Η καρδιά της Λευκωσίας «χτυπά» πιο δυνατά

  • Η ανάπτυξη της Landmark αναβαθμίζει το κέντρο της πρωτεύουσας
  • Τι θα περιλαμβάνει το μεγαλεπήβολο project στο πρώην «Χίλτον»
  • Ο Κύπριος Master του Real Estates «δοκιμάζεται» και στη Λευκωσία

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Γράφεται από εκεί που έμεινε η ιστορία του πρώην «Χίλτον» με το νέο όνομα Landmark. Ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, ο άνθρωπος πίσω από τις μεγάλες επενδύσεις της Invel Real Estates και της Πανγαία, ο επιτυχημένος Κύπριος που αγαπούν τα funds, συνεχίζει την ιστορία του ιστορικού ξενοδοχείου της Λευκωσίας και ταυτόχρονα αναβαθμίζει την πρωτεύουσα της Κύπρου. 

Ο κύβος ερρίφθη το 2019, με την απόκτηση της πλειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία - ιδιοκτήτρια του εμβληματικού ξενοδοχείου από τους νέους επενδυτές, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να αναγεννήσουν το ξενοδοχείο της Λευκωσίας με ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα και να το πάρουν όχι ένα αλλά πολλά βήματα παρακάτω, να το προσαρμόσουν στη νέα εποχή.

Το ξενοδοχείο που έγραψε τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, το σημείο αναφοράς της διεθνούς εικόνας της πόλης, της επιχειρηματικότητας, της πολιτικής και της διπλωματίας, εξαγοράστηκε από τις δυο εταιρείες κατά 98% έναντι €55,5 εκατ. από τη «The Cyprus Tourism Development Public Company Limited (CTDC)», ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου. 

Όπως είναι σε όλους γνωστό, το ξενοδοχείο, για το οποίο υπήρξε εξ αρχής δέσμευση για αλλαγή ονόματος, βρίσκεται σε μια από τις πιο προνομιακές περιοχές της Λευκωσίας.

Από την αρχή εντοπίστηκε η προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξή του αλλά και για επέκτασή του με τη δημιουργία κατοικιών και serviced apartments. Ο χώρος είναι από τα ελάχιστα ελεύθερα ακίνητα στο κέντρο της Λευκωσίας, με σημαντικό υπολειπόμενο συντελεστή δόμησης. 

Το εμβληματικό ξενοδοχείο 

Μέσα σε δυο χρόνια το εμβληματικό ξενοδοχείο περνά σε μια νέα εποχή. Σε παρακείμενο χώρο, και συγκεκριμένα στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου, ανεγείρεται κτήριο γραφείων 16 ορόφων και κτήριο διαμερισμάτων 17 ορόφων και μια ιδιωτική πλατεία 1.500 τ.μ. προς δημόσια χρήση, τα οποία αποτελούν μέρος του προτεινόμενου Χωροταξικού Σχεδίου (Master Plan) της ανάπτυξης «The Landmark», μια ανάπτυξης υψηλής ποιότητας, λειτουργικότητας και αισθητικής. 

Το εκτιμώμενο κόστος του συνολικού έργου αναμένεται να ανέλθει στα €70 εκατομμύρια, περίπου.  Σύμφωνα με τους εγκριθέντες αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς, «το κτήριο γραφείων θα εφάπτεται της λεωφόρου Κένεντυ, ενώ το κτήριο διαμερισμάτων βρίσκεται σε οπισθοχώρηση σε σχέση με τη λεωφόρο, μεταξύ του κτηρίου γραφείων και του ξενοδοχείου. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένας ενιαίος πλατειακός χώρος στο επίπεδο του ισογείου που ενώνει τη Λεωφόρο Κένεντυ με τη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και το δημόσιο χώρο πρασίνου». 

Δυο κτήρια χώροι υποδοχής 

Όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες, στο πλαίσιο των ενημερώσεων τους σε διάφορες κρατικές αρχές, «στο επίπεδο του ισογείου προτείνονται και στα δυο κτήρια χώροι υποδοχής (lobby) με όλους τους υποστηρικτικούς και βοηθητικούς χώρους τους. Στον ισόγειο χώρο του κτηρίου γραφείων, που θα εφάπτεται της λεωφόρου Κένεντυ, προτείνεται κατάστημα/γραφείο, το οποίο θα αποτελεί μέρος της εμπορικότητας της λεωφόρου. Επιπλέον, δημιουργούνται δύο υπόγεια επίπεδα χώρων στάθμευσης, τα οποία θα έχουν πρόσβαση από τη λεωφόρο Κένεντυ και η είσοδος/έξοδος προς τα υπόγεια γίνεται εσωτερικά του τεμαχίου, σε μεγάλη απόσταση από τη λεωφόρο, ώστε να μην επηρεάζονται κυκλοφοριακά και σε θέματα ηχορύπανσης από τα αυτοκίνητα, οι κάτοικοι της οικιστικής ζώνης». 

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, το γνωστό γραφείο Ηρακλή Παπαχρίστου, «η κύρια πρόκληση ήταν να εισαχθεί ένα νέο ορόσημο, το οποίο θα ενισχύσει την αξία τού υπάρχοντος ιστορικού ξενοδοχείου που χτίστηκε τη δεκαετία του 1960, και να προταθεί ένα νέο με δυναμικό σχεδιασμό. Έτσι, λοιπόν, προτείνεται εμπορική και οικιστική χρήση των δύο νέων κτηρίων που θα συνυπάρχουν με το υπάρχον ξενοδοχείο και θα αναπτυχθούν ως δύο ξεχωριστά κτήρια». 

Όπως αναφέρεται «το ξενοδοχείο θα ανακαινιστεί και θα αναβαθμιστεί σε σύγχρονα πρότυπα φιλοξενίας, με σημαντικές αλλαγές κυρίως στο ισόγειο, δηλαδή με την καθ’ ύψος επέκταση των δυο νέων κτηρίων καταβάλλεται προσπάθεια για μείωση της επιφάνειας δόμησης στο επίπεδο του ισογείου και στην αύξηση των προοπτικών για δημιουργία ανοικτών τοπιοτεχνημένων χώρων εντός του τεμαχίου». Επιπλέον, με τη μείωση του αποτυπώματος στο οικόπεδο, επιτυγχάνεται η πιο ελεύθερη χωροθέτησή τους στο τεμάχιο και σε βελτιστοποίηση των συνθηκών για την εξασφάλιση ανέσεων όπως ο φυσικός φωτισμός και αερισμός τόσο εντός του τεμαχίου». 

Οικιστικό κτήριο 

Το οικιστικό κτήριο θα αποτελείται από δεκαεπτά ορόφους με διαμερίσματα και υπόγειο δύο επιπέδων και το συνολικό μεικτό εμβαδό του κτηρίου θα ανέρχεται στα 13.794,60 τ.μ. Στο ισόγειο του θα υπάρχει ο χώρος υποδοχής  και διάφορες υποστηρικτικές και βοηθητικές χρήσεις του (δωμάτιο συλλογής σκουπιδιών, αποθήκη, χώροι υγιεινής κ.ά.). Οι όροφοι 1-17 θα αποτελούνται από ένα μίγμα διαμερισμάτων ενός, δύο, τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων με το συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται στα 53. 

Στα δύο υπόγεια επίπεδα χωροθετούνται οι χώροι στάθμευσης και δευτερεύουσες χρήσεις/βοηθητικοί χώροι όπως αποθήκες, χώροι σκουπιδιών κλιμακοστάσια, μηχανοστάσια, δεξαμενές νερού κ.ά. 

Το συνολικό μεικτό εμβαδό του γραφειακού του κτηρίου ανέρχεται στα 26.640 τ.μ. Το ισόγειο τού κτηρίου και το μεσοπάτωμα θα αποτελείται από τον χώρο υποδοχής, γραφείο/κατάστημα και από ένα ευρύ φάσμα βοηθητικών και υποστηρικτικών χρήσεων/χώρων (αποθήκη, γραφείο πρώτων βοηθειών, χώρος διαχείρισης σκυβάλων, μηχανοστάσια, χώροι υγιεινής για ΑΜΕΑ κ.ά.) και στους υπόλοιπους ορόφους θα υπάρχουν τα γραφεία. 

Στους δύο υπόγειους ορόφους χωροθετούνται οι χώροι σταθμεύσεις ς και βοηθητικές και υποστηρικτικές χρήσεις. 

Χρύσω Αντωνιάδου