Χρηματοοικονομικός Επίτροπος: Ο Παύλος ενώνει πολίτες, τράπεζες, κυβέρνηση

Έληξε η θητεία του - Θέλουν όλοι επαναδιορισμό του - Χαίρει εκτίμησης από όλο το φάσμα της κοινωνίας αλλά & των τραπεζών

Ακέφαλος παραμένει εδώ και μέρες ο Ενιαίος Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, καθώς η θητεία του Παύλου Ιωάννου ως Χρηματοοικονομικός Επίτροπος έχει λήξει από την 1η Ιουλίου. 

Σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται η Brief, ο Φορέας είχε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε συνεντεύξεις 9 ενδιαφερόμενων, μεταξύ αυτών και ο κ. Ιωάννου, με τον Φορέα να εισηγείται τελικά στον ΠτΔ τον επαναδιορισμό του

Αν και η εισήγηση του Φορέα προς τον ΠτΔ δεν είναι δεσμευτική, εντούτοις όπως πληροφορούμαστε τον επαναδιορισμό του κ. Ιωάννου προκρίνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο, φαίνεται πως παρουσιάζεται κώλυμα. 

Ειδικότερα, όπως πληροφορούμαστε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι ο κ. Ιωάννου δεν μπορεί να επαναδιεκδικήσει τη θέση επειδή έχει συμπληρώσει 10ετία (πρωτοδιορίστηκε τον Ιούλιο του 2013 και επαναδιορίστηκε το 2018 για δεύτερη 5ετή θητεία). Ωστόσο, την ίδια ώρα, δεύτερη γνωμάτευση, από τον νομικό Σύμβουλο του Φορέα αναφέρει πως ο κ. Ιωάννου μπορεί να επαναδιοριστεί καθώς η νομοθεσία έχει αλλάξει και μπορεί ο διορισμός του να θεωρηθεί ως πρώτη θητεία. 

Αν και παραμένει άγνωστο το τι θα αποφασίσει ο Πρόεδρος και ποιον ή ποιαν θα διορίσει τελικά στη θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, εντούτοις, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός πως ο κ. Ιωάννου την τελευταία δεκαετία έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, κάτι που αναγνωρίζεται ακόμη και από τις τράπεζες. 

Μάλιστα, όπως σημείωσαν χρηματοπιστωτικοί και κομματικοί κύκλοι στην Brief η περεταίρω συμβολή του κ. Ιωάννου λόγω των γνώσεων και της εμπειρίας του στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε θα ήταν καθοριστική και ιδιαίτερα λόγω των νέων εξελίξεων αφού κόμματα και κυβέρνηση διαβουλεύονται ούτως ώστε να δοθούν περισσότερες εξουσίες και ενισχυμένες αρμοδιότητες στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. 

Ο Παύλος Ιωάννου χαίρει άκρας εκτίμησης τόσο από πλευράς κοινωνίας, όσο και από πλευράς κυβέρνησης ενώ και τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πολλές φορές εξάρει τον ρόλο του. Κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν κανείς αναλογιστεί πως ο κ. Ιωάννου ήταν ο Επίτροπος που με πολλές του αποφάσεις ήρθε αντιμέτωπος με τις τράπεζες. 

Χαράλαμπος Ζάκος
 

Χαράλαμπος Ζάκος