Χριστοφίδης: Με €2δις γεμίζει φωτοβολταϊκά η Κύπρος

Έτσι θα φέρει την φθηνή ενέργεια και θα ρίξει την τιμή στην κιλοβατώρα ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Για τον τρόπο που θα ρίξει τις τιμές ενέργειας – οι οποίες πυροδοτούν τον πληθωρισμό - μίλησε μεταξύ άλλων στην εκπομπή Snipers ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης η Κύπρος με μία επένδυση 2 δις ευρώ θα μπορούσε να γεμίσει με φωτοβολταϊκά, ρίχνοντας έτσι – όπως επεξηγεί – την τιμή της κιλοβατώρας από τα 30 σεντς που βρίσκεται σήμερα, στα 7 σεντς. 

«Έχουμε σήμερα ανά κιλοβατώρα το όριο στα 30 σεντς. Πριν μερικούς μήνες είχαμε στα 36 σεντς. Με κιλοβατώρα στα 30 σεντς δεν μπορεί να σταθεί καμιά επιχείρηση. Κανένα ξενοδοχείο», ανέφερε συγκεκριμένα, επεξηγώντας πως «η πρόταση μας είναι η εξής: Σήμερα υπάρχουν 1000 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Κύπρος για να γίνει ανεξάρτητη σε ηλεκτρικό ρεύμα χρειάζεται 2000 μεγαβάτ. Το κόστος για 2000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκά για παράδειγμα είναι 2,4 δις ευρώ. €2 δις. τα φωτοβολταϊκά και 400 εκατ. για να φτιάξουμε στο Τρόοδος τις υποδομές για υδροταμίευση, δηλαδή για να αποθηκεύουμε την ενέργεια σε φράγματα στο Τρόοδος». 

Σχετικά με το πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα για μια τέτοια επένδυση ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε πως «είμαστε 800 χιλιάδες Κύπριοι. Αντιστοιχεί στον καθένα μας μια μετοχή των 3.000 ευρώ. Με λίγα λόγια προτείνουμε στην πολιτεία και κατ’ επέκταση στην κοινωνία την δημιουργία των πράσινων κοινωνικών φωτοβολταϊκών πάρκων, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι πολίτες». 

Ερωτηθείς με το τι θα γίνει με αυτούς που δεν έχουν τα χρήματα ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε πως στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης οι τράπεζες είναι διατεθιμένες να δανείσουν τον κάθε Κύπριο με επιτόκιο 0,2% για να αγοράσει ο κάθε Κύπριος από βρέφος μέχρι 100 χρονών αυτή τη μετοχή. 

«Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πέραν από το γεγονός ότι θα κατεβάσουμε στα 7 σεντς την κιλοβατώρα, ένα βρέφος που γεννιέται σήμερα, όταν θα γίνει 20 χρονών θα έχει στην τράπεζα ως κέρδος από αυτή τη μετοχή περίπου 20 χιλιάδες ευρώ. Ένας παππούς που αγοράζει αυτή τη μετοχή θα προσθέσει στην σύνταξη του 100 ευρώ τον μήνα», ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης. 

Δείτε όλα όσα είπε στην εκπομπή Snipers: 

 
24567