Η Ολομέλεια ψήφισε 3 προϋπολογισμούς/Ιδιαίτερες αναφορές σε ΚΟΑΓ

Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τους προϋπολογισμούς του ΚΟΑΓ, της ΕΚΚ και της ΑΨΑ

Με ιδιαίτερες αναφορές στο ρόλο που πρέπει να έχει ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τους προϋπολογισμούς του ΚΟΑΓ, την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) και της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ).
 
Ο Προϋπολογισμός του ΚΟΑΓ ψηφίστηκε με 43 ψήφους υπέρ, την ΕΚΚ με 44 ψήφους υπέρ και της ΑΨΑ με 42 ψήφους υπέρ.
 
Ο προϋπολογισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2021 προβλέπει έσοδα ύψους €11.900.000 και δαπάνες ύψους €11.846.355. Ο προϋπολογισμός του ΚΟΑΓ,  έσοδα ύψους €17.233.000 και δαπάνες ύψους €18.411.490. O προϋπολογισμός της ΑΨΑ, έσοδα ύψους €5.816.235 και δαπάνες ύψους €7.269.664.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι στις σημερινές συνθήκες με τις «μαζικές και αυθαίρετες» εκποιήσεις αυξάνει πάρα πολύ η κοινωνική υποχρέωση του ΚΟΑΓ έναντι των πολιτών. Ζήτησε ο ΚΟΑΓ να προχωρήσει άμεσα σε στεγαστικά προγράμματα που να δίνουν φθηνές κατοικίες σε νέα ζευγάρια.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης πρότεινε ο ΚΟΑΓ να μετατραπεί σε φορέα στεγαστικής πολιτικής και αντί να κτίζει, να προσφέρει ένα ποσό στον κάθε δικαιούχο για να μπορεί να αγοράζει ό,τι θέλει από την αγορά.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι με αυτή την πρόταση του κ. Μαυρίδη «η αποστολή του ΚΟΑΓ αναθεματίζεται». Είπε ότι διαφωνούν με αυτή τη φιλοσοφία και ότι το κράτος έχει και κοινωνικό ρόλο.
 
Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης είπε ότι το κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει έναν ενιαίο φορέα που θα βοηθήσει να αποκτούν τα νεαρά ζευγάρια την κατοικία τους. Ανέφερε ακόμα ότι η παρουσία του ΚΟΑΓ και η δυνατότητα να παρέχονται φτηνές κατοικίες βοηθά και στο να μην αυξάνονται οι τιμές.                       

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεφύτου είπε ότι δεν χρειάζονται αντιπαλότητες σε κοινωνικά θέματα στα οποία όλοι συμφωνούν. Είπε ότι ίσως θα ήταν καλύτερο ο ΚΟΑΓ να μετονομαστεί σε οργανισμό στήριξης για την ιδιοκατοίκηση και να εξετάσουν τι είναι πιο φτηνό να κάνει, να αγοράζει από το παζάρι ή να κτίζει. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται ο ιδιωτικός τομέας. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει όλοι να χαιρετίσουν τη θέση της Κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι 350.000 ευρώ και να αποδεσμευτεί το σχετικό κονδύλι.
 
(ΚΥΠΕ)

 
16318
Thumbnail