Χρηματιστήριο η αγορά καυσίμων που δεν μπορεί να προβλεφθεί

Η συνέντευξη της ημέρας στην Brief - Ανδρέας Χρίστου, Ανώτερος Λειτουργός Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την αύξηση ή την μείωση τιμών των καυσίμων, με την αγορά των πετρελαιοειδών να χαρακτηρίζεται ως πολύπλοκη.

Οι τιμές των καυσίμων, και ιδιαίτερα των πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα.

Ο Ανώτερος Λειτουργός Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή κ. Ανδρέας Χρίστου, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Business Hour by Brief και εξήγησε πως η Υπηρεσία διεξάγει καθημερινά ελέγχους.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε, οι αυξήσεις τη δεδομένη στιγμή, βάσει της φόρμουλας που χρησιμοποιείται για έλεγχο, θεωρούνται λογικές.

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Χρίστου

- Να κάνουμε αρχή με τις τιμές των καυσίμων οι οποίες ξεκίνησαν ξανά να ανεβαίνουν. Κυρίως το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης αυξήθηκε. Πόση αύξηση έχουμε; Τι λένε τα στοιχεία σας;

Η Κύπρος ως χώρα που από το 2004 με την ένταξη στην ΕΕ εισάγουμε τα πάντα όσο αφορά τα καύσιμα, ακολουθούμε μια πορεία η οποία είναι άμεσα εξαρτημένη με την διακύμανση των διεθνών τιμών. Οι εταιρείες μας, τιμολογούνται και εισάγουν βάσει τον χρηματιστηριακό δείκτη Platts. Ο δείκτης αυτός, υπόκειται στις διεθνής διακυμάνσεις, άρα οι εταιρείες μας τιμολογούνται βάσει των αυξομειώσεων που καταδεικνύει ο δείκτης.
Είναι γεγονός πως οι αυξήσεις είναι αρκετές και σημαντικές. Στην Κύπρο παρά τις αυξήσεις που έχουμε, ακόμα είμαστε σε αρκετά καλή θέση, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Ως Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, παρακολουθούμε τις τιμές των καυσίμων καθημερινά. Στόχος και σκοπός μας είναι η διασφάλιση της λογικότητας των τιμών προς όφελος του συνόλου, δηλαδή των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα. Η παρακολούθηση αυτή, γίνεται μέσα ενός εξειδικευμένου πλαισίου, το λεγόμενο πλαίσιο παρακολούθησης τιμών πετρελαιοειδών. Είναι ένα μοντέλο, το οποίο λαμβάνει υπόψη, πάρα πολλές παραμέτρους, σε σχέση με τον προσδιορισμό της αναμενόμενης τιμής των καυσίμων.

Μέσα από αυτό το σύστημα εξάγεται και η απόκλιση. Συγκρίνοντας την υπολογιζόμενη τιμή και την πραγματική, βρίσκουμε ότι είμαστε εντός των αποδεκτών αποκλίσεων.

- Είναι δικαιολογημένες οι αυξήσεις αυτές;

Στην πολύπλοκη αγορά των πετρελαιοειδών, δεν μπορεί κανείς να πει ότι αναμένει αυξήσεις. Εφόσον είναι χρηματιστηριακό προϊόν, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει το χρηματιστήριο. Αυτό που κάνουμε είναι να ελέγχουμε τη λογικότητα των τιμών. Παρά τις αυξήσεις, -η τιμή πετρελαίου ανέβηκε 7 σεντς προς τα πάνω-, το μοντέλο καταδεικνύει ότι είναι εντός των αποδεκτών πλαισίων.

-  Όλοι αναμέναμε ότι θα υπήρχε μια σταθεροποίηση ή και μείωση στις τιμές αλλά τελικά προέκυψε το αντίθετο. Γιατί είχαμε αυτό το αποτέλεσμα;

Η διακύμανση είναι κάποτε θετική, κάποτε αρνητική. Τα προηγούμενα δύο χρόνια, η οικονομία της Κύπρου αλλά και η διεθνής οικονομία, πέρασε από 1000 κύματα. Πρώτα ήταν η πανδημία του κορωνοϊού με τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την τρομερή μείωση στη ζήτηση και γι’αυτό υπήρχε και μείωση στην τιμή. Μετά ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος με όλη την διαφοροποίηση, έφερε και μεγάλες αλλαγές και αναπροσαρμογές. Πολλοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί στην Ευρώπη, αγοράζουν πετρέλαιο, την στιγμή που παρήγαγαν ηλεκτρισμό από Φυσικό Αέριο. Είναι υψηλή η τιμή του Φυσικού Αερίου, οπότε κάνουν στροφή προς το πετρέλαιο. Άρα, με την αυξημένη ζήτηση στο πετρέλαιο, έχουμε και αύξηση στην τιμή. Το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να ακρίβυνε, ωστόσο είναι πολύ πιο φθηνό από το Φυσικό Αέριο.

Οι αναπροσαρμογές αυτές έχουν φέρει αλλαγή στα δεδομένα, στα οποία όλοι οι πολίτες των χωρών, πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα.

- Μέχρι που θα φθάσουν οι αυξήσεις; Να αναμένουμε ότι θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές στα καύσιμα;

Είναι πολύ παρακινδυνευμένο να προβλέψουμε κάτι και είναι ακραίο σενάριο να μπορεί κάποιος να προβλέψει. Εμείς ως Υπηρεσία παρακολουθούμε καθημερινά με σοβαρότητα τις τιμές, ώστε να διασφαλίζουμε τη λογικότητα των τιμών.

Είναι τόσο αβέβαιο το διεθνές περιβάλλον. Στα τόσα χρόνια δεν υπήρξε ξανά τόση αβεβαιότητα.

- Βάσει των τιμών, ένα ντεπόζιτο θέρμανσης πόσο θα κοστίσει για να γεμίσει φέτος; Την αντίστοιχη περσινή περίοδο πόσο χρειαζόταν;

Φέτος για να γεμίσουμε ένα ντεπόζιτο 1000L θα χρειαστεί να πληρώσουμε διπλάσια απ’ότι πέρσι. Τέτοια εποχή πέρσι ήταν €0.80 οπόταν χρειάζονται €800. Οπότε τώρα θα χρειαστεί €1.450 για να γεμίσει ένα ντεπόζιτο θέρμανσης.

Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη του Ανδρέας Χρίστου, Ανώτερος Λειτουργός Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

 
24565