Χρεώσεις Τραπεζών: Θα συζητήσουν ή θα λαϊκίσουν σήμερα στη Βουλή;

Η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα εξετάσει σήμερα (4/1 )το θέμα των χρεώσεων των τραπεζών

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Κάλεσμα στα τραπεζικά ιδρύματα να μην προχωρήσουν με τις αυξήσεις που ανακοίνωσαν σε διάφορες χρεώσεις υπηρεσιών, θα απευθύνει σήμερα Τρίτη (4/1) η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής.

Το θέμα των χρεώσεων των τραπεζών ενεγράφη αυτεπάγγελτα από την συγκεκριμένη Επιτροπή, η οποία στη σημερινή της συνεδρία θα ενημερωθεί για τις νέες και αυξημένες χρεώσεις των τραπεζικών τελών και τις επιπτώσεις στους καταναλωτές.

>>>Δείτε ακόμη: ΥΠΟΙΚ: Τα τρια βήματα για μείωση του κόστους των χρεώσεων των τραπεζών

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν για το πιο πάνω θέμα ο Υπουργός Οικονομικών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του ίδιου υπουργείου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής.

Μιλώντας στην Brief, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης σημείωσε ότι θα εξεταστεί κατά πόσο δικαιολογούνται οι συγκεκριμένες χρεώσεις και θα απευθυνθεί έκκληση προς τις τράπεζες να μην προχωρήσουν με τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα εξεταστεί και το θέμα των εξουσιών του Διοικητή της Κεντρικής, καθώς και του υπουργείου Οικονομικών να παρεμβαίνουν στις χρεώσεις των τραπεζών, δεδομένου ότι και οι δυο θεσμοί με ανακοινώσεις τους τόνισαν ότι λίγο – πολύ, δεν μπορούν να παρέμβουν στον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής των τραπεζών, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι αυτά είναι λεπτά ζητήματα και δεν πρόκειται να τα θίξει η Επιτροπή. Άλλωστε πρόσθεσε, οι εξουσίες της Κεντρικής είναι καθορισμένες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν μπορεί να επέμβει η Επιτροπή Εμπορίου.

Όσον αφορά στις τράπεζες, σημειώνεται ότι η κάθε μια καθορίζει από μόνη της, την τιμολογιακή της πολιτική στη βάση του ρίσκου και του κόστους των υπηρεσιών που προσφέρει. Μιλώντας στην Brief, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Τραπεζών Ανδρέας Κωστουρής εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι χρεώσεις των τραπεζών δεν είναι υπέρμετρα μεγάλες. Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει ο βασικός λογαριασμός, η χρέωση του οποίου είναι ελάχιστη και μπορούν όσοι καταναλωτές θέλουν να τον ζητήσουν από τις τράπεζες. Πρόσθεσε, ότι αρκετοί καταναλωτές έχουν λογαριασμούς, οι οποίοι είναι ανενεργοί και ενδεχομένως να πρέπει πλέον να δουν τι θα κάνουν με αυτούς. Ο Σύνδεσμος θα παρευρεθεί σήμερα (4/1) στη συνεδρία της Επιτροπής της Βουλής για να εκφράσει τις θέσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα σε προ ημερών ανακοίνωση της σημείωσε ότι θα μελετήσει το θέμα των αυξήσεων σε χρεώσεις των κυπριακών τραπεζών και θα προβεί σε οποιεσδήποτε ενδεδειγμένες ενέργειες εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της. Ωστόσο επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η εξουσία της ΚΤΚ να παρεμβαίνει στην τιμολογιακή πολιτική των πιστωτικών ιδρυμάτων εξαντλείται στην υποβολή εισήγησης προς το Υπουργείο Οικονομικών για καθαρισμό εύλογων τελών σε Λογαριασμούς Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών στη δική του ανακοίνωση, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι χρεώσεις περιλήφθηκαν στα σχετικά διατάγματα του Υπουργού Οικονομικών βάσει μελέτης από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, που έλαβε υπόψη τα εθνικά επίπεδα εισοδήματος, τα μέσα τέλη που χρεώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε σχέση με λογαριασμούς πληρωμών καθώς και πρακτικές άλλων κρατών μελών. Τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση του υπουργείου ότι, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, εκτός των βασικών λογαριασμών (ΛΠΒΧ), οι άλλες χρεώσεις των τραπεζών εναπόκεινται στην πολιτική του κάθε πιστωτικού ιδρύματος και ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στον καθορισμό τους.

Πάντως στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχει και η άποψη που υποστηρίζει ότι οι παρεμβάσεις στο θέμα των χρεώσεων των τραπεζών περιέχουν ως ένα σημείο και το στοιχείο του λαϊκισμού, καθώς  το κόστος του λογαριασμού, το οποίο πχ ήταν 90 ευρώ ετησίως υπό προϋποθέσεις μπορεί να ανέλθει το νέος έτος σε 100 ή 120 ευρώ για όλο το χρόνο. Την ίδια ώρα ωστόσο δεν γίνεται λόγος για το γεγονός ότι κατά την πανδημία οι τράπεζες ανέστειλαν τις δόσεις δανείων συνολικού ύψους πέραν των 11 δισ. ευρώ.

Άγγελος Αγγελόδημου