Η ομιλία Αλέκου Τρυφωνίδη για τον προϋπολογισμό 2023

Όσα ανέφερε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2023

Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε στο ψήφισμα για τον Γρίβα να μας διχάσει, δήλωσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης λέγοντας πως τιμούν τον αγώνα της ΕΟΚΑ, τον πολιτικό αρχηγό, εθνάρχη Μακάριο, τον στρατιωτικό αρχηγό Γρίβα Διγενή κι όλους τους αγωνιστές, αλλά «δεν έχουμε δικαίωμα να παραγράψουμε την εμπλοκή του στρατηγού πριν τα γεγονότα του 1974». Ένα πραξικόπημα δεν γίνεται τους τελευταίους έξι μήνες, οργανώνεται από πριν, πρόσθεσε λέγοντας ότι πρέπει να παραδεχθούμε όλοι αυτές τις αλήθειες για να πάμε μπροστά.

>>> Διαβάστε εδώ όλες τις ομιλίες <<<

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι η διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του είναι η κορυφαία πράξη ενός κοινοβουλίου και η ΔΗΠΑ ταυτίζεται με την πολιτική του αυθεντικού κέντρου που πολιτεύεται δημιουργικά, συναινετικά, συνθετικά και καταλήγει έμπρακτα σε θέσεις υπέρ των πολιτών. Ο προϋπολογισμός του 2023, είπε, παρουσιάζει μια αισιόδοξη εικόνα καταγράφοντας θετικούς ρυθμούς οικονομικούς ανάπτυξης και οικονομικά πρόσημα στους κυριότερους οικονομικούς δείκτες.  Σε αντίθεση, σημείωσε, με τα διεθνή δεδομένα που προβλέπουν ύφεση και αρνητικές εξελίξεις.

Μίλησε για κίνδυνο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων και θα διογκώσει το πρόβλημα χιλιάδων νοικοκυριών. Θεωρεί το θέμα αυτό άρρηκτα συνδεδεμένο με το θέμα των εκποιήσεων και εκτίμησε θετικό ότι ο ΠτΔ θα υπογράψει τον νόμο για τις εκποιήσεις, διευκρινίζοντας ότι στόχος τους δεν είναι η αναστολή των εκποιήσεων, αλλά «να δώσουμε οριστικές λύσεις με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για εξισορρόπηση των θέσεων δανειολήπτη – τραπεζών – εταιρειών διαχείρισης». Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι η ΔΗΠΑ ζητεί την αναβάθμιση του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, με σωστή στελέχωση και οργάνωση για να ανταποκρίνεται στα χιλιάδες παράπονα πολιτώνγια τις καταχρηστικές ρήτρες στα δάνεια.

«Κύρια Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η συζήτηση και η ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτελεί την κορυφαία πολιτική και πολιτειακή πράξη για ένα κοινοβούλιο. Οι θέσεις και οι πολιτικές που μας εκφράζουν ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία είναι ταυτισμένες με τη φιλοσοφία μας, αυτήν του αυθεντικού κέντρου που πολιτεύεται υπεύθυνα, δημιουργικά, συναινετικά και που βρίσκεται έμπρακτα κοντά στον πολίτη. Θέσεις και πολιτικές με στόχευση στην προστασία των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων των πολιτών και το ανθρωποκεντρικό μικτό οικονομικό σύστημα.

Είναι γεγονός ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2023 παρουσιάζει μια  αισιόδοξη εικόνα, καταγράφοντας θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και θετικά πρόσημα στους κυριότερους οικονομικούς δείκτες, σε αντιδιαστολή με τα διεθνή δεδομένα που προβλέπουν ύφεση και αρνητικές εξελίξεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας.

Ως Κράτος, οφείλουμε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση λόγω των απρόβλεπτων και αβέβαιων συνθηκών που επικρατούν σήμερα διεθνώς. Στους εξωγενείς παράγοντες οφείλουμε να προσμετρήσουμε και τους ακόλουθους εσωτερικούς:

Την πορεία του τουρισμού, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και την πορεία της πανδημίας.

Την εξέλιξη της λειτουργίας του ΓεΣΥ, τις πιθανές καταχρήσεις, τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις μη αναμενόμενες δαπάνες.

Την αυξημένη και ανεξέλεγκτη ροή των μεταναστών η οποία οδηγεί σε ψηλές και μη αναμενόμενες δαπάνες.

Τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις. Με δεδομένο τον ψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων, το καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών θα μειωθεί, με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας νέων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, η οποία αύξηση θα προστεθεί στο ήδη πολύ ψηλό ποσοστό που καταγράφεται στην Κυπριακή Οικονομία, και θα διογκώσει το πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζει.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, και η πιθανότητα αύξησης του αριθμού τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις εκποιήσεις. Μόλις την περασμένη Παρασκευή η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων. Αναγνωρίζουμε ότι η αναστολή δεν είναι η λύση του προβλήματος. Όμως, η απροθυμία και η κωλυσιεργία από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας να επιλύσουν επιτέλους οριστικά το πρόβλημα αυτό, αναγκάζουν τη Βουλή να παρέμβει με στοχευμένη αναστολή διότι, ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτεθειμένους τους πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες, ειδικά χωρίς την υλοποίηση και εφαρμογή του Σχεδίου Ενοίκιο Έναντι Δόσης, και χωρίς τη λειτουργία των Ειδικών Δικαστηρίων που θα παρέχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης των δανειοληπτών στη Δικαιοσύνη. Πρέπει επιτέλους το θέμα να επιλυθεί με νομοθετική ρύθμιση και παράλληλα να βελτιωθεί ουσιαστικά το νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων όπως η αξία των υποθηκών και να γίνει ο διαχωρισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών από εκείνους που αντιμετωπίζουν πραγματικές και αντικειμενικές δυσκολίες. Επί πλέον, επιβάλλεται η αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς για το Χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, καθώς και των Οδηγιών που εκδίδει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τόσο από τις Εμπορικές Τράπεζες όσο και από τις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων και Εταιρείες Διαχείρισης, αναφορικά κυρίως για τις κακές πρακτικές που ακολουθούν, τις υπερχρεώσεις, τις καταχρηστικές ρήτρες και την απροθυμία τους για υγιείς και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις. Μέχρι να διευθετηθούν όλα τα πιο πάνω, καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το επίσημο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, όπως υπογράψει την Πρόταση Νόμου, η οποία άλλωστε αποτελεί και τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας όλων των πολιτικών κομμάτων. Ήδη το μισό διάστημα της περιόδου που ζητείται η αναστολή, έχει παρέλθει.

Η αναβάθμιση του θεσμού του χρηματοοικονομικού επιτρόπου είναι μία από τις θέσεις μας για δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου θεσμού με νέα οργανωτική  δομή που να μπορεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια στα παράπονα των πολιτών και που οι αποφάσεις του να είναι δεσμευτικές.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό, την οποία είχαμε πριν μερικές μέρες, αποτελεί μια ιστορική πολιτική πράξη, η οποία κατοχυρώνει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Η συμβολή μας ως Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων ήταν ουσιαστική και ως αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών μέσα σε αυτούς τους τελευταίους μήνες, τόσο στην επιτροπή Οικονομικών όσο και στην επιτροπή Άμυνας της βουλής, καταφέραμε να εμβολιάσουμε με σημαντικές αλλαγές προς όφελος πολλών ομάδων εργαζόμενων. Παρόλο που έγιναν πολλά βήματα προόδου όσον αφορά το ζήτημα των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, δυστυχώς εκκρεμεί ακόμα η μονιμοποίηση τους κάτι για το οποίο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και ενέργειες μας.

Το στεγαστικό είναι ένα ακόμα σοβαρότατο πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, αφού έχει πάρει ανεξέλεγκτες και πολύ σοβαρές διαστάσεις. Τόσο η αγορά, όσο και η ενοικίαση κατοικίας έχει γίνει ένα άπιαστο όνειρο για τους νέους και νέες μας, αφού το κόστος και των δύο έχει φθάσει σε απαγορευτικά επίπεδα, σε τέτοιο βαθμό που να αναγκάζει πολλούς νέους και ειδικά φοιτητές να καταφεύγουν σε ενοικίαση σπιτιών στα κατεχόμενα.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για περαιτέρω διεύρυνση των κριτηρίων του Νέου Στεγαστικού Σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών. Το νέο Σχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως διαπιστώνουμε την ανάγκη να είναι πιο γενναιόδωρο και να υπάρχει διεύρυνση κάποιων κριτηρίων όπως τα οικονομικά κριτήρια, η ηλικία και η γεωργική γη. Επιτρέψετε μου να αναφέρω ένα παράδειγμα: δεν γίνεται περιοχές οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στο κέντρο μιας κοινότητας, και οι οποίες δεν περιλαμβάνονται σε οικιστική ζώνη, να μην μπορούν να αξιοποιηθούν για σκοπούς στέγασης από νέα ζευγάρια και από την άλλη να διακηρύττουμε ότι θέλουμε να στηρίξουμε αυτές τις περιοχές ή ότι είμαστε δίπλα στις νέες οικογένειες. Εμείς καταθέσαμε πρόταση για να μπορούν να κτίζονται νέες κατοικίες εντός γεωργικών ζωνών σε ακτίνα 500 μέτρων με ένα χιλιόμετρο από τον πυρήνα των κοινοτήτων. Μια άλλη εισήγηση μας, και μάλιστα χωρίς επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος, είναι η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής, η οποία πιστεύουμε ότι  θα επιλύσει πολλά από τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν, αφού μεταξύ άλλων θα αναλάβει την υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους, αλλά και τον συντονισμό των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών που εμπλέκονται στα στεγαστικά προγράμματα που είναι διασκορπισμένα σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς. Εδώ επιβάλλεται η ενίσχυση και ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ΚΟΑΓ και του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο πετύχαμε αυτή τη χρονιά ως κοινοβούλιο, είναι η μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για την ευελιξία του κρατικού μηχανισμού και της προσφοράς καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες.

Θα ήταν πολιτικά αδόκιμο να αναφερόμαστε στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας και την ίδια ώρα να εθελοτυφλούμε μπροστά στην τρανταχτή ανεπάρκεια και τις μεγάλες καθυστερήσεις του τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Το κράτος μας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρμοδίων, εξακολουθεί να είναι μακριά από τον πολίτη, με χρονοβόρες διαδικασίες που προκαλούν απίστευτη και ψυχοφθόρα ταλαιπωρία σε δικαιούχους επιδομάτων και κοινωνικής στήριξης (ΕΕΕ, μονογονιού, αναπηρικό, ανεργειακό και ασθενείας).

Έχουμε καταθέσει πρόταση για την κατάργηση του δικαιώματος επικαρπίας από τα κριτήρια για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, της δημιουργίας Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής και της διεύρυνσης των κριτηρίων για απόκτηση πρώτης κατοικίας από νεαρά ζευγάρια σε αγροτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι πιο ανθρωποκεντρικός, και να στηρίζει ακόμα περισσότερο τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Θα πρέπει να επικεντρώνεται περισσότερο στη γεφύρωση της κοινωνικής ανισότητας μεταξύ των υψηλών και χαμηλών εισοδημάτων, και στην στήριξη της μεσαίας τάξης η οποία συρρικνώνεται επικίνδυνα, να μην πούμε τείνει να εξαφανιστεί. Προς τον σκοπό αυτό έχουμε εισηγηθεί γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια σειρά από κοστολογημένες προτάσεις, μέτρα και δράσεις, με συγκεκριμένες εξοικονομήσεις κονδυλίων, που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Μεταξύ άλλων:

 Επιχορήγηση 100% για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, και 50% για τον υπόλοιπο πληθυσμό (μη ευάλωτους), μέσω ενός καθορισμένου καταλόγου από παρόχους εγκαταστάσεων Φωτοβολταϊκών   συστημάτων με προκαθορισμένη την τιμή για αποφυγή αισχροκέρδειας, με ισχύ μέχρι το τέλος του 2023. Το μέτρο αυτό θα μπορεί να λειτουργήσει με μια συνοπτική διαδικασία χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και γραφειοκρατία, με απευθείας πληρωμή του Υπουργείου στις εγκεκριμένες εταιρείες εγκατάστασης των οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αυτό θα βοηθήσει χειροπιαστά και άμεσα, όσους δεν μπορούν να καταβάλουν οποιαδήποτε προκαταβολή ή (προ)πληρωμή για την εγκατάσταση των συστημάτων αυτών.

 Την αύξηση της κρατικής χορηγίας κατά €5.000 χιλιάδες ανά δικαιούχο, με ανάλογη αύξηση του συνολικού κονδυλίου για τη δράση αυτή, που θα αφορά τα νέα σχεδία που θα εκδοθούν/ανοίξουν από το αρμόδιο Υπουργείο για αγορά ηλεκτρικού ή/και υβριδικού αυτοκινήτου. Με την αύξηση της κρατικής χορηγίας ανά δικαιούχο θα έχουν τη δυνατότητα περισσότεροι συμπολίτες μας και με χαμηλότερα εισοδήματα να αξιοποιήσουν το σχέδιο αυτό, ενισχύοντας τους εθνικούς στόχους των ΑΠΕ στις μεταφορές, μειώνοντας συνάμα και τους ρύπους.

Επαναφορά του σχεδίου της Νεανικής Επιχειρηματικότητας με ουσιαστική διόρθωση των κριτηρίων όπου πολλοί αιτητές απορρίπτονται γιατί δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία. Επιπρόσθετα τη  δημιουργία ειδικού σχεδίου επιδότησης για επιχειρηματικότητα (ιδιαίτερα στον τομέα της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών) για άτομα μέχρι 50 ετών (ακόμη και εξέταση χωρίς ορίου ηλικίας).

Σε σχέση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, η κυπριακή οικονομία και η προοπτική ανάπτυξης της, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην πληροφορική, την υψηλή τεχνολογία και καινοτομία αλλά και η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό γενικότερα, έχει επηρεαστεί σοβαρά και αρνητικά από το επενδυτικό πρόγραμμα, τα κενά και τις αδυναμίες που είχε, και τελικά την κατάργηση του. Θα είμαστε θετικοί σε όποιες νέες νομοθετικές ρυθμίσεις προωθηθούν στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς η οποία συστάθηκε τον περασμένο Μάιο, και της οποίας συζητήσαμε πρόσφατα τον πρώτο Προϋπολογισμό. Επίσης πολύ σημαντική είναι και η νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε για την προστασία των πληροφοριοδοτών που αναφέρουν κακές πρακτικές και πράξεις διαφθοράς.

Βεβαίως καταγράφουμε θετικά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τομέα της πληροφορικής και της ψηλής τεχνολογίας ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να διευκολύνουμε τέτοιου είδους επενδύσεις, γι’ αυτό  το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σε συνεργασία με τις άλλες εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, στην ψηφιοποίηση του δημοσίου και στην ταχύτερη αδειοδότηση των μεγάλων επενδύσεων στους τομείς που προσελκύουμε νέες επενδύσεις αλλά και σε τομείς που διαφαίνεται ότι υπάρχει προοπτική. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να προωθηθεί η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου, το οποίο σήμερα ειδικά, την ώρα που η Κύπρος επιδιώκει την προσέλκυση ακόμη περισσότερων επενδύσεων ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας και καινοτομίας, αποτελεί ένα αναγκαίο έργο. Το One Stop Shop στον τομέα της Ναυτιλίας αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για να το ακολουθήσουμε. Οι μεταρρυθμίσεις και ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωρούν μεν, αλλά με αργούς ρυθμούς. Η κοινωνία και οι επιχειρήσεις απαιτούν ένα πιο σύγχρονο κράτος στους ρυθμούς που κινούνται σήμερα.

Όσον αφορά τον τομέα της Υγείας, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την ομαλή πορεία του Γενικού Συστήματος Υγείας, όπου οι στρεβλώσεις, οι καταχρήσεις και τα κακώς κείμενα που συνεχίζουμε να παρατηρούμε, δοκιμάζουν επικίνδυνα τις αντοχές του Συστήματος.

Εμείς από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ και θεωρούμε επιβεβλημένη τη συνεχή εποπτεία και τον έλεγχο του. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα συνεχίζουμε να συζητούμε για την επιβεβλημένη ένταξη των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των Ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ και για τον μεγάλο χρόνο αναμονής και της τεράστιας ταλαιπωρίας των ασθενών στα κρατικά νοσηλευτήρια. Επιπρόσθετα, εκφράζουμε για πολλοστή φορά την ανησυχία μας όσον αφορά την αγορά μεγάλων νοσηλευτηρίων από διεθνείς κολοσσούς της Υγείας και τις πιθανές συνέπειες που αυτές θα έχουν στο σύστημα.

Θέση και απαίτηση μας είναι ενίσχυση των αγροτικών κέντρων υγείας όπως της Ευρύχου, του Πεδουλά, του Ακακίου και τόσων άλλων που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση από τα αστικά νοσοκομεία.

Η Παιδεία και κατ’ επέκταση η Εκπαίδευση των μελλοντικών πολιτών ενός κράτους, αποτελεί την κορωνίδα του πολιτισμού και της κουλτούρας του. Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην προ δημοτική, η διόρθωση πολλών στρεβλώσεων που αφορούσαν την μέση και τεχνική εκπαίδευση, η ρύθμιση για κατάργηση της στασιμότητας στο γυμνασιακό κύκλο και τα τετράμηνα αποτελούν ελάχιστο δείγμα των πολλών ζητημάτων που χρήζουν διόρθωσης.

Να αναφέρω επιγραμματικά τον υπερπληθυσμό που παρατηρείται σε πολλά σχολεία, τον μεγάλο αριθμό μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία που δεν γνωρίζουν ελληνικά, τα στοιχεία που μας παρουσιάζουν το 13% των παιδιών που μεταβαίνουν από το δημοτικό στο γυμνάσιο να χαρακτηρίζονται ως αναλφάβητα, προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης και κτηριακής συντήρησης, της υπό-στελέχωσης στον Κλάδο των Επιμελητών και των γραμματειών των Σχολείων, ελλείψεις σε κλιματιστικά και θερμάνσεις, τα καθημερινά πλέον επεισόδια παραβατικότητας και σχολικού εκφοβισμού, της μάστιγας των ναρκωτικών που έχουν κατακλύσει τα σχολεία, την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νέων Τεχνικών Σχολών, εκτός των αστικών κέντρων, της μονιμοποίησης ως αορίστου χρόνου των εκπαιδευτικών που εργάζονται με αγορά υπηρεσιών και τόσων άλλων.

Θεωρούμε ως πολύ σημαντική την κατάθεση του  νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το οποίο εκκρεμεί και με το οποίο θα ενισχυθεί σημαντικά η ποιότητα στην εκπαίδευση.

Μια ακόμα εισήγηση που έχουμε θέσει είναι η επέκταση και λειτουργία του Ολοήμερου σχολείου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για να μπορούν τα παιδιά να επεκτείνουν τις γνώσεις τους και να απασχολούνται δημιουργικά και μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η εισήγηση μας αυτή επιλύει πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός εργαζόμενων γονιών που δεν έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν τα παιδιά τους κατά τις απογευματινές ώρες εργασίας τους και ειδικότερα στις ορεινές περιοχές όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Τονίζουμε ιδιαίτερα την μεγάλη ευαισθησία μας για τα ζητήματα που αφορούν την Ειδική Εκπαίδευση καλώντας και από αυτό το βήμα για την αναγκαιότητα της μετάβασης από την Ειδική στην Ενιαία εκπαίδευση με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η εφαρμογή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Επιπρόσθετα, επιβάλλεται η αναβάθμιση, η κατοχύρωση και η συνεχής εκπαίδευση των σχολικών συνοδών, η πρόσληψη κλινικών και εκπαιδευτικών ψυχολόγων και η της υλοποίηση του Ειδικού Κέντρου Αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα χαιρετίζουμε την έναρξη της λειτουργίας της Αγροτικής Τεχνικής Σχολής Τροόδους στη Σολέα που αποτελεί μια απόφαση σταθμό, για την οποία μαζί με το Υπουργείο Παιδείας, συμβάλαμε αποφασιστικά στη δημιουργία της. Επιβάλλεται η συνέχιση της εκστρατείας του Υπουργείου Παιδείας για προσέλκυση μαθητών από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Λευκωσίας και Πιτσιλιάς για ενίσχυση του νευραλγικού κλάδου του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής μας οικονομίας.

  Χαιρετίζουμε επίσης την δημιουργία του νέου Υφυπουργείου Πολιτισμού, για την οποία πρωτοστατήσαμε και συμβάλαμε δημιουργικά, ταυτόχρονα όμως το καλούμε να εφαρμόσει μια φρέσκα, πολύ-επίπεδη και πλουραλιστική πολιτική ανάπτυξης η οποία να διασφαλίζει τόσο την πολιτιστική μας κληρονομία όσο και την βιωσιμότητα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και προοπτικής. Ως επιστέγασμα αυτού, θεωρούμε επιβεβλημένη την δημιουργία μιας λειτουργικής, αναβαθμισμένης δομής και της ομαλής ένταξης του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο νέο Υφυπουργείο καθώς και της πολύ-αναμενόμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου για κατοχύρωση του επαγγέλματος του καλλιτέχνη.

Είναι με μεγάλη ανησυχία που παρακολουθούμε τους δείκτες γονιμότητας να έχουν κατέβει στο 1,3 και να αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Κυπριακού Ελληνισμού. Με μεγαλύτερη όμως ανησυχία διαπιστώνουμε την αδυναμία μας ως κράτος να δώσουμε πραγματικά κίνητρα στα νεαρά ζευγάρια, για να αποκτήσουν περισσότερα από 1 με 2 παιδιά. Εμείς, θέλουμε να εμβολιάσουμε θετικά, ουσιαστικά και εποικοδομητικά το Νέο Σχέδιο για τη Δημογραφική Πολιτική του κράτους. Έχουμε καταθέσει πρακτικές προτάσεις για (1) την ουσιαστική αναβάθμιση της γονικής άδειας μητρότητας και πατρότητας, (2) τη δημιουργία βρεφοκομικών σταθμών, (3) την αύξηση και αναβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, (4) τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας με ουσιαστική βαθμιαία επιδότηση μετά και τη γέννηση του 2ου παιδιού, (5) την ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική για νέες οικογένειες με αναθεώρηση του Στεγαστικού Σχεδίου Πολιτικής και ειδικά του Σχεδίου Κινήτρων Στέγασης για τους νέους στις πόλεις αλλά και στην ύπαιθρο και (6) την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω των καθυστερήσεων καταβολής και του ύψους των επιδομάτων στήριξης και (7) την αύξηση του επιδόματος Προίκας για τις νέες γεννήσεις.

Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις αυξημένες ροές παράνομων μεταναστών, ιδιαίτερα από την πράσινη γραμμή. Παρόλο που δώσαμε όλα τα εργαλεία στην κυβέρνηση, τα προβλήματα δεν μειώνονται και υπάρχουν πολλές περιοχές, όπως η εντός των τειχών Λευκωσία, η ευρύτερη περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς μέχρι και την περιοχή Σολέας που ζουν σε καθεστώς τρομοκρατίας. Εμείς ζητούμε όπως παρθούν άμεσα μέτρα όπως η αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής του κράτους για τους παράτυπους μετανάστες, επίσπευση των διαδικασιών και να απαιτήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει τις συμφωνίες επαναπροώθησης των παράτυπων μεταναστών.

Αναφορικά με την αμυντική θωράκιση, χαιρετίζουμε την αύξηση του κονδυλίου των εξοπλιστικών προγραμμάτων στα €200 εκατομμύρια το χρόνο, γεγονός που αναβαθμίζει το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς. Επιπρόσθετα, με την πρόσφατη ψήφιση των κανονισμών για τους Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς και τους Συμβασιούχους Οπλίτες, γίνεται ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του στρατεύματος μας. Προτεραιότητα μας συνεχίζει να είναι η εξασφάλιση της ίσης αντιμετώπισης αντρών και γυναικών στο στράτευμα, ειδικά των Γυναικών Υπαξιωματικών, οι ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και η εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και των ωφελημάτων όλων ανεξαιρέτως των στελεχών της Εθνικής Φρουράς. Της Εθνικής Φρουράς η οποία καλείται να ανταπεξέλθει στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον και μέσω των συνεχών προκλήσεων και επιβουλών της Άγκυρας, πάντα μέσα στα πλαίσια συνεργασίας με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

 

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Έχουμε συμβάλει αποφασιστικά για την έναρξη μεγάλων αναπτυξιακών έργων μέσα στο 2022 τα οποία καθυστερούσαν για δεκαετίες, όπως ο δρόμος Αστρομερίτη – Σολέας, ο περιφερειακός Λευκωσίας και ο δρόμος Παλαιχωρίου – Λευκωσίας. Επιβάλλεται η επίσπευση του δρόμου Δένειας – Αστρομερίτη όπου παρατηρείται και το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής. Εμείς θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη τους σε όλα τα στάδια και θα επεμβαίνουμε δραστικά όπου χρειάζεται μέχρι και τη συνολική υλοποίηση τους.

Δυστυχώς, 2 σημαντικότατα έργα για την ανάπτυξη της επαρχίας και ορεινής Λευκωσίας, έχουν αφαιρεθεί από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Αναφέρομαι στο ελικοδρόμιο στην Λινού και τη βιοτεχνική Σολιάς, έργα που θα προσέφεραν κίνητρα στους κατοίκους και ευκαιρίες απασχόλησης. 

Η πόλη της Λευκωσίας θα πρέπει να προχωρά με αισιοδοξία προς το μέλλον, μέσα από μια σωρεία έργων και υποδομών που θα ενισχύσουν τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα και τη μοναδικότητα της ως κέντρο επιχειρηματικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καταληκτικά,

Σε σχέση με τα κεφαλαιώδη ζητήματα που προανέφερα και για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε και να στηρίζουμε πολιτικές ουσίας, που θα συνθέτουν απόψεις, θα δημιουργούν προοπτική και θα εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του πολίτη. Διαχρονικός και στρατηγικός στόχος της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασίας είναι να λειτουργεί συναινετικά, συνθετικά και δημιουργικά για να πετυχαίνει την εθνική συνεννόηση προς όφελος του τόπου και των πολιτών.   

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Τελειώνοντας την ομιλία μου, θέλω να ευχαριστήσω τους Συνεργάτες μας, τις Γραμματείες των Επιτροπών, τις Υπηρεσίες και το προσωπικό της Βουλής για τη στήριξη που μας παρέχουν στο δύσκολο έργο μας και ειδικότερα τη Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για το εξαίρετο έργο που έχουν επιτελέσει κατά την διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης την Πρόεδρο του σώματος και τους υπόλοιπους συναδέλφους για την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία τόσο στις Επιτροπές που συμμετέχω όσο και στις συσκέψεις των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο έτος, σε εσάς και σε όλο τον Κυπριακό λαό.»

(ΚΥΠΕ)