Η επιχείρηση των τεστ / Ψάχνουν που πήγαν τα εκατομμύρια & γιατί

Πόσα τεστ διενεργήθηκαν μέχρι και σήμερα στην Κύπρο / Εκατομμύρια ευρώ μπήκαν ή θα μπουν σε ταμεία εργαστήριων

Εκατομμύρια ευρώ είτε μπήκαν, είτε θα μπουν στα ταμεία εργαστηρίων τα οποία διενεργούν τις μοριακές εξετάσεις για ανίχνευση του κορωνοϊού. 

Εκατομμύρια τα οποία κατέβαλαν και θα καταβάλουν τόσο το κράτος (φορολογούμενοι), όσο και κάθε πολίτης που θέλησε να κάνει το τεστ μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Προσχέδιο Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τα τεστ, διαπιστώνεται πως κάποια εργαστήρια φέρονται να εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία αφού διενεργούσαν εξετάσεις σε υψηλές τιμές. (μετέπειτα υπήρξε μεγάλη μείωση στο κόστος ανά εξέταση).

Πάνω από 340.000 τα τεστ 

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στην Brief μέχρι στιγμής στην Κύπρο έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 340.000 τεστ (περιλαμβάνονται όλες οι εξετάσεις που έγιναν στα πλαίσια ελέγχων από συμβάσεις του κράτους, αεροδρομίων, ιχνηλάτησης κ.λπ. , αλλά και από ιδιωτική πρωτοβουλία). 

Έτσι, αν κάποιος υπολογίσει πόσα στοιχίζει κάθε τεστ (πλέον έχει καθοριστεί ως ανώτατη τιμή τα 75 ευρώ ανά εξέταση) μπορεί εύκολα να αντιληφθεί πόσα εκατομμύρια ευρώ μπήκαν ή θα μπουν στα ταμεία εργαστηρίων, ενώ παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως στα αρχικά στάδια της πανδημίας υπήρχαν περιπτώσεις που τα τεστ χρεώνονταν μέχρι και 170 ευρώ ανά εξέταση στον ιδιωτικό τομέα. 

Εντός των ημερών αναμένεται η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή 

Απαντήσεις για το όλο ζήτημα αναμένεται να δώσει η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή (είχε αποσταλεί προσχέδιο της Έκθεσης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου) στην οποία θα περιγράφεται η διαδικασία προσφορών, η κατακύρωση αλλά και οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων. 

Έκθεση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της Brief αναμένεται να είναι έτοιμη εντός των επόμενων ημερών. 

Να σημειώσουμε πως στο Προσχέδιο της Έκθεσης η οποία είχε αποσταλεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών (ΔΑΠ) για την περίοδο μέχρι και τις 16.6.2020, γινόταν αναφορά σε συγκεκριμένο εργαστήριο το οποίο είχε αναλάβει το 69% του συνόλου των εξετάσεων, ενώ όπως περιγράφεται στο Προσχέδιο τις πλείστες εκ των οποίων σε υψηλότερες από την πιο πάνω χαμηλή τιμή

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο Προσχέδιο, με βάση το συνολικό ποσό που ανατέθηκε ανά εργαστήριο (σ.σ. 12 στο σύνολο τους), το εν λόγω ιδιωτικό εργαστήριο μέχρι και τις 16.6.2020, είχε αναλάβει τεστ αξίας κάπου περισσότερα από 4,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το δεύτερο στη σειρά εργαστήριο είχε αναλάβει τεστ περίπου 700 χιλιάδων ευρώ

Μέσα σε δύο μήνες έγιναν «χώμα» οι τιμές

Όπως σημειώνεται και πάλι στο Προσχέδιο της Έκθεσης, παρατηρήθηκε σε διάστημα μόλις δύο μηνών μεγάλη μείωση των τιμών στα τεστ που υποβλήθηκαν για ανάθεση, λαμβάνοντας υπόψη τη ψηλότερη (€110 ανά εξέταση) και την χαμηλότερη (€50 ευρώ ανά εξέταση). Μια μείωση ενός ποσοστού 55% περίπου. 

Να σημειώσουμε πως στο Προσχέδιο της Έκθεσης γίνεται αναφορά και στους παράγοντες οι οποίοι έριξαν το κόστος των τεστ. Ανάμεσα σε αυτούς και ο τρόπος που γινόταν ανάθεση, καθώς όπως αναφέρεται στα αρχικά στάδια οι αρμόδιοι ζητούσαν την εκδήλωση ενδιαφέροντος και ανάθεση των εργαστηριακών εξετάσεων σε καθορισμένες από το ίδιο Υπουργείο αρχικές ψηλές τιμές. 

Τα εργαστήρια που έχουν πάρει έγκριση για τη διενέργεια των τεστ:

Πέραν του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και των Μικροβιολογικών Εργαστηρίων των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ, τα ιδιωτικά Κλινικά Εργαστήρια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επαλήθευσης της διαγνωστικής μεθοδολογίας που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-PCR) είναι τα εξής: 

Συνεταιρισμός Εργαστηρίων ACT-BIO (Βιοϊατρικά Εργαστήρια- Biomedical Laboratories Χάρης Χαριλάου, Χημείο Ανδρέας Αδάμου και Κλινικά Εργαστήρια BIOCHECK-Τιγγιρίδη) 
2. Κέντρο Εργαστηριακής Ιατρικής και Μοριακής Διάγνωσης MEDIFOS 
3. Κλινικά Εργαστήρια Θεοχαρίδη 
4. MyGene Molecular Diagnostics 
5. Χημείο Διογένους (C.D. DNA Biomedica Science Lab) 
6. Όμιλος Βιοιατρική (Χημεία Γιαννουκάς) 
7. Συνεργασία Κλινικού Εργαστήριου Bioanalysis Clinical Labs (Λεμεσός), Κλινικά Χημεία Τύμβιος (Λευκωσίας) και Εργαστήρια PZ Agapiou Diagnostics 
8. NIPD Genetics 
9. Μοριακό Τμήμα εργαστηρίου American Medical Center 
10. Κλινικό εργαστήριο Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου Ίασις
11. Κλινικό εργαστήριο Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου Ευαγγελισμός
12. Κλινικό εργαστήριο Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου Πολυκλινική «ΥΓΕΙΑ»
13. A. Evangelou Lab
14. Synlab
15. Κλινικό εργαστήριο Αρεταίειου Νοσηλευτηρίου

Χαράλαμπος Ζάκος