Η ομιλία Μιχάλη Γιακουμή για τον προϋπολογισμό 2023

Όσα ανέφερε ο Βουλευτής ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό 2023

Το ΓεΣΥ χρειάζεται έλεγχο και σωστή οργάνωση, είπε ο Μιχάλης Γιακουμή, Βουλευτής ΔΗΠΑ, μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023. Αναφερόμενος στον τομέα της υγείας, ανέφερε ότι το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση, προσθέτοντας ότι χρειάζεται έλεγχο και σωστή οργάνωση, ενώ έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στα ΤΑΕΠ, τα οποία χρειάζονται στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό και ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι καταχρήσεις με επιτόπιους ελέγχους. «Το έργο των ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ είναι πυρηνικής σημασίας και οφείλουμε να το στηρίξουμε», υπέδειξε.

>>> Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ομιλίες <<< 

Μιλώντας για την παιδεία, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ είπε ότι ο απαιτούμενος εκσυγχρονισμός της έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, ανέφερε ότι προέχει η πνευματική καλλιέργεια των παιδιών, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ευφάνταστα και διαδραστικά μαθήματα για να γίνουν τα παιδιά συνειδητοποιημένοι πολίτες και να καλλιεργήσουν πολιτική συνείδηση και συνέχισε λέγοντας ότι η νέα γενιά εγκλωβίζεται σε κορεσμένα επαγγέλματα, λόγω απουσίας μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που να συνδέει το εκπαιδευτικό σύστημα με την αγορά εργασίας. 

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ είπε ότι επιβάλλεται η οικονομική ανακούφιση των συμπολιτών μας, καταθέτοντας την εισήγηση του κόμματός του για επιχορήγηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των προσφύγων, ανέφερε ότι πρότεινε τη δημιουργία φορέα ενιαίας στεγαστικής πολιτικής και τη δημιουργία Γραφείου Επιτρόπου για τους εκτοπισθέντες. Καταληκτικά, ζήτησε από την πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τα προσφυγικά σωματεία, λέγοντας ότι οι πρόσφυγες δεν είναι επαίτες.

Αυτούσια η ομιλία: 

Αγαπητή κα Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι,

Αυτές τις μέρες, καλούμαστε να διαχειριστούμε τον οικονομικό προϋπολογισμό του κράτους για το 2023. Είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε σε επιμέρους ζητήματα, είμαι βέβαιος ότι συμφωνούμε στη γενικότερη φιλοσοφία της συζήτησης και στην ευθύνη που φέρνει μαζί της η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Επιβάλλεται να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας, βαθύτατα απογοητευμένης από το πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου. Ως εκ τούτου, αυτό που απομένει να πράξουμε με σύνεση, περίνοια, μα πάνω απ’ όλα με σοβαρότητα, είναι να αναμετρηθούμε με τις παρούσες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες και να δώσουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του λαού μας. Άλλωστε, είμαστε εδώ δια της ψήφου της κυπριακής κοινωνίας, η οποία μας εμπιστεύτηκε την εκπροσώπησή της σε ένα από τα κορυφαία συλλογικά όργανα του κράτους, τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αγαπητή κα Πρόεδρε,

Όπως έχω επισημάνει και αλλού, η εύρυθμη λειτουργία ενός κρατικού μηχανισμού αντανακλάται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

την Υγεία,

την Παιδεία και την

Κυριαρχική Ασφάλεια.

Εξάλλου, για να προοδεύσει και να δημιουργήσει κανείς στη ζωή του, επιβάλλεται να λαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Όταν αναφερόμαστε στην Υγεία αγαπητοί συνάδελφοι, επί της ουσίας αναφερόμαστε στη διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες ενός κράτους. Το Γενικό Σύστημα Υγείας αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση και όπως κάθε ριζοσπαστική μεταρρύθμιση χρειάζεται έλεγχο και σωστή οργάνωση.

Άλλωστε, ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα υγείας θα πρέπει:

Πρώτον, να επενδύει στην πρόληψη,

Δεύτερον, να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και

Τρίτον, να εξυπηρετεί με ταχύτητα όλους τους ασθενείς, ιδιαίτερα στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, όπου παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των ασθενών. Αναμένουμε όπως εξεταστεί η περαιτέρω στελέχωση των ΤΑΕΠ, καθώς και η εισαγωγή σύγχρονου εξοπλισμού, έτσι ώστε να διευκολύνουμε το έργο των επί καθήκοντι ιατρών και νοσηλευτών.

Στόχος μας είναι η επίλυση των προβλημάτων και ο εκσυγχρονισμός του Γενικού Συστήματος Υγείας και όχι η οποιαδήποτε ανατροπή ή αλλαγή στη φιλοσοφία του. Βασικό μας μέλημα είναι η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ και η συνεχής και αδιάκοπη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ασθενών. Επομένως, αναμένουμε όπως εφαρμοστούν οι τρόποι αντιμετώπισης των καταχρήσεων στο ΓεΣΥ, δηλαδή, με επιτόπιους ελέγχους, οι οποίοι θα συμπεριλαμβάνουν ακόμα και τη διενέργεια ελέγχου επί των ιατρικών πράξεων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Παρόλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο σύστημα υγείας, το έργο που παράγουν, τόσο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, όσο και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας είναι πυρηνικής σημασίας και οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε την προσπάθεια - και των δυο οργανισμών - με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας και τον εμπλουτισμό των ιατρικών υπηρεσιών. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, εισηγηθήκαμε την ένταξη στο ΓεΣΥ περισσότερων ειδικοτήτων, όπως οι ποδίατροι-ποδολόγοι, οι οποίοι μεταξύ άλλων εξυπηρετούν ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως οι ασθενείς με διαβήτη.

Αγαπητή κα Πρόεδρε,

Από τις αναφορές μας για την Υγεία, δεν θα μπορούσε να λείπει το λειτούργημα του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στα κρατικά μας νοσηλευτήρια. Μπορεί να διαπιστώνονται ποικίλες στρεβλώσεις στο σύστημα υγείας, ωστόσο νοσηλευτές και γιατροί όλων των ειδικοτήτων ανταπεξήλθαν στην πρόκληση μιας από τις σοβαρότερες υγειονομικές κρίσεις όλων των εποχών και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εξίσου σημαντικός παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία ενός ευνομούμενου κράτους αποτελεί η Παιδεία και η διαχείριση του εκπαιδευτικού συστήματος. Επί δεκαετίες, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση συμπεριλαμβάνεται στις εξαγγελίες της εκάστοτε κυβέρνησης και παραμένει ως τέτοιο, συνοδευόμενο από εκθέσεις ιδεών άνευ ουσιαστικού περιεχομένου. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι ο απαιτούμενος εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Ανεπίτρεπτο κύριοι συνάδελφοι.

Η παιδεία είναι συνώνυμη της κουλτούρας και του πολιτισμού. Πέρα από την πολύ χρήσιμη ακαδημαϊκή γνώση που παρέχουν ήδη τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί της χώρας μας, προέχει η πνευματική καλλιέργεια των παιδιών, η διαπαιδαγώγηση και η διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Όπως άλλωστε μας διδάσκει και ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς, η εκπαίδευση πρέπει να εμπνέει και να χαρίζει δημιουργικά φτερά στα παιδιά – και θα συμπληρώναμε - μακριά από οποιαδήποτε αμετακίνητη και απόλυτη προσήλωση στην εξεταστική διάσταση της εκπαίδευσης. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ευφάνταστα και διαδραστικά μαθήματα, τα οποία θα διέπουν την έμπρακτή προαγωγή και εκμάθηση εννοιών όπως ο διάλογος, η αυτοκριτική, η κοινωνικοποίηση και η ενσυναίσθηση. Μόνο έτσι, θα μπορέσουν τα παιδιά μας να μετατραπούν σε συνειδητοποιημένους και δραστήριους πολίτες με πολύπλευρη αντίληψη για τις πολιτικές, κοινωνικο-οικονομικές και ιστορικές πραγματικότητες. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καλλιεργήσουν και την πολιτική τους συνείδηση και κατ’ επέκταση την αντίληψή τους για την πολιτειακή οργάνωση του κράτους μας. Άλλωστε, ένα από τα ζητούμενα είναι η καλλιέργεια της αντίληψης των παιδιών γενικότερα, έτσι ώστε κι εμείς εδώ να τεθούμε στην κρίση τους όταν έρθει η ώρα.

Δυστυχώς, αγαπητοί συνάδελφοι, το εκπαιδευτικό μας σύστημα απέτυχε σε πολύ μεγάλο βαθμό να συνδέσει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Η απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τη διερεύνηση των δεξιοτήτων των παιδιών δια μέσου του επαγγελματικού προσανατολισμού εγκλωβίζει τη νέα γενιά σε κορεσμένα επαγγέλματα. Κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς με αποτέλεσμα να εντατικοποιείται από τη μια πλευρά, η ανεργία, και από την άλλη, η ενασχόληση με επαγγέλματα ή εργασίες που δεν εμπίπτουν στα ενδιαφέροντα ή στα ακαδημαϊκά προσόντα των νέων. Το επάγγελμα, αγαπητοί συνάδελφοι, θα πρέπει να ευχαριστεί, να εμπνέει και για να είναι παραγωγικό θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο αντικείμενο του εργαζομένου και όχι να εξυπηρετεί μόνο σκοπούς επιβίωσης. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, εισηγούμαστε όπως ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού, έτσι ώστε οι νέοι μας, που αδιαμφισβήτητα αποτελούν την ελπίδα αυτού του τόπου, να ζήσουν τα όνειρά τους στον τόπο τους χωρίς τον κίνδυνο της αναγκαστικής, οικονομικής μετανάστευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η εισήγησή μας για την επαναφορά και την επαναπροκήρυξη σχεδίων που αφορούν τη νεανική επιχειρηματικότητα με πρόσβαση στους δικαιούχους ανά πάσα στιγμή. Με στόχο λοιπόν, την παροχή κινήτρων και ίσων ευκαιριών για όλους, αποστείλαμε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εισηγούμαστε όπως δημιουργηθεί ειδικό ταμείο επιδότησης για την επιχειρηματικότητα.

Αγαπητή κα Πρόεδρε,

Ολόκληρη η κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, κατόπιν και των δυσμενών, διεθνών εξελίξεων. Οι διαδοχικές, παγκόσμιες κρίσεις προκάλεσαν και προκαλούν πολλαπλά και αλληλένδετα προβλήματα - και αναφέρομαι σαφώς στην οικονομική κρίση, την οποία ακολούθησε η πανδημία, ενώ σήμερα, με την εν εξελίξει υγειονομική κρίση, βιώνουμε τις δυσβάσταχτες συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η οικονομική κρίση έφερε μαζί της μισθολογικές περικοπές, ανεργία, λουκέτο σε οργανισμούς και επιχειρήσεις. Η πανδημία εξέθεσε την παγκόσμια υγεία σε κίνδυνο και προκάλεσε την αναγκαστική διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και τις ποικίλες ανακατατάξεις στο ισοζύγιο πληρωμών. Ο σκληρός και αναίτιος πόλεμος στην αυλή της Ευρώπης φέρνει μαζί του την παρούσα ενεργειακή κρίση, ενώ τόσο η Ευρώπη, όσο και η Δύση γενικότερα, προσπαθούν να αποφύγουν τον ορατό πλέον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι βέβαιος, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι εμείς μπορούμε να εξεύρουμε λύσεις για την οικονομική ενίσχυση των συμπολιτών μας. Δεδομένης της ακρίβειας που στραγγαλίζει τον οικονομικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών, καθώς και των αυξημένων τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, επιβάλλεται η άμεση οικονομική ανακούφιση συμπολιτών μας, οι οποίοι όλο και πιο μαζικά δηλώνουν αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, με επιστολή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εισηγηθήκαμε την 100% επιχορήγηση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για τις ευάλωτες ομάδες και το 50% για τον υπόλοιπο πληθυσμό για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν εντός του 2023. Άλλωστε, αγαπητοί συνάδελφοι, επιβάλλεται να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε εναλλακτικές, πράσινες λύσεις ακολουθώντας το γενικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Αγαπητή κα Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Άφησα για το τέλος τις αναφορές στο εθνικό μας πρόβλημα. Η εισβολή του 1974, η παράνομη και συνεχιζόμενη για σχεδόν μισό αιώνα τουρκική κατοχή, δεν καταστρατηγούν μόνο το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Καταστρατηγούν και τις ψυχές μας, τις πόλεις μας, τα κατεχόμενα εδάφη μας. Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων χρήζουν της απαραίτητης διπλωματικής αντιμετώπισης. Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Μιας δίκαιης λύσης που θα διασφαλίζει:

τη μια κυριαρχία,

τη μια διεθνή προσωπικότητα και

τη μια ιθαγένεια.

Με προϋποθέσεις:

την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων,

την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και φυσικά

την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

Σε αυτό το σημείο, αγαπητή κα Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος. Δυστυχώς, τα κτήρια στους προσφυγικούς συνοικισμούς κατασκευάστηκαν σχεδόν μισό αιώνα πριν, χωρίς μονωτικά υλικά. Ηλεκτρολογικές και άλλες εγκαταστάσεις χρήζουν σοβαρής βελτίωσης. Προτείναμε πολλές φορές από αυτό το βήμα, όπως δημιουργηθεί ένας Ενιαίος Φορέας Στεγαστικής Πολιτικής, με ειδική κατηγορία για τα παιδιά των εκτοπισθέντων, που λόγω της εισβολής αδυνατούν να κληρονομήσουν τις περιουσίες των γονέων τους. Αυτό, προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι είναι πάντα ελλιπείς. Δυστυχώς, η εισβολή και η κατοχή δημιούργησε πρόσφυγες πολλών ταχυτήτων. Ως εκ τούτου, προτείνουμε τη δημιουργία Γραφείου Επιτρόπου, το οποίο θα συντονίζει και θα υλοποιεί εξατομικευμένη πολιτική για τους εκτοπισθέντες του 1974 και τις οικογένειές τους.

Επιπρόσθετα, αιτούμαστε την αναθεώρηση της πολιτικής των κρατικών χορηγιών στα προσφυγικά σωματεία, τα οποία, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ο κίνδυνος τερματισμού δραστηριοτήτων τους είναι πλέον ορατός. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να στηρίξει έμπρακτα τα προσφυγικά σωματεία, των οποίων η διαχρονική συμβολή στον αντικατοχικό μας αγώνα ήταν και είναι καθοριστική.

Αγαπητή κα Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι εκτοπισθέντες του 1974, πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και τον τόπο που μεγάλωσαν. Παρακολουθούμε τη διαχείριση του ουκρανικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, τόσο σε εξοπλιστικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής, όπως για παράδειγμα την προσφυγική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη που υποδέχονται τους Ουκρανούς πρόσφυγες, ανάμεσά τους και η Κύπρος.

Άλλωστε, ποιος άλλος λαός μπορεί να αντιληφθεί πλήρως τις δυσκολίες και τα δεινά του ουκρανικού λαού;

Ωστόσο, αγαπητοί συνάδελφοι, θα αναμέναμε την ίδια αντιμετώπιση και για τον προσφυγικό κόσμο της Κύπρου. Οι πρόσφυγες της Κύπρου δεν είναι πρόσφυγες δεύτερης κατηγορίας. Ούτε επαίτες. Αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα ποικίλα προβλήματα και θα έπρεπε, πέρα από το δικό μας κράτος, ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί να συμβάλουν στην οικονομική ενίσχυση τόσο των εκτοπισθέντων, όσο και της ημικατεχόμενης πατρίδας μας γενικότερα, όπως ορθώς πράττουν για την Ουκρανία. Στο ίδιο πλαίσιο, θα έπρεπε παρόμοιες κυρώσεις με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, να επιβληθούν και στην Τουρκία, πρωτίστως για την εισβολή στην Κύπρο και τις συνέπειές της, για την παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, τον παράνομο εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αλλά και για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Αγαπητή κα Πρόεδρε,

Η Κερύνεια και η Αμμόχωστος αποτελούν σημείο αναφοράς.

Για εμένα προσωπικά, η Αμμόχωστος εσωκλείει την ταυτότητά μου, την καταγωγή μου, εκεί που κάποτε θέλω να επιστρέψω, εκεί που κάποτε θα ήθελα να ζήσω.

Να μπορέσω χωρίς περιορισμούς, ελεύθερος πια, να δείξω στη νεογέννητη κόρη μου τον τόπο που μεγάλωσαν οι παππούδες της.

Ξέρω, ότι προς το παρόν θα τη μεγαλώσω δείχνοντάς της, παλιές φωτογραφίες της Αμμοχώστου.

Τις παραλίες και τις αμμουδιές, τα πορτοκαλόδεντρα, τα ψηλά της κτήρια, τα ιστορικά της μνημεία. Επιτρέψτε μου, όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, να ονειρεύομαι και να προσδοκώ την επιστροφή, όπως κάθε πρόσφυγας με καταγωγή από την Αμμόχωστο. 

Αγαπητή κα Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διεύθυνση, τις υπηρεσίες και το προσωπικό της Βουλής για τη συνεχή υποστήριξη και την τεχνοκρατική ενίσχυση.

Καλές γιορτές και κάθε καλό σε όλους, πρωτίστως με υγεία.

Σας ευχαριστώ θερμά.

ΚΥΠΕ