Χριστουγεννιάτικο δώρο: Ποιοι οι δικαιούχοι και πότε θα δοθεί

H νέα κατηγορία δικαιούχων για φέτος που δεν ανακοινώθηκε, τα ποσά και οι δικαιούχοι

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΤΡΗ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ


Πριν από τις 20 Δεκεμβρίου θα παραχωρηθεί το χριστουγεννιάτικο δώρο προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν ακριβώς οι ημερομηνίες κατά τις οποίες θα εμβαστούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Αυτό τόνισε στην Brief, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Υπουργού Εργασίας Φάνος Κουρουφέξης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουφέξη, περίπου 22,000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) θα λάβουν χρηματικό ποσό ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας. 

Όπως αναφέρει ο ίδιος, το ποσό αντιστοιχεί στο 80% των μηνιαίων βασικών αναγκών της κάθε οικογένειας που υπολογίζονται βάσει του νόμου.

«Π.χ ένας μονήρης έχει μηνιαίες ανάγκες που φτάνουν τα 480 ευρώ τα οποία θα λάβει. Επιπλέον θα του παραχωρηθεί ως Χριστουγεννιάτικο δώρο το ποσό των 384 ευρώ. Π.χ βάσει του νόμου οι ανάγκες μιας οικογένειας με 4 μέλη, που αποτελείται από ζεύγος και δύο παιδιά άνω των 14 ετών, λαμβάνει το ποσό των 1200 ευρώ. Ως Χριστουγεννιάτικο δώρο θα λάβει το ποσό των 960 ευρώ».

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Σε ότι αφορά στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Κουρουφέξης εξηγεί ότι η συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού  θα λάβει χριστουγεννιάτικο δώρο όσο επίδομα λαμβάνει στη μικρή επιταγή.  Κανείς δεν θα λάβει κάτω από 100 ευρώ. «Κάποιος π.χ που παίρνει σύνταξη 400 ευρώ και δικαιούται ως επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου 200 ευρώ, θα λάβει επιπλέον 200 ευρώ ως Χριστουγεννιάτικο δώρο».

Πολύτεκνες Μάνες

Περίπου 16,500 πολύτεκνες μάνες που είναι δικαιούχες του «Σχεδίου Παροχής Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας» θα λάβουν πόσο ύψους €100.

Εγκλωβισμένοι

Οι εγκλωβισμένοι περιλαμβανομένου και όσων παιδιών φοιτούν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, θα λάβουν διπλό μηνιαίο επίδομα.

Βοηθούμενοι από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων

Αυτή η κατηγορία αφορά άτομα τα οποία έχουν τραυματιστεί ή είναι εξαρτώμενα ατόμων που έχουν εξαφανιστεί ή έχουν αποβιώσει κατά τον αγώνα του 1955-59, την τουρκική εισβολή και κατά την υπηρεσία της πατρίδας. Το Χριστουγεννιάτικο δώρο θα αφορά ποσό ίσο με το ½ της ειδικής μηνιαίας σύνταξης που λαμβάνουν.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η νέα κατηγορία δικαιούχων

Όπως μας έχει ενημερώσει ο κ. Κουρουφέξης, 17 χιλιάδες δικαιούχοι που υπηρέτησαν το 1974, φέτος θα λάβουν χριστουγεννιάτικο δώρο ανάλογα με την αύξηση που δόθηκε στη σύνταξη τους. Εάν π.χ παίρνει κάποιος 80 ευρώ, θα λάβει επιπλέον ως Χριστουγεννιάτικο δώρο, 80 ευρώ.

Η δαπάνη για το χριστουγεννιάτικο δώρο θα ανέλθει στα 18,8 εκατομμύρια ευρώ τα οποία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας.

Άντρη Θρασυβούλου
 
23458