Η Βουλή κύρωσε τη Διακυβερνητική με το Καταστατικό του EMGF

Αποφασίστηκε με 36 ψήφους υπέρ και 1 αποχή

Η Ολομέλεια της Βουλής με 36 ψήφους υπέρ και 1 αποχή από τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη κύρωσε σε νόμο τη Διακυβερνητική Συμφωνία αναφορικά με το Καταστατικό του Διεθνούς Οργανισμού East Mediterranean Gas Forum (EMGF).
 
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών προς την Ολομέλεια της Βουλής σκοπός του νόμου, είναι η, σύμφωνα με το άρθρο 169.2 του Συντάγματος, νομοθετική κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κύπρου, της Κυβέρνησης του Ισραήλ, της Κυβέρνησης της Αιγύπτου, της κυβέρνησης της Ελλάδας, της κυβέρνησης της Ιταλίας, της κυβέρνησης της Ιορδανίας και της κυβέρνησης της Παλαιστίνης (εφεξής «τα ιδρυτικά μέλη») αναφορικά με το Καταστατικό του Διεθνούς Οργανισμού East Mediterranean Gas Forum (EMGF), η οποία υπογράφηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2020, κατόπιν εξουσιοδότησης από το Υπουργικό Συμβούλιο για την υπογραφή της, με απόφασή του με αρ. 90.058 και ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου 2020.
             
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, τα ιδρυτικά μέλη ίδρυσαν το East Mediterranean Gas Forum (EMGF) ως περιφερειακό διακυβερνητικό οργανισμό με σκοπό τη μεταξύ τους συνεργασία για τη διαχείριση της βιώσιμης, αποτελεσματικής και περιβαλλοντικά συνειδητής ανάπτυξης, χρήσης και διατήρησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου προς όφελος των λαών τους. Προς επίτευξη του εν λόγω στόχου συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων η ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών συνεργασίας για αξιοποίηση των αποθεμάτων στην περιοχή, συνεργασία σε τεχνικά και οικονομικά ζητήματα, διεξαγωγή τεχνικών και εμπορικών διαλόγων μεταξύ των μελών, υποστήριξη της χρηματοδότησης έργων και υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματικών εταίρων.
 
Όπως είχε δηλώσει την Τρίτη η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, το καταστατικό έχουν επικυρώσει μέχρι στιγμής η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Ισραήλ, ενώ οι διαδικασίες στην Ελλάδα και την Ιταλία βρίσκονται υπό εξέλιξη.
 
 Όπως ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή η Υπουργός Ενέργειας στις αρχές Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη συνεδρία των ιδρυτικών μελών του EMGF. Όπως είχε δηλώσει η κα. Πηλείδου στο ΚΥΠΕ οι  ΕΕ, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο φόρουμ ως παρατηρητές, ενώ η Γαλλία που θέλει να αποκτήσει το καθεστώς μέλους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

 Εκπρόσωπός του Υπουργείου Εξωτερικών επεξήγησε στην επιτροπή την πολιτική σημασία της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στον εν λόγω οργανισμό τόσο σε διεθνή όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και επισήμανε ότι η ίδρυση του οργανισμού είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς έκβασης των τριμερών συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες.
 
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι με την επικύρωση του καταστατικού η Κύπρος γίνεται ιδρυτικό μέλος σε ενός φόρουμ τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας. Πρόσθεσε πως είναι ένας  οργανισμός 6 χώρων που σύντομα θα γίνουν 7 και που μπορεί να αποτελέσει το ειρηνικό αντίβαρο στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Διευκρίνισε στο καταστατικό υπάρχει αναφορά για συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην τεχνολογία. Για να γίνει ένα κράτος μέλος ή για να καταστεί  παρατηρητής πρέπει να σέβεται κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων κρατών συνέχισε ο κ. Λιλλήκας παρατηρώντας πως εάν η Τουρκία είναι έτοιμη να σεβαστεί κυριαρχικά  δικαιώματα δεν υπάρχει κανείς που να θέλει να αρνηθεί την αποδοχή της είτε ως παρατηρητή είτε ως μέλους. Ο κ. Λιλλήκας είπε πως έμειναν εκτός η Συρία και Λίβανος και εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει η Κύπρος να αναλάβει πρωτοβουλία για γεφύρωση διαφορών ώστε και αυτές οι χώρες να καταστούν μέλη. Ανέφερε επίσης ότι εξέφρασαν ενδιαφέρον να καταστούν παρατηρητές οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κομισιόν, και για πλήρες μέλος η Γαλλία.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, είπε πως θεωρεί ότι ο κυρωτικός νόμος είναι ιστορικής σημασίας, υπόδειγμα κρατικής περιφερειακής συνεργασίας και πως συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στις τριμερείς ειρηνικές συνεργασίες που συνήψε η Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε πως έχουν κυρώσει και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι γεγονός που δεικνύει τη σημασία της συνεργασίας και ανέφερε πως αποτελεί ανοικτή πρόσκληση σε όλα τα κράτη της περιοχής περιλαμβανομένης και αυτής της Τουρκίας, φτάνει να σέβεται τος όρους του καταστατικού. Είπε τέλος ότι με τη Κυπριακή Δημοκρατία με τη συμφωνία διευρύνει την επιρροή της.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης  παρατηρώντας ότι στη δημιουργία του φόρουμ υπάρχουν πολιτικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Δεν παραγνωρίζουμε την πραγματικότητα και το ενδεχόμενο  ο EASTMED  να μείνει στα χαρτιά είπε και ανέφερε ότι για το φυσικό αέριο στήνονται πολλά πανηγύρια από την Κυβέρνηση, η οποία δήλωσε ότι το 2020 θα είχαμε έσοδα από το φυσικό αέριο, αλλά τώρα το 2020 έγινε 2025.  Είπε επίσης ότι το φυσικό αέριο επηρεάζει την προσπάθεια μας για λύση του Κυπριακού και την απελευθέρωση. Πρόσθεσε ότι η  Τουρκία έχει εκμεταλλευτεί πλήρως την πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό.  Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η συνεργασία πρέπει να εξελιχθεί σε ενεργειακό  φόρουμ ώστε να επεκταθεί στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και «να προχωρήσουμε σε μια πράσινη συνεργασία στη Μεσόγειο».
 
Η Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στη σθεναρή υποστήριξη που παρέχει το ΔΗΚΟ στα ενεργειακά ζητήματα και χαρακτήρισε σημαντικό βήμα στην ενεργειακή συνεργασία της περιοχής την έγκριση του καταστατικού. Εξέφρασε επίσης την άποψη πως σε ότι αφορά τα ενεργειακά πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το περιτύλιγμα και να εισέρθουμε στην ουσία. Να περάσουμε στα έργα και να αφήσουμε στην άκρη τα μεγάλα λόγια, είπε παρατηρώντας ότι το 2011 εντοπίστηκε στο Αφροδίτη το πρώτο κοίτασμα και δέκα χρόνια μετά η αξιοποίηση είναι γράμμα κενό περιεχομένου. Είπε ακόμα πως πρέπει να σταματήσουμε να προσεγγίζουμε τα θέματα επικοινωνιακά και με ωραίες φωτογραφίες, αλλά με έργα.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε πως δεν μπορεί να δεχθεί ότι θα βάλει την Τουρκία και σε αυτό το εγχείρημα «σαν να είμαστε υποχρεωμένοι εσαεί να την έχουμε εγγυήτρια».
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως είναι ένας σημαντικός οργανισμός, αλλά η Τουρκία, η οποία διψά για πλούτο  και ενέργεια για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην οικονομία της, βρίσκεται απέναντι του. Η συμφωνία είναι σημαντικό βήμα την ώρα που οι εταίροι μας μας αφήνουν στην μοίρα μας, συνέχισε προσθέτοντας ότι τέτοιοι οργανισμοί είναι σημαντικοί και βοηθούν να κατοχυρώσουμε τα ενεργειακά μας δικαιώματα σε μια ταραγμένη περιοχή.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως η ενεργειακή πολιτική δεν σημαίνει βγαίνεις και ψάχνεις για γκάζι, αλλά να εξετάσεις πως εξοικονομείς ενέργεια. Ανέφερε πως είχαμε υποχρέωση να εγκαταστήσουμε, έξυπνους μετρητές αλλά μέχρι τώρα δεν εγκαταστάθηκε ούτε ένας, ενώ  «όσο τζιαί τα καταφέραμε με τις ανανεώσιμες πηγές». Αργήσαμε πάρα πολύ και επιλέγουμε να πληρώνουμε εκατομμύρια στο χρηματιστήριο των ρύπων, συμπλήρωσε.
 
Μιλώντας εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο Άγγελος Βότσης είπε ότι είναι μια σημαντική συνεργασία σε μια περιοχή στην οποία  η Τουρκία είναι ο ταραξίας. Πρόσθεσε πως είναι μια σημαντική συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό επεκτατισμό.
 
(ΚΥΠΕ)