Η Κυπριακή ναυτιλία τυγχάνει της αναγνώρισης που της αξίζει

Το διεθνές συνέδριο "Ναυτιλιακή Κύπρος" αντικατοπτρίζει τη μετεξέλιξη της κυπριακής ναυτιλίας, δηλώνει ο ΓΔ του ΚΝΕ

Το διεθνές συνέδριο "Ναυτιλιακή Κύπρος" αντικατοπτρίζει τη μετεξέλιξη της κυπριακής ναυτιλίας, η οποία τυγχάνει της αναγνώρισης που της αξίζει, σαν ένας από τους πιο μεγάλους ναυτιλιακούς παράγοντες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, δηλώνει  ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ΚΝΕ), Θωμάς Καζάκος.

>>>Διαβάστε επίσης - Υφ. Ναυτιλίας: Συνεχιζόμενη η ανάπτυξη στη ναυτιλία μας<<<
 
Με αφορμή την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, στη Λεμεσό, ο κ.Καζάκος, ανέφερε πως, η πρώτη διοργάνωση του συνεδρίου, πριν από 30 χρόνια, ήταν και η πρώτη έμπρακτη συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στη ναυτιλία, με την ίδρυση του Επιμελητηρίου.
 
"Ενώ είχε ξεκινήσει καθαρά ως μια προσπάθεια προβολής της κυπριακής ναυτιλίας, σήμερα το συνέδριο έχει καταστεί ως οι ολυμπιακοί αγώνες προβολής της κυπριακής ναυτιλίας αλλά και συνάθροισης, στην Κύπρο, της παγκόσμιας ναυτιλίας", συμπλήρωσε.
 
Υπέδειξε ότι το συνέδριο προσελκύει υψηλού επιπέδου ομιλητές, όπως ο ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, εκπρόσωπους της Διεθνούς και  Ευρωπαϊκής Ναυτιλιακής Πλοιοκτητικής Οικογένειας, αλλά και τους Προέδρους του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.
 
Για εμάς, συνέχισε, ως βασικοί συνδιοργανωτές από το 1989, χαιρόμαστε να βλέπουμε ότι το συνέδριο αντικατοπτρίζει την μετεξέλιξη και της κυπριακής ναυτιλίας, η οποία τυγχάνει την αναγνώριση που της αξίζει, σαν ένας από τους πιο μεγάλους ναυτιλιακούς παράγοντες διεθνώς, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Επιπρόσθετα, ο Θωμάς Καζάκος ανέφερε ότι η "Ναυτιλιακή Κύπρος", αποτελεί μια συνεχής υπενθύμισης ότι η Κυπριακή Ναυτιλία είναι εδώ, υποδεικνύοντας πως πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα συνέδρια τέτοιας εμβέλειας που γίνονται ανά το παγκόσμιο για την ναυτιλία.
 
Σημείωσε δε ότι, στο περιθώριο του συνεδρίου, που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, καταφθάνουν συνεχώς ξένοι εκπρόσωποι εταιρειών, "που έρχονται να επισκεφθούν τις εταιρείες μέλη μας, να πραγματοποιήσουν εμπορικές συναλλαγές που προγραμματίζονται ανά διετία, ενώ δίνεται η ευκαιρία και για μια κοινωνική σύναξη μεταξύ όλων των παραγόντων".
 
Ο αναμενόμενος αριθμός των ανθρώπων που θα βρίσκονται στην Κύπρο την εβδομάδα αυτή, στο πλαίσιο του συνεδρίου, ξεπερνά τα 1,500 άτομα, εκτιμά ο κ.Καζάκος, και εξέφρασε την βεβαιότητα του πως το συνέδριο θα βοηθήσει στο να διαδοθεί ακόμη περισσότερο πως, "η κυπριακή ναυτιλία είναι εδώ, δυνατή και ενωμένη και θα συνεχίσει να δίνει τη βεβαίωση ότι, τόσο σε θέματα υποδομής, συνεργασίας με το δημόσιο τομέα και ευρύτερα τις κρατικές αρχές, τη Βουλή, τα κόμματα και άλλους οργανισμούς, συνεχίζει την πορεία προς τα μπροστά, με ή χωρίς λύση του Κυπριακού - που ελπίζουμε να έρθει το συντομότερο - με ή χωρίς άμεση διασύνδεση με την αναδυόμενη βιομηχανία ενέργειας, που είναι συναφής με τη βιομηχανία μας".
 
Σε σχέση με το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για κάθοδο στο νησί, ενόψει και του Brexit, ο ΓΔ του ΚΝΕ είπε πως η αναμενόμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, δεν αναμένεται να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα για την κυπριακή ναυτιλία, αλλά αντίθετα, "μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μια επιπρόσθετη ευκαιρία για προσέλκυση και άλλων ναυτιλιακών ή ναυτιλιακά συναφή εταιρειών".
 
" Στόχος εμάς, όμως, σαν Επιμελητήριο και ευρύτερα της ναυτιλίας, είναι η συνεχής προσέλκυση εταιρειών από όλα τα μέρη του κόσμου και όχι σαν αντίδραση από αρνητικές εξελίξεις σε τοπικές περιοχές", πρόσθεσε.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι  οι συνεχείς προσπάθειες της αγαστής συνεργασίας Υφυπουργείου Ναυτιλίας, ΚΝΕ και ευρύτερα του ναυτιλιακού τομέα, θα δημιουργήσουν τα εχέγγυα που θα προσελκύσουν και από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ιδιαίτερα από άλλες χώρες εκτός της ΕΕ, για κάθοδο και μόνιμη παραμονή, τόσο ποιοτικών πλοιοκτητικών εταιρειών αλλά και άλλων ναυτιλιακών παραγόντων.

ΚΥΠΕ Σταύρος Κονιώτης