Η Κύπρος μια από τις 6 χώρες της ΕΕ χωρίς κατώτατο - Τι θα γίνει

Σε ποιο στάδιο θέσπισης κατώτατου μισθού βρίσκεται η Κύπρος / Τι αλλάζει στις προϋποθέσεις

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Όλα ρευστά στο θέμα χρόνου θέσπισης κατώτατου μισθού και στην Κύπρο, καθώς από τη μια η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα ρευστό σκηνικό για όλες τις χώρες επηρεάζοντας βεβαίως και το ζήτημα της απασχόλησης και από την άλλη δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών αναφορικά με την οδηγία της ΕΕ για τη θέσπιση του, ανέφερε στην Brief o Αναπληρωτής Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

>>> Διαβάστε επίσης:  Ποια επαγγέλματα στην Κύπρο έχουν κατώτατο μισθό <<<

Tο θέμα της θέσπισης εθνικού κατώτατου μισθού επανήλθε εκ νέου στο προσκήνιο, με την Υπουργό Εργασίας Zέτα Αιμιλιανίδου, να τροχιοδρομεί τη συζήτησή του με τους κοινωνικούς εταίρους,  καθώς η Υπουργός Εργασίας συμμετείχε τη Δευτέρα (14/6) και την Τρίτη (15/6) στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, σημειώνοντας σε παρέμβαση της πως, έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες μελέτες και αναλύσεις ευαισθησίας που χρειάζονται, ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι επιπτώσεις από την εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού.

>>>Δείτε ακόμη: Ποια επαγγέλματα στην Κύπρο έχουν κατώτατο μισθό

Με αφορμή τη συζήτηση για τα θέματα απασχόλησης στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης της, η Brief επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Επικεφαλή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Νικόλα Ισαρή, ώστε να ενημερωθούμε για το που βρίσκεται η Κύπρος στο ζήτημα της θέσπισης του κατώτατου μισθού και τι συζητείται σε επίπεδο Ευρώπης.

Που βρισκόμαστε στο θέμα συζήτησης του κατώτατου μισθού

Σύμφωνα με όσα μας λέχθηκαν έγινε μια συζήτηση για την έκθεση προόδου,  στο ζήτημα της θέσπισης του κατώτατου μισθού,  δηλαδή για το που βρίσκονται οι συνομιλίες, καθώς τον Οκτώβριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταθέσει πρόταση / οδηγία για τους κατώτατους μισθούς.

>>>Η πρόταση / οδηγία της ΕΕ για τη θέσπιση κατώτατου μισθού<<<

Χθες (15/6) έγινε συζήτηση μεταξύ των Υπουργών, για την πρόοδο των συνομιλιών για την οδηγία και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το ποιες βελτιώσεις θα περίμεναν να γίνουν στην οδηγία αυτή ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για να γίνουν περαιτέρω συνομιλίες, όπως ανέφερε ο κ. Ισαρής.

«Δεν έγινε κάποια συμφωνία μέχρι στιγμής», όπως λέχθηκε στην Brief, αλλά  σε αυτό το σημείο γίνεται δουλειά σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο ώστε να επιτευχθεί σύντομα μια πλειοψηφία για τη συγκεκριμένη οδηγία.

Για το τι συνέβη συγκεκριμένα δεν μπορεί να ειπωθεί ακόμη κάτι, ανέφερε στην Brief, ο κ. Ισαρής. Υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη ώστε να επιτευχθεί   συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους μισθολογικά. Πρέπει να σεβαστούμε, σημείωσε, σε εθνικό επίπεδο τις διάφορες παραδόσεις και την ελευθερία του κάθε κράτους μέλους και των κοινωνικών εταίρων για το πως θέτουν ένα κατώτατο μισθό. 

Φεύγει η προϋπόθεση του 5% ανεργία
Κληθείς να σχολιάσει προηγούμενες δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για θέσπιση του κατώτατου μισθού όταν υπάρξουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης, δηλαδή η ανεργία να φτάσει κάτω από το 5% στην Κύπρο, αναφέρθηκε πως, επειδή βρισκόμαστε μακριά από τον στόχο του 5% η κυβέρνηση έχει σταματήσει να το αναφέρει ως προϋπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα επειδή η πανδημία έχει επηρεάσει πάρα πολύ τους αριθμούς της ανεργίας θα καθυστερήσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εισάγει ένα καθολικό κατώτατο μισθό με την προϋπόθεση του 5% και γι' αυτό πλέον η κυβέρνηση δεν το αναφέρει. 

Τα επόμενα βήματα
Η δουλειά θα συνεχιστεί, όπως σημείωσε ο κ. Ισαρής και αναμένεται τώρα η Πορτογαλία να παραδώσει τον φάκελο στην επόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δηλαδή την Σλοβενία ( αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία τον Ιούλιο 2021 - Δεκέμβριο 2021). «Το υπόβαθρο είναι αρκετά καλό, ώστε η επόμενη προεδρία να πετύχει μια συμφωνία σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για τη οδηγία». Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος είναι ένα από τα έξι κράτη που δεν έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό, αλλά βασίζεται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, σημείωσε  ο κ. Ισαρής.

Oι κατώτατοι μισθοί στην Ευρώπη / Στις εξαιρέσεις η Κύπρος

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, για το ύψος του κατώτατου μισθού στις χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν ότι οι μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί διαμορφώνονται κάτω από 700 ευρώ στις χώρες ανατολικής Ευρώπης και πάνω από 1.500 ευρώ στα βορειοδυτικά της ΕΕ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, 21 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θεσπίσει εθνικούς κατώτατους μισθούς, με εξαίρεση να αποτελούν η Δανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Ξένια Προδρόμου