Η καυτή καρέκλα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Τα διλήμματα του Προέδρου, τα κόμματα και ο «καθαρός» υποψήφιος

Είστε εργοδότης και επιχειρηματίας; Αναζητάτε προσωπικό; Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους συνεργάτες σας; Άλλοι θα απαντήσουν πως το μοναδικό τους κριτήριο είναι τα προσόντα, άλλοι επιλέγουν με βάση την πείρα, άλλοι και τα δυο. Άλλοι πάλι θα επιλέξουν άτομα που τους έχουν μια συμπάθεια ή διατηρούν μαζί τους μια φιλία χρόνων. Τους γνωρίζουν και τους εμπιστεύονται και ξέρουν ότι θα κάνουν καλά τη δουλειά που θα τους ανατεθεί. 

Τώρα τι γίνεται στην περίπτωση της επιλογής Διοικητή μιας Κεντρικής Τράπεζας, στην περίπτωση της Κύπρου, της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου; Η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών, μετά τη λήξη των θητειών του αιωνόβιου Αυξέντη Αυξεντίου, ο οποίος παρέμεινε στη Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας 20 συναπτά χρόνια (Μάιος 1982 - Απρίλιος 2002), επιβεβαιώνει ότι οι φιλίες και οι κομματικές επιλογές οδηγούν σε πλήρη αδιέξοδα και υποβαθμίζουν τον ανεξάρτητο θεσμό του Κεντρικού Τραπεζίτη, εκθέτοντας ανεπανάληπτα την Κύπρο διεθνώς.  

Tο δίλημμα του Προέδρου Αναστασιάδη για το άτομο που θα επιλέξει για τη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη είναι μεγάλο.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ποια πρέπει να είναι τα προσόντα του ανθρώπου που καλείται να επιλέξει; Αυτό δεν είναι το κύριο του πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί με σημαντικά προσόντα. Το δίλημμά του είναι ο νέος διοικητής να μην έχει «μαύρη» εικόνα, εντός και εκτός της Κύπρου, να μην έχει διαπλοκές (ποιος τελικά δεν έχει), να μην έχει όνομα που βγάζει μάτι! Κυρίως, να έχει την ικανότητα να συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά, εκπροσωπώντας την Κύπρο επάξια, στις συνεδρίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Διοικητής πρέπει να έχει λόγο και βάθος γνώσεων, ώστε να συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις που αφορούν τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, σε εξαιρετικά δύσκολες περιόδους.

Εποπτεία 
Η σημαντικότερη αποστολή της Κεντρικής Τράπεζας στο εσωτερικό αφορά την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. Άρα, ο νέος Διοικητής πρέπει να είναι βαθύς γνώστης της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας που ελέγχει αλλά και από την πλευρά των τραπεζών που υπόκεινται σε έλεγχο. Η εμπειρία αυτή, ένας συνδυασμός γνώσεων του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα και της Κεντρικής Τράπεζας είναι επωφελής και κρίνεται ως επιβεβλημένη.

Ο  Κεντρικός Τραπεζίτης ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι σε θέση να χειρίζεται θέματα μακροοικονομικής πολιτικής. Κάθε γνώμη που εκφέρει για την οικονομία έχει βαρύτητα και σημασία για την πορεία της και κρίνεται απ’ όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής. Oι γνώσεις μακροοικονομικής ταυτόχρονα με χρηματοοικονομικά είναι πολύτιμες.

Ο νέος Διοικητής δεν μπορεί να μιλά για χρηστή διοίκηση, να υποβάλλει συστάσεις για νοικοκυρεμένο κράτος όταν δεν μπορεί να διαχειρίζεται τα του οίκου του. Ο Διοικητής πρέπει να είναι καλός manager. Να είναι σε θέση να εισηγείται και να υλοποιεί σχέδια στον οργανισμό που αναλαμβάνει και να διατηρεί καλές σχέσεις με τους συνεργάτες του. Να τηρεί κατά γράμμα τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης στις οποίες δεσμεύεται από την ΕΚΤ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Εκτόπισμα στην κοινωνία 
Ο Διοικητής πρέπει να έχει εκτόπισμα ανάμεσα στην κοινωνία, επιστημονικές γνώσεις αλλά και έρεισμα ανάμεσα στο κοινοβούλιο και παραγωγικές ομάδες της οικονομίας. Να ακούει αλλά και να είναι αμερόληπτος και ανεξάρτητος. Να μιλά τεκμηριωμένα και με λόγια σταράτα. Να αναλαμβάνει ευθύνες και να μην εξαφανίζεται για μήνες όταν τα βρίσκει σκούρα.

Πόσο εύκολο είναι να βρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έναν τέτοιο άνθρωπο; Εξαιρετικά δύσκολο εάν ληφθεί υπόψη ότι ήδη ο χορός των υποψηφίων τον γυροφέρνει ανελέητα και οι κομματικοί τού ασκούν πιέσεις για να τοποθετήσει άτομο της αρεσκείας τους.

Όμως, ίσως είναι η μεγάλη η ώρα να θυμηθεί και να ζήσει εκείνες τις τραγικά δύσκολες μέρες, «με το πιστόλι στον κρόταφο» και να αναλογιστεί πως εάν οι τότε επιλογές ήταν ορθότερες, δεν θα φτάναμε στα αδιέξοδα του eurogroup και στις οδυνηρές αποφάσεις. 

Χρύσω Αντωνιάδου