Χρυσοστόμου: Αρχές 2023 ίσως ξεκινήσει το Ενοίκιο Έναντι Δόσης

Τι προνοεί το σχέδιο και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Αρχές του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης.

Η κ. Αυγή Λαπαθιώτη Χρυσοστόμου η οποία είναι Οικονομική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Business Hour by Brief και εξήγησε το σχέδιο που προωθείται για καταβολή Ενοικίου Αντί Δόσης από δανειολήπτες για να διατηρήσουν τη χρήση της περιουσίας τους.

Αρχικά υποστήριξε πως το εν λόγω σχέδιο έχει ένα έντονα κοινωνικό χαρακτήρα και το οποίο «προσπαθεί να δώσει μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα των ΜΕΔ των ευάλωτων νοικοκυριών».

>>> Διαβάστε σχετικά: Ποιες οι διαφορές του ΕΣΤΙΑ με το Ενοίκιο Έναντι Δόσης <<<

Σε σχέση με το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του σχεδίου, η κ. Χρυσοστόμου εξήγησε πως αυτοί είναι «οι λήπτες των επιδομάτων και τα χαρακτηριστικά των ευάλωτων νοικοκυριών βρίσκονται υπό επεξεργασία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Τι προβλέπει το σχέδιο και ποιο ο στόχος του

«Όποιοι ευάλωτοι δανειολήπτες είχαν ΜΕΔ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021 με υποθήκη την πρώτη κατοικίας αξίας €250.000 και είναι λήπτες επιδομάτων, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης». Συνεχίζοντας η κ. Χρυσοστόμου επεσήμανε πως στο σχέδιο θα ενταχθούν επίσης και όσοι αιτητές υπέβαλαν αίτηση στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ και πληρούσαν τα κριτήρια αλλά κρίθηκαν ως μη βιώσιμοι.

Στόχος του σχεδίου, είναι η πλήρης διαγραφή των δανείων των συγκεκριμένων δανειοληπτών. Σύμφωνα με την κ. Χρυσοστόμου, «θα μπορούν να παραμείνουν στην οικία που κατείχαν, αυτή όμως δε θα τους ανήκει αφού θα παραχωρήσουν την κυριότητα στην ΚΕΔΙΠΕΣ και υπάρχει ενοίκιο το οποίο θα πληρώνει το κράτος».

Το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης έχει ορίζοντα περίπου 15 χρόνια. «Μετά τα πρώτα 5 χρόνια, ο πρώην δανειολήπτης και κάτοικος της οικίας, θα μπορεί να επαναγοράσει την κατοικία.

Αυτό που απομένει τη δεδομένη στιγμή, είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Ήδη έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού κάποια ερωτήματα τα οποία απαντήθηκαν και όπως μας ενημέρωσαν θα υπάρχει άλλος ένας γύρος ερωτήσεων. Ευελπιστούμε τις επόμενες εβδομάδες να το υποβάλουμε και αρχές του 2023 να εφαρμοστεί».

Καταληκτικά η κ. Χρυσοστόμου δήλωσε πως το σχέδιο αυτό πραγματικά θα βοηθήσει και την οικονομία αλλά και τους ίδιους τους δανειολήπτες.

Δείτε στο βίντεο όσα δήλωσε η κ. Αυγή Λαπαθιώτη Χρυσοστόμου, Οικονομική Διευθύντρια Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών ΥΠΟΙΚ

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

 
24345