Η ανακοίνωση της Κομισιόν για εκταμίευση πρώτης δόσης €85 εκ.

Η Κύπρος υπέβαλε στην Επιτροπή αίτημα για πληρωμή 85 εκατομμυρίων ευρώ, μετά την επίτευξη των 14 ορόσημων

Την εκταμίευση της πρώτης δόσης μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του προγράμματος NextGenerationEU στην Κύπρο ύψους 85 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εκταμίευση έρχεται μετά την εκπλήρωση 14 συμφωνημένων ορόσημων που αφορούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη δημόσια διοίκηση, καθώς και στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της κυκλικής οικονομίας, της καταπολέμησης της διαφθοράς, της διαφάνειας, των ψηφιακών δεξιοτήτων και των δημοσιονομικών ελέγχων.

Στις 28 Ιουλίου 2022, η Κύπρος υπέβαλε στην Επιτροπή αίτημα για πληρωμή 85 εκατομμυρίων ευρώ, μετά την επίτευξη των 14 ορόσημων.  

Στις 25 Οκτωβρίου 2022, η Επιτροπή ενέκρινε προκαταρκτικά την αίτηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των κεφαλαίων.

Συνολικά, το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτηθεί με 1,1 δισ. ευρώ (916 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 200 ​​εκατ. ευρώ σε δάνεια). Προϋπόθεση για τις πληρωμές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) είναι η εφαρμογή των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΚΥΠΕ
 

 
24565