Η Commerzbank πλήρωσε το πρόστιμο των €650.000 στην Κύπρο

Η γερμανική τράπεζα Commerzbank πλήρωσε το πρόστιμο, αναφέρει η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου

650.000 ευρώ μπήκαν στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας, καθώς όπως αναφέρει η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η γερμανική τράπεζα Commerzbank πλήρωσε το πρόστιμο που της είχε επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, χωρίς οποιαδήποτε προσφυγή, σύμφωνα με τα όσα την ενημέρωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου. 

Όπως αναφέρει στη δήλωση της η κα. Χαραλαμπίδου, ήταν η δικαίωση των εντατικών προσπαθειών που έκαναν για τη συγκέντρωση στοιχείων που θα αποδείκνυαν ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα όπως η περίπτωση των δομημένων ομολόγων

Να υπενθυμίσουμε πως όπως αναφέρεται, η σχετική διερεύνηση αποτελούσε μέρος της εμπεριστατωμένης έρευνας που διεξήγαγε η ΕΚΚ για τις δραστηριότητες και τον ρόλο της ΛΤΚ πριν από την οικονομική κρίση και του συνακόλουθου τραπεζικούbail-in το 2013, ενώ η όλη υπόθεση περιήλθε σε γνώση της ΕΚΚ μετά από καταγγελίες της Βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου: 

«Η Δικαίωση και η απόφαση για τις στοιχειοθετημένες καταγγελίες μας άργησε 7 χρόνια όμως η Γερμανική Τράπεζα Commerzbank πλήρωσε το πρόστιμο που της έχει επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου χωρίς οποιαδήποτε προσφυγή και το ποσό κατέληξε στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας. Ενημερώθηκα χθες από την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Δήμητρα Καλογήρου. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί μια υπόθεση την οποία στοιχειοθετήσαμε με πολύ κόπο ,είχε κατάληξη και με οικονομικό όφελος για τον τόπο μου.

Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για πρόστιμο ύψους  Ευρώ 650,000 Ευρώ ήταν δικαίωση των εντατικών προσπαθειών που κάναμε για συγκέντρωση των στοιχείων που θα αποδείκνυαν ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα όπως η περίπτωση των δομημένων ομολόγων.

Τον Δεκέμβρη του 2013 παρέδωσα  πλήρη στοιχεία στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και στην Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, συμπεριλαμβανομένης και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με συνομιλίες που επιβεβαίωναν αθέμιτες πρακτικές. Η συγκεκριμένη υπόθεση σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, είναι η μεγαλύτερη υπόθεση χειραγώγησης μετοχών από όσες έχει εξετάσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Συγκεκριμένα, το 2013 είχαμε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο της BaFIN- της εποπτικής αρχής τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών της Γερμανίας και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, με ολοκληρωμένο φάκελο από στοιχεία, ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου σε σχέση με τα δομημένα ομόλογα της γερμανικής τράπεζας που χρησιμοποιούνταν από την τότε ισχυρή διοίκηση της Μαρφίν - Λαϊκής Τράπεζας, για έμμεση αγορά μετοχών της ίδιας της Μαρφίν - Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και μετοχών εταιρειών του Ομίλου Marfin Investment Group, όπως το «Υγεία» και η «Delta Singular», αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στην επιστολή μας προς την πρόεδρο της BaFIN,  καθώς και προς την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, ζητούσαμε όπως εξεταστούν οι ενέργειες της γερμανικής τράπεζας, αφού θεωρούμε ότι η τράπεζα γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει, για τη χρήση των δομημένων ομολόγων για αγορές μετοχών της Μαρφίν - Λαϊκής από την ίδια την Μαρφίν - Λαϊκή. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούσαμε ότι η γερμανική τράπεζα όφειλε να εξετάσει την εμπορική λογική της Μαρφίν - Λαϊκής να χρησιμοποιεί την γερμανική τράπεζα, για αγορές των ίδιων των μετοχών της Μαρφίν - Λαϊκής, μέσω δομημένων ομολόγων. 

Ζητήσαμε επίσης την εξέταση όλων των θεμάτων που άπτονται παραβίασης και παράκαμψης χρηματιστηριακών τραπεζικών οργανισμών, με σκοπό την τιμωρία των όσων ενέχονται στα, όπως όλα δείχνουν, τοξικά δομημένα ομόλογα που χρησιμοποιούσε η τότε διοίκηση της Μαρφίν - Λαϊκής . Τα ίδια στοιχεία δώσαμε  και στον Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση πιθανών ποινικών αδικημάτων. Το ογκωδέστατο πόρισμα εστάλη και στην Νομική Υπηρεσία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφού όντως υπήρχε και ποινική διάσταση στο θέμα όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια και από την Ν.Υ.»