, μεγαλύτερης των 7 ετών, είναι για να παρέχεται η δυνατότητα στο κράτος να ανασχεδιάζει τη στρατηγική του, ώστε το επίπεδο κινδύνου του δανεισμού να είναι αποδεκτό και διαχειρίσιμο».

Εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η μεγάλη αβεβαιότητα στα δημόσια οικονομικά λόγω των απρόβλεπτων οικονομικών επιπτώσεων από τη συνέχιση του Ρώσο-Ουκρανικού πολέμου και των επιπτώσεων των κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία. 

Επίσης, στοχεύεται όπως το βραχυπρόθεσμο χρέος, με αρχική λήξη έκδοσης μέχρι 12 μήνες, δεν θα υπερβαίνει το 3% του συνολικού δημόσιου χρέους τα έτη 2023, 2024 και 2025.  Η διατήρηση του χρέους σε αυτό το επίπεδο αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του κόστους αναχρηματοδότησης και σε περιορισμό του επιτοκιακού κινδύνου, σε περίοδο έντονης μεταβλητότητας στο περιβάλλον των επιτοκίων. 

Τα ρευστά διαθέσιμα

Μια άλλη πτυχή που καλύπτει το Γραφείο είναι τα ρευστά διαθέσιμα για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών κατά το 2023-2025. 

Έγκυρες πηγές εξηγούν πως «η διατήρηση επαρκούς ύψους προληπτικής ρευστότητας επιτρέπει μεγαλύτερα περιθώρια εκτέλεσης των κύριων χρηματοδοτικών πράξεων σε περίπτωση που δυσμενείς συνθήκες καθυστερήσουν ή διαταράξουν την πρόσβαση στις αγορές». 

Η διάρκεια των εκδόσεων χρέους επιλέγεται ώστε οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν το 10% του αντίστοιχου ετήσιου ΑΕΠ μέχρι το 2030. Ο στόχος αποσκοπεί στην εξεύρεση των αναγκαίων πόρων χρηματοδότησης για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που μπορούν να ικανοποιηθούν σε ομαλές συνθήκες της αγοράς. 

Σύμφωνα με το πλαίσιο αξιολόγησης κινδύνων του ΔΝΤ, «ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης μέχρι 15% του ΑΕΠ είναι αποδεκτές για οικονομίες με ψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση. Ωστόσο στην περίπτωση της Κύπρου έχει τεθεί ένα συντηρητικότερο όριο, λόγω της προβλεπόμενης χαμηλότερης ρευστότητας στην αγορά, που πιθανόν να επηρεάσει τη συμπεριφορά των επενδυτών σε περιόδους αστάθειας». 

Χρύσω Αντωνιάδου

Χρύσω Αντωνιάδου