Η οικονομία «τρέμει» την αύξηση των κρουσμάτων COVID - 19

  • Το Υπουργείο Οικονομικών μετρά τις «πληγές» των ταμείων του
  • Σοβαρές ανησυχίες για μείωση των κρατικών εσόδων και αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Κάθε φορά που αυξάνονται τα κρούσματα του COVID - 19 το Υπουργείο Οικονομικών μετρά τις πληγές και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Όπως πληροφορούμαστε, οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών μετρούν για άλλη μια φορά τις επιπτώσεις στην οικονομία και στους διάφορους τομείς της από την αύξηση των κρουσμάτων και το
ενδεχόμενο για ένα νέο lockdown, οποιασδήποτε μορφής, σε περίπτωση που η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου.

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες στρέφονται στα δημόσια νοσηλευτήρια που ανέλαβαν τη διαχείριση του κορωνοϊού και τα οποία αυτές τις μέρες μετρούν τις αντοχές τους όχι μόνο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του ιού αλλά και από άλλα περιστατικά.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επιπτώσεις στην οικονομία

«Κάθε φορά που η επιδημιολογική εικόνα είναι αρνητική, εμείς θα πρέπει να μελετούμε με μεγάλη προσοχή τις επιπτώσεις, κυρίως το μακροοικονομικό και το δημοσιονομικό σενάριο, φοβούμενοι ότι περαιτέρω περιοριστικά μέτρα οποιασδήποτε μορφής θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, σε μια περίοδο που η εικόνα που
λαμβάνουμε για το τουριστικό ρεύμα είναι θολή
», εξηγούσαν στη Brief πηγές του Υπουργείου.

«Οι μεγαλύτεροι φόβοι σχετίζονται με την περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, τη μείωση των εσόδων του κράτους και πιθανόν την αύξηση των δαπανών για υιοθέτηση μέτρων στήριξης των εισοδημάτων των εργαζομένων, της απασχόλησης και του τομέα της υγείας» τόνιζαν.

Η σταθερή και διαχρονική ανησυχία του Υπουργείου είναι οι πιθανές αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) ως αποτέλεσμα της πανδημικής κρίσης, των οποίων το ποσοστό εξακολουθεί να είναι σχετικά ψηλό προ της έξαρσης της πανδημίας και πιθανότατα να αυξηθεί περαιτέρω σε περίπτωση
παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης.

Παράλληλα οι τεχνοκράτες καταγράφουν σε σημειώματά τους τούς  δημοσιονομικούς κινδύνους που προέρχονται από πιθανόν εκτροχιασμό  των δαπανών για το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

Ο τομέας του τουρισμού και οι τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά και κάποιοι τομείς δραστηριότητας που εξακολουθούν να λειτουργούν με πολλούς περιορισμούς, συνεχίζουν επίσης να προκαλούν ανησυχίες.

Επίσης παραμένουν σταθεροί στην άποψη πως «η ανάκαμψη την περίοδο 2021-2023 θα υποστηριχθεί από την εγχώρια κατανάλωση, με τη δημόσια κατανάλωση να παραμένει σημαντικός θετικός παράγοντας.Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς τα μέτρα στήριξης της οικονομίας
αναμένεται να έχουν υποστηρίξει την απασχόληση, τα εισοδήματα των νοικοκυριών αλλά και τις επιχειρήσεις, με θετική ανταπόκριση και στις επενδύσεις. Ωστόσο οι όποιες θετικές εξελίξεις θα συμβούν μόνο αν περιοριστούν τα κρούσματα και πετύχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο τραπεζικός τομέας

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα δήλωναν πως «ήδη οι πρώτες επιπτώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών είναι διακριτές στα αποτελέσματα του 2020, ενώ ο αντίκτυπος στις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) αναμένεται να μας δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα εντός του 2021».

Πηγή του Υπουργείου αναφέρει στη Brief πως «οι προβλέψεις για την οικονομία παραμένουν ακόμη εξαιρετικά αβέβαιες και το εύρος της αναθεώρησής τους αυτόν τον μήνα μπορεί να είναι καθοριστικό. Τα πάντα κρίνονται και καθορίζονται από την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και την άρση των περιορισμών των μέτρων. Αυτά τα δυο θα κρίνουν και τις επιπτώσεις και το κόστος για τα ταμεία».

Επίσης παρακολουθείται στενά η δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης και την έξοδο από την ύφεση.

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που δόθηκαν κατά καιρούς, τα νέα στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη της πανδημίας όχι μόνο ανησυχούν το Υπουργείο αλλά και του προκαλούν περαιτέρω ανησυχίες. «Θα πρέπει να γίνεται συνεχώς πλήρης επαναξιολόγηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων και ειδικότερα αυτή την περίοδο που θα δοθούν σαφείς οδηγίες για την ετοιμασία του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022».

Ήδη σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, λόγω του μεγάλου βαθμού αβεβαιότητας που επικρατεί και μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 και την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η οικονομική δραστηριότητα τους προσεχείς μήνες, οι δημοσιονομικοί πόροι θα πρέπει να διοχετεύονται με φειδώ.

Πρώτο, δημόσια κονδύλια να στηρίζουν μόνο βιώσιμες δραστηριότητες που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας και νοικοκυριά τα οποία έχουν απόλυτη ανάγκη.

Δεύτερο, λαμβάνονται υπόψη οι κίνδυνοι επαναφοράς της πανδημίας και της ανάγκης λήψης νέων μέτρων που ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.

Τρίτο, το κράτος να διατηρεί ένα αποθεματικό για κάθε ενδεχόμενο, για τη δημιουργία νέων πρόσθετων αναγκών παρέμβασης.

Τέταρτο, να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο όπως το δημόσιο χρέος καταστεί μη βιώσιμο, λόγω της αύξησής του ή της μείωσης της δυνατότητας πραγματοποίησης ικανοποιητικών πλεονασμάτων.

Χρύσω Αντωνιάδου