Η ομιλία Γιώργου Λουκαΐδη για τον προϋπολογισμό 2023

Όσα ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2023

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι ο Νίκος Αναστασιάδης και η διακυβέρνηση Αναστασιάδη και δεν μας αφορά το ποιος θ’ αντακαστησει τον ελέφαντα, το γνήσιο αντίγραφό του ή η απομίμηση, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης εκφράζοντας θλίψη γιατί τα κόμμα της αντιπολίτευσης αντί να κάνουν κριτική επί του συνόλου της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, λένε ότι θα την κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Ο μόνος υποψήφιος που με καθαρές θέσεις και αξιοπιστία μπορεί να φέρει την καθαρή αλλαγή και ν’ αλλάξει τα πράγματα, είπε, είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κι αναφέρθηκε πολλές φορές στους «Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη, το γένος Αναστασιάδη».

>>> Διαβάστε εδώ όλες τις ομιλίες <<<

Στην ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2023, ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε σε «επιτεύγματα» της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, καταγράφοντας αρνητικές επιδόσεις με βάση δείκτες του Γενικού Ελεγκτή, της Eurostat κι άλλων ευρωπαϊκών θεσμών για επιμέρους τομείς της οικονομίας, τις αμοιβές εργαζομένων, την ακρίβεια, την διαφθορά, την πράσινη ανάπτυξη, τις ΑΠΕ κά. Επέκρινε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι συγκάλυπτε και κάλυπτε τις αποφάσεις της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και για 10 χρόνια, αλλά ούτε και τώρα, έχει πει «λέξη κριτική». Διερωτήθηκε πότε ψήφισε διαφορετικά για τον Συνεργατισμό ο κ. Χριστοδουλίδης και ρώτησε τον Αβέρωφ Νεοφύτου εάν ήταν στόχος του η ενδυνάμωση της CYTA το νομοσχέδιο που κατέθεσε για την ιδιωτικοποίησή της, όπως έκανε με την Αρχή Λιμένων, όπου ο Γενικός Ελεγκτής ανακάλυψε σκάνδαλα.  

Η κληρονομιά στο Κυπριακό, ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης, είναι το φλερτ με τα δύο κράτη και ο μόνος που μίλησε γι’ αυτό το φλερτ του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Γιαννάκης Κασουλίδης. «Κάποιοι σίγησαν και σήμερα διεκδικούν την ψήφο του λαού. Κάποιοι στήριζαν τις παλινδρομήσεις, τις αμφιταλαντεύσεις και την ασυνέπεια», είπε. Κάποιοι, συνέχισε, προειδοποιούσαν για την Αμμόχωστο, κι αυτός ήταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλεγε το καλοκαίρι του 2019 ότι ήταν μπλόφα των Τούρκων, και τον κάλυπτε το κόμμα του, ο ΔΗΣΥ. Μίλησε για πολιτικές που έκαναν αυτοσκοπό τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας κι έφεραν την Κύπρο σε δύσκολη θέση στην Ευρώπη, όπου και η Ελλάδα ακόμα δυσκολεύτηκε να την υπερασπιστεί. Άλλοι θα παραιτούνταν, «αλλά που βρέθηκε η ευθιξία;», είπε. Ο Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι ο έντιμος συμβιβασμός της ΔΔΟ είναι ο μόνος δρόμος «για να μην χτίζουμε στην άμμο».

Απόσπασμα από την ομιλία του κ. Λουκαΐδη:

«Θα ξεκινήσω την ομιλία μου με την πρόσφατη αναφορά του κ. Νεοφύτου για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο».

Για εμάς, ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ασφαλώς ο Νίκος Αναστασιάδης, η απερχόμενη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Δεν μας αφορά ο ελέφαντας στο δωμάτιο ως προς το ποιος είναι ο εκλεκτός του απερχόμενου Προέδρου για την προεδρία της Δημοκρατίας ανάμεσα στους δύο επίδοξους συνεχιστές του. Ούτε πιστεύουμε ότι αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. το ποιος θα αντικαταστήσει τον «ελέφαντα στο δωμάτιο». Ελπίζουμε πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, είτε πρόκειται για το γνήσιο αντίγραφο του ή το κακό αντίγραφο, ή την απομίμηση του.

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση στον τελευταίο χρόνο αυτής της διακυβέρνησης και από του βήματος της Βουλής να λέγεται ότι αυτή τη διακυβέρνηση θα την κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μας λύπη για δηλώσεις που έχουν γίνει, όχι από τη συμπολίτευση, αλλά από την αντιπολίτευση, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα αυτού του είδους.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε κάθε φορά στις συζητήσεις του προϋπολογισμού είναι να κρίνουμε τις πολιτικές της απερχόμενης κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα και αυτό γίνεται όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Επιτρέψτε μου να πω ότι, αυτονόητα αυτό έχουν να επιλέξουν σε δύο μήνες και οι πολίτες, η κυπριακή κοινωνία. Κατά πόσον είναι δηλαδή ικανοποιημένοι από την παρούση κυβέρνηση, θεωρούν, όπως το έχουν παρουσιάσει οι εκπρόσωποι της παρούσας κυβέρνησης εδώ στη Βουλή, ένα μεγάλο success story της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Όσοι εκτιμούν ότι τα πράγματα τα χειρίζεται όντως θαυμάσια, εξαιρετικά, περίφημα, έχουν όχι μια αλλά δύο επιλογές να ψηφίσουν τη συνέχιση αυτή της διακυβέρνησης. Δικαίωμα τους. Διαφωνούμε, αλλά έχουμε πλουραλισμό.

Όσοι κρίνουν αρνητικά ή πολύ αρνητικά αυτή τη διακυβέρνηση και αυτό καταγράφεται στην κοινωνία σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, πάνω από 70%, όσοι είναι απογοητευμένοι και θυμωμένοι με τα έργα και τις ημέρες, τις πράξεις και παραλείψεις αυτής της κυβέρνησης, έχουν μια μόνο επιλογή από τις τρεις βασικές που μπορεί να δώσει περιεχόμενο στο στόχο για προοδευτική αλλαγή, αλλαγή πορείας και κατεύθυνσης και προσανατολισμό. Για να φέρει ένα νέο ήθος και ύφος στη κυβέρνηση, εκτός κι αν είναι πολύ καλό αυτό που έχουμε.

Αυτή η επιλογή είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, με αδιαμφισβήτητες ικανότητες και δυνατότητες, όπως όλοι σε αυτό το σώμα, από όλα τα κόμματα τον έχουν κρίνει επανηλημμένα. Η τελευταία φορά ήταν το 2019 όταν αλλάζαμε το νόμο για να διοριστεί εκτός από διαπραγματευτής και μόνιμος αντιπρόσωπος. Δέστε τις δηλώσεις που κάνατε όλοι και τον εγκωμιασμό που κάνατε όλοι για τον άνθρωπο, τις δυνατότητες και τις ικανότητες του. όπως και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις. Για την αποτελεσματικότητα του, για το γεγονός ότι επάξια έχει επιτελέσει το καθήκον του επί όλων των προηγούμενων διακυβερνήσεων. Αυτή είναι η επιλογή αν θέλουμε προοδευτική αλλαγή.

Σίγουρα, επιτρέψτε μου να πω σε σχέση με μια άλλη παρέμβαση συναδέλφου ότι δεν είναι ανέκδοτο να ταυτίζουμε το Νίκο Χριστοδουλίδη με αυτή τη διακυβέρνηση. Όταν είσαι εκεί, στηρίζεις και υποστηρίζεις αυτή τη διακυβέρνηση για δέκα χρόνια, αποφασίζεις και συναποφασίζεις σαν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, καλύπτεις και συγκαλύπτεις, δεν έχεις πει λέξη κριτικής για δέκα χρόνια, δεν έχεις τοποθετηθεί για τίποτα δημόσια. Μέχρι και σήμερα δεν λες λέξη κριτικής. Δηλώνεις εσύ ο ίδιος συνεχιστής της. Σε ρωτούν οι δημοσιογράφοι αν θα φέρεις την αλλαγή και απαντάς, όχι, ανανέωση εντολής. Όντως, ανανέωση εντολής αυτής της διακυβέρνησης διεκδικεί. Είναι ανέκδοτο να χρεώνουμε ευθύνη; Να ρωτήσω, ψήφισε διαφορετικά για τον Συνεργατισμό, όπως έλεγε προηγουμένως η κ. Ερωτοκρίτου, για το ετεροβαρές θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις τράπεζες ή μέχρι σήμερα επιμένει στην ίδια θέση του και διαχωρίζει τη θέση του από τα κόμματα που τον στηρίζουν και δεν θέλει αναστολή του νόμου των εκποιήσεων;

Θέλετε να συνεχίσω τον κατάλογο; Έδρασε διαφορετικά ο κύριος Χριστοδουλίδης για το θέμα των διαβατηρίων;

Ιδού η επιστολή του προς το Bloomberg το 2017 που λέει αυτά που έλεγε και ο Νίκος Αναστασιάδης ότι όλα αυτά είναι συνομωσία και όλα εξελίσσονται θαυμάσια και περίφημα με αυτό το πρόγραμμα. Σε τι διαφοροποιήθηκε;

Όλα αυτά θα αλλάξουν με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, όπως και το ζήτημα του πέναλτι 12% που θα καταργηθεί, όπως και της ΑΤΑ που θα επεκταθεί για να καλύπτει πρώτα πρώτα τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και είναι οι πιο ευάλωτοι.

Για τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, τα είπαν οι συνάδελφοι που μίλησαν πιο πριν. 

Για το κυπριακό, θέλετε να συνεχίσουμε με τις πολιτικές που μετέτρεψαν σε αυτοσκοπό τις κυρώσεις όπως έκανε ο κύριος Χριστοδουλίδης; Ισχύει και για τους δύο ότι λέω. Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη.

Χρειάζεται όραμα και συνέπεια για να επανενώσουμε την πατρίδα και τον λαό. Γι’ αυτό και ο έντιμος συμβιβασμός της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι ο μόνος δρόμος, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον.»

(ΚΥΠΕ)

 
24936