Η ομιλία Νίκου Τορναρίτη για τον προϋπολογισμό 2023

Όσα ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2023

Το μεγάλο διακύβευμα είναι εάν θα κρατήσουμε την οικονομία και την χώρα σε σταθερή πορεία, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.

>>> Διαβάστε εδώ όλες τις ομιλίες <<<

«Και ένα ακόμη μεγαλύτερο διακύβευμα είναι ποιος μπορεί με αξιοπιστία να εργαστεί, να επιδιώξει και να πετύχει την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», είπε προσθέτοντας πως «η ξεκάθαρη απάντηση στα δυο κορυφαία ερωτήματα είναι ότι μόνο ο Δημοκρατικός Συναγερμός μπορεί». Απάντησε εξάλλου στα περί θεσμικής διαπλοκής της κυβέρνησης λέγοντας πως «υπάρχουν και άλλες λέξεις όπως Δρομολαξιά, Μαρί» και πρόσθεσε πως «όποιος ζει σε γυάλινο σπίτι δεν ρίχνει ποτέ πέτρες».

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε πως προνοεί οικονομικά πλεονάσματα και αύξηση δαπανών, ενώ η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, «διαψεύδοντας την αντιπολίτευση που σαν Κασσάνδρα προειδοποιούσε ότι τάχα δημιουργήσαμε μια οικονομία της αρπαχτής». Αναφέρθηκε επίσης στο ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή για τον Γεώργιο Γρίβα την περασμένη Παρασκευή, λέγοντας ότι «ήταν μια μαύρη μέρα για το Κοινοβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ότι «το ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ ήταν ένα μανιφέστο διχόνοιας, ένα έγγραφο εθνικού διχασμού, ένα έγγραφο που τον μόνο που ωφελεί είναι την Τουρκία».

Αυτούσια η ομιλία του κ. Τορναρίτη:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

O κρατικός προϋπολογισμός για το 2023 έχει την δική του ξεχωριστή, ιστορική σημασία.

Eίναι ο τελευταίος προϋπολογισμός τον οποίο ετοιμάζει και παρουσιάζει στην Βουλή των Αντιπροσώπων, η διακυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού με πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη.

Και αυτός ο προϋπολογισμός ετοιμάστηκε μέσα σε ένα παγκόσμιο κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας και αστάθειας.

Κι όμως, προνοεί οικονομικά πλεονάσματα, γεγονός που πιστοποιεί σημαντικότατο έργο που αφήνει πίσω της αυτή η διακυβέρνηση, την εμπιστοσύνη που εμπνέει στις αγορές και τον ορθολογισμό που την χαρακτηρίζει.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Πέρυσι, την ίδια περίοδο, ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό με την πεποίθηση ότι  αφήναμε πίσω μας τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Νιώθαμε ότι ήμασταν έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα.

Κι όμως, η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήρθε να ταρακουνήσει και να απειλήσει συθέμελα τις οικονομίες, τις κοινωνίες αλλά και τις δημοκρατικές αξίες της οικουμένης.

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό. Όταν ψηφίζαμε τον περσινό προϋπολογισμό  μετρούσαμε πολλούς αστάθμητους παράγοντες και προκλήσεις.

Κανένας δεν μπορούσε ωστόσο να προβλέψει και να συνυπολογίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην Ευρώπη και τον κόσμο: την ενεργειακή κρίση που εκτόξευε στα ύψη τον πληθωρισμό.

Πόσω δε μάλλον, κανένας δεν θα μπορούσε να πιστέψει, ότι ενόσω όλα αυτά επισυνέβαιναν στον πλανήτη, η Κυπριακή οικονομία θα έτρεχε με τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη για τo 2022.

Ως αποτέλεσμα, σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να ψηφίσουμε ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό προϋπολογισμό.

‘Έναν μεταρρυθμιστικό προϋπολογισμό, με όραμα αντάξιο αυτού που έχουμε για τον τόπο μας.

Έναν προϋπολογισμό ευθύνης για τη νέα γενιά.

Η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, παρά τις μεγάλες προκλήσεις, διαψεύδοντας την αντιπολίτευση που σαν Κασσάνδρα προειδοποιούσε ότι τάχα δημιουργήσαμε μια οικονομία της αρπαχτής.

Η πραγματικότητα  όσο και τα γεγονότα, τους προσπερνούν και τους διαψεύδουν για άλλη μια φορά.

Ο προϋπολογισμός παρουσιάζει αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες σε σχέση με πέρσι κατά €554εκ..

Πρόκειται για δαπάνες που στόχο έχουν να προωθήσουν ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας μέσα από πολλαπλά έργα ανάπτυξης.

Παράλληλα, σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος, και ενώ οι εκτιμήσεις έδειχναν ότι η μείωση του για το 2022 θα περιοριζόταν στο 100,9% για 2022, καταφέραμε και το περιορίσαμε στο 89.3% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Στόχος, μέχρι το  2025, είναι το δημόσιο χρέος να περιοριστεί στο 72.3% του ΑΕΠ, μειώνοντας έτσι δραστικά τις δαπάνες για την εξυπηρέτησή του.

Αυτό  θα επιτρέψει στην επόμενη Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα στην πραγματική οικονομία.

Όλα αυτά βεβαίως, δεν ήρθαν αυτόματα, δεν ήταν τυχαία!

Είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, σοβαρής και συγκροτημένης πολιτικής από την Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Για να συνεχίσουν, θα πρέπει να περιφρουρήσουμε την ορθή και συνετή διαχείριση του δημοσίου χρέους και των δημοσίων οικονομικών γενικότερα.

Ως κράτος αλλά και ως κοινωνία, έχουμε πληρώσει βαρύ το τίμημα  των ελλειμματικών προϋπολογισμών και του υπέρμετρου δανεισμού.

Τα γεγονότα του 2013 αλλά και πιο πρόσφατα αυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα σε όλους μας.

Η οικονομία είναι η βάση για την ευημερία μας, για την πρόοδο του κράτους μας και προϋπόθεση για την χρηματοδότηση της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής. 

Αυτά πρέπει να έχουν υπόψη τους οι πολίτες που θα κληθούν σε δύο μήνες να εκλέξουν τη νέα διακυβέρνηση του τόπου. Δεν είναι η ώρα για πειραματισμούς και αλχημείες! Η σταθερή πορεία πρέπει να συνεχιστεί και ο ΔΗΣΥ έχει αποδείξει ότι αποτελεί εχέγγυο σταθερότητας και ευημερίας.  

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ο προϋπολογισμός ο οποίος καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε είναι θα έλεγα ιστορικός, αφού μέσα από αυτόν ενισχύεται και αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Κυπριακής Οικονομίας.

Η διαφοροποίηση του μοντέλου ανάπτυξης αποτελεί την πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που αφήνει ως παρακαταθήκη αυτή η Κυβέρνηση στις επόμενες γενιές αυτού του τόπου.

Χωρίς υγιές μοντέλο ανάπτυξης και υγιή οικονομία τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Μαζί με το «Όραμα Κύπρος 2035» και τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ που θα αντλήσει η Κύπρος από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Κύπρος μας αλλάζει συθέμελα σε όλους του τομείς.

Ενισχύουμε τους τομείς της Υγείας, της πράσινης ανάπτυξης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Μειώνουμε τις ανισότητες, δημιουργούμε χιλιάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Οικοδομούμε ένα σύγχρονο και Ευρωπαϊκό Κράτος για εμάς και τα παιδιά μας.

Η μάχη για εκσυγχρονισμό του κράτους ωστόσο είναι μια συνεχής μάχη, η οποία δίνεται από αυτήν την Κυβέρνηση από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

Θυμίζω για μια στιγμή τις πρωτοφανείς συνθήκες υπό τις οποίες αναλάβαμε την εξουσία το 2013.

Να θυμίσω απλά ότι  η οικονομία μας το 2013 βρισκόταν στα σκουπίδια.

Ότι τα ρευστά διαθέσιμα αρκούσαν μόνο για ένα μήνα.

Τα αποθέματα φαρμάκων, καυσίμων και ειδών πρώτης ανάγκης διαρκούσαν μόνο για μερικές μέρες.

Οι εκροές καταθέσεων ήταν μαζικές με τον κίνδυνο ακόμη μια κατάρρευσης να είναι εμφανής.

Με την Κυπριακή οικονομία να έχει αποκλειστεί από τις αγορές.

Με τα κοινωνικά παντοπωλεία και την ολική καταστροφή να βρίσκεται προ των πυλών.

Την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 17%.

Αντίθετα, από το 2013 που αναλάβαμε την εξουσία, η Κύπρος πέρασε με επιτυχία τις αντίστοιχες δοκιμασίες και κρίσεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, η οικονομία της Κύπρου παρουσίαζε διαρκή ανάπτυξη με μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας και αντιστοίχως υψηλά ποσοστά απασχόλησης καθώς και θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις.

Κι όμως καταφέραμε να στηρίξουμε ευάλωτες ομάδες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εργαζομένους, αυτοεργοδοτούμενους και δανειολήπτες.

Την ίδια ώρα κρατήσαμε την αξιοπιστία μας στις αγορές. Η Κυβέρνηση προχώρησε σε δανεισμό από τις διεθνείς αγορές για να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα σε στιγμές που επικρατούσε έντονη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας. 

Το πακέτο στήριξης της οικονομίας που ανήλθε συνολικά  στα €4 δισεκατομμύρια ευρώ  αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκριτικά με το μέγεθος της οικονομίας και του πληθυσμού και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων που παρείχε δίχτυ κοινωνικής προστασίας, δίνοντας εφόδια στις επιχειρήσεις να αντέξουν αυτή την πρωτόγνωρη κρίση.

Και  πριν καν καλά καλά επανέλθουμε στην κανονικότητά μας, ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις συνεπακόλουθες συνέπειες του που όλη η ανθρωπότητα ζει καθημερινά.

Κι όμως αγαπητοί συνάδελφοι,  μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα των παγκόσμιων αναταραχών αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού τα κατάφερε.

Δουλέψαμε με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα.

Έχει παραχθεί ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο, που όμοιο του δεν έχει υπάρξει στη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

< >   ΓΕΣΥΕλάχιστο Εγγυημένο ΕισόδημαΜείωση στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνεςΜεταρρύθμιση της Δημόσιας ΥπηρεσίαςΜεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Βαθμίδα της ΔικαιοσύνηςΜεταρρύθμισης στο Οικογενειακό ΔίκαιοΝομοσχέδια για καταπολέμηση της διαφθοράςΊδρυση υφυπουργείων Τουρισμού, Καινοτομίας, Ναυτιλίας, Κοινωνικής Ευημερίας, Πολιτισμού Θεσμοθέτηση της άδειας πατρότηταςΕπέκταση της άδειας μητρότητας Ελάχιστη σύνταξη για μονήρη άτομα είναι 710 ευρώ ενώ για ζεύγος συνταξιούχων που έχουν ανάγκη είναι 1200Θεσμοθέτηση για πρώτη φορά του Εθνικού Κατώτατου ΜισθούΘαλάσσια σύνδεση Ελλάδας και ΚύπρουΠροώθηση μεγάλων Οδικών Έργων σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης ΚύπρουΕνίσχυση της Έρευνας και ΚαινοτομίαςΣυγκροτημένη Στεγαστική ΠολιτικήΦιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμούΜητρώο ΑγροτώνΔημιουργία Μητρώου Κοινωνικών Παροχών.Εισαγωγή του θεσμού της πολιτικής συμβίωσης.Ανεξάρτητη Εποπτική Αρχή Ασφαλειών και Ταμείων Προνοίας.Θεσμοθέτηση και εφαρμογή υπηρεσιών εμπιστοσύνης (ηλεκτρονική υπογραφή, ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα, ηλεκτρονική σφραγίδα και υπηρεσίες συστημένης παράδοσης).

Και άλλα πολλά που δεν μπορούν να χωρέσουν μέσα σε λίγες σελίδες.

Ολόκληρη η Κύπρος ένα εργοτάξιο!!

Κύριε Πρόεδρε

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όσον αφορά την Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο την ψήφιση των νομοσχεδίων που έχουν σχέση με την πάταξη της διαφθοράς και την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

Στόχος μας η καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς καθώς και η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, και η μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου.

Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια, για να φέρουμε εις πέρας ένα δύσκολο έργο.

Σε αυτό το πλαίσιο, κινηθήκαμε άμεσα για να προωθήσουμε στην Ολομέλεια του Σώματος μεταρρυθμίσεις που καταπολεμούν τη διαφθορά, όπως είναι το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για την θέσπιση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Έχουμε παραδώσει στην κοινωνία μια πολύ ισχυρή νομοθεσία, αφού δώσαμε στην Αρχή όσες περισσότερες εξουσίες ήταν δυνατό να δώσουμε με βάση το Σύνταγμα.

Η Επιτροπή μας επίσης εξέτασε και προώθησε στην Ολομέλεια του Σώματος και το ενοποιημένο νομοσχέδιο για τους πληροφοριοδότες υπέρ του Δημοσίου Συμφέροντος, το οποίο πλέον θα καλύπτει με ένα μεγάλο πέπλο προστασίας όσους και όσες προβούν σε καταγγελία για πράξεις διαφθοράς στον χώρο εργασίας τους.

Μεγάλης σημασίας όμως είναι και η Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, όπου έριξε και το περισσότερο βάρος της η Επιτροπή. Δυστυχώς η Δικαιοσύνη μας, είναι κοινά αποδεκτό πλέον, ότι καταρρέει  και μαζί της απειλεί να συμπαρασύρει και το Κράτος Δικαίου στον τόπο μας.

Το τεράστιο backlog των υποθέσεων στα Επαρχιακά Δικαστήρια και το Εφετείο, αλλά και η μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων κάνουν τους πολίτες να αποστρέφονται τη Δικαιοσύνη.

Η καθυστέρηση σε αυτό τον τομέα, λειτουργεί σαν γάγγραινα.

Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης ήταν επιτακτική ανάγκη.

Γι’ αυτό και ως Επιτροπή, μέσα σε πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας, εργαστήκαμε συλλογικά και παραδώσαμε στην κοινωνία ακόμη μια μεγάλη μεταρρύθμιση.

Τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στον τομέα της Δικαιοσύνης μας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σκοπό έχει τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης μας αλλά και την άμβλυνση του προβλήματος των καθυστερημένων υποθέσεων.

Εισαγάγαμε τον αλληλοέλεγχο στην Ανώτατη βαθμίδα της Δικαιοσύνης ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια, καθώς επίσης ενισχύσαμε την εξειδίκευση και την ποιότητα.

Προχωρήσαμε ακόμη στην ψήφιση του νόμου που ιδρύει το Ναυτοδικείο και το Εμποροδικείο στην Κύπρο.

Ψηφίσαμε τα τέσσερα πρώτα νομοσχέδια για την Μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου, η οποία έχει στο επίκεντρό της το παιδί, καταργώντας την τριμέλεια των Οικογενειακών Δικαστηρίων, έτσι ώστε τα Δικαστήρια να γίνουν πιο ευέλικτα και ένας Δικαστής να επιλαμβάνεται όλων των υποθέσεων μεταξύ των δυο διαδίκων.

Ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για την εργοδότηση των 300 συμβασιούχων αστυνομικών οι οποίοι θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην αναχαίτιση του μεγάλου μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Ψηφίσαμε τους κανονισμούς για τη Διαμεσολάβηση σε οικογενειακές υποθέσεις, ένα θεσμό ο οποίος σκοπό έχει την διευκόλυνση των ζευγαριών έτσι ώστε να λύουν εξωδικαστικά τις διαφορές τους με πιο άμεσο και ευέλικτο τρόπο.

Στο σύνολό της η Επιτροπή μας προώθησε στην Ολομέλεια του Σώματος 51 νομοσχέδια και 54 κανονισμούς μέσα στους πρώτους 18 μήνες που λειτουργεί υπό αυτή την Σύνθεση.

Βεβαίως, σε αυτό το σημείο, πρέπει να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Επιτροπής, καθότι το κλίμα που επικρατεί στην Επιτροπή είναι εποικοδομητικό και πολύ υποβοηθητικό προς το μεγάλο και δύσκολο έργο μας.

Θερμές ευχαριστίες επίσης και στην συνοδοιπόρο και συμπαραστάτρια μας σε όλο αυτό το ταξίδι, την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κα Στέφη Δράκου, η οποία με την στάση, την εργατικότητα, και την διαλλακτικότητα της, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην υπερψήφιση των πιο πάνω νομοσχεδίων και κανονισμών.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ένας ακόμη πολύ σημαντικός πυλώνας της λειτουργίας της Βουλής είναι και ο  θεσμός της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας, ένας θεσμός που αναπτύσσεται συνεχώς, με νέες πρωτοβουλίες, προσαρμοσμένες στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής.

Ως βουλευτές, συμμετέχουμε ενεργά σε διάφορους κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, ενισχύοντας τη διπλωματία που αναπτύσσεται σε κυβερνητικό επίπεδο.

Παρά το μικρό μας μέγεθος, η ιδιότητα μας ως Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς και οι διπλωματικές μας σχέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, μάς προσφέρουν αμέτρητες ευκαιρίες για συνεργασίες και δίκτυα  για την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με αυτό τον τρόπο, διευρύνουμε το εκτόπισμα της Κύπρου και δυναμώνουμε τη φωνή της. Όταν υπάρχει όραμα, μεθοδικότητα και στοχευμένη δράση, η φωνή της Κύπρου μας σε διεθνή φόρα είναι και δυνατή και αξιόπιστη.

Ως Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, οφείλω να δηλώσω, δημόσια, ιδιαίτερα υπερήφανος για το έργο που η Αντιπροσωπεία μας επιτελεί στον συγκεκριμένο Οργανισμό.

Η Κυπριακή Αντιπροσωπεία έχει παράξει ένα πολυεπίπεδο έργο συμμετέχοντας ενεργά στις Επιτροπές του Οργανισμού.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους αλλά και τους λειτουργούς της Βουλής που συμμετέχουν στην αποστολή για την άψογη συνεργασία μας.

Σ’ έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο, οφείλουμε να έχουμε διορατικότητα και να μετατρέπουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες και τις ευκαιρίες σε χειροπιαστά αποτελέσματα.

Η εξωστρεφής κοινοβουλευτική διπλωματία μπορεί να μεγαλώσει το εκτόπισμα της μικρής μας πατρίδας.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η επίλυση του εθνικού μας προβλήματος ήταν και είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας.

Αγωνιούμε και ανησυχούμε διότι δεν μπορούμε να πορευθούμε ως μία φυσιολογική χώρα και να αναπτύξουμε τις προοπτικές μας, όσο παραμένουμε αλυσοδεμένοι από την τουρκική κατοχή.

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα πραγματικά οριακό σημείο, σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή.

Το στάτους κβο για 48 χρόνια δημιουργούσε μια επίπλαστη ασφάλεια. Έκανε ορισμένους να νομίζουν ότι είναι βολικό.

Σίγουρα ήταν και είναι βολικό για την διατήρηση της τουρκικής κατοχής και έτσι βολικό είναι μόνο για την Τουρκία.

Τα πράγματα όμως χειροτερεύουν επικίνδυνα . Είναι ολοφάνερο πλέον ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο.

Η παρατεταμένη στασιμότητα στο Κυπριακό, τρέφει την αυθαιρεσία της Τουρκίας για επιβολή κανόνων ισχύος αντί του διεθνούς δικαίου.

Η μη ύπαρξη βάσιμης προοπτικής για λύση επιτρέπει στην Τουρκία να δημιουργεί νέα τετελεσμένα και να μας φέρνει μπροστά σε οδυνηρά διλήμματα.  

Η ειλικρινής μας βούληση για επιστροφή στις συνομιλίες πρέπει να γίνει ανάχωμα στις τουρκικές επιδιώξεις.

Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου μας στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Υπάρχουν έξι σημεία στο Πλαίσιο Γκουτέρες από το 2017.

Πάνω σε αυτά τα σημεία, εμείς πρώτοι και ξεκάθαρα θα πρέπει να τονίζουμε τη δέσμευσή μας. Εάν δεν είμαστε απόλυτα σαφείς και ειλικρινείς σε αυτή τη θέση, θα οδηγήσουμε τον τόπο μας σε αυτό που όλοι απευχόμαστε: την οριστική διχοτόμηση.   

Για εμάς όμως η διχοτόμηση δεν αποτελεί επιλογή.  Γι’ αυτό και τοποθετούμαστε χωρίς περιστροφές και με καθαρή γλώσσα.

Το έχουμε πει πολλές φορές: το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ομοσπονδία ή κάτι καλύτερο. Το πραγματικό δίλημμα είναι ομοσπονδία ή διχοτόμηση. Δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν. Όσο απομακρύνεται η προοπτική της Ομοσπονδίας, τόσο εδραιώνεται η διχοτόμηση. Αυτό ας το καταλάβουμε επιτέλους όλοι. Μετά από χρόνια παρουσίας μου σε αυτό το Σώμα και ακούγοντας κάθε χρόνο τέτοια περίοδο περίπου τα ίδια και τα ίδια, νιώθω πολύ έντονα να πώ ωστόσο ότι ήρθε η ώρα για κάποιου είδους δικαίωσης και των προσφύγων μας.

Επαναφέρω λοιπόν την πρόταση όπως πρώτον, γίνει πλήρης έλεγχος και επανεξέταση όλων των τουρκοκυπριακών περιουσιών που έχουν δοθεί σε ελληνοκύπριους, έτσι ώστε να αφαιρεθούν οι περιούσιες από αυτούς που δεν τις δικαιούνται.

Δεύτερον, η απόδοση χαλίτικης αλλά και εκκλησιαστικής γης στους πρόσφυγες μας, όπως επίσης  να μελετηθεί το δικαίωμα μεταφοράς συντελεστή δόμησης, των ανθρώπων αυτών που έχασαν περιουσίες στα κατεχόμενα.

Όλα τα πιο πάνω είναι τα ελάχιστα οφειλόμενα στους πιο αδικημένους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους πρόσφυγες μας, οι οποίοι την ώρα που έχαναν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, η αξία των περιουσιών των υπολοίπων συμπολιτών μας αποκτούσαν υπεραξίες.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Όλα όσα έχω αναφέρει πιο πάνω, όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν κατά τα τελευταία 10 χρόνια δεν θα ήταν σήμερα πραγματικότητα, εάν στο πηδάλιο της χώρας δεν βρισκόταν μια υπεύθυνη διακυβέρνηση με όραμα για τον τόπο. Και αν στην Βουλή δεν υπήρχε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού με Πρόεδρο τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τούτην ακριβώς τη στιγμή πρέπει να στραφούμε προς τους πολίτες και να τους ξεκαθαρίσουμε ότι το δίλλημα που βρίσκεται ενώπιον μας στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές είναι κατά  πόσον θα συνεχίσουμε στον δρόμο της προόδου και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων για τον τόπο ή αν θα διακινδυνεύσουμε την τύχη και το μέλλον της χώρας μας.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές αυτές είναι οι δυο μεγάλες συνιστώσες.

Το μεγάλο διακύβευμα είναι εάν θα κρατήσουμε την οικονομία και την χώρα σε σταθερή πορεία.

Και ένα ακόμη μεγαλύτερο διακύβευμα είναι ποιος μπορεί με αξιοπιστία να εργαστεί , να επιδιώξει και να πετύχει την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Η ξεκάθαρη απάντηση στα δυο κορυφαία ερωτήματα είναι ότι μόνο ο Δημοκρατικός Συναγερμός μπορεί.

Μόνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί, γιατί έχει τις ικανότητες, έχει την ευστροφία, την εμπειρία, την γνώση, και την αξιοπιστία. Έμαθε να μπαίνει στις μάχες και να βγαίνει νικητής.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Κλείνοντας, εύχομαι, το νέο έτος, να είναι έτος λύτρωσης για την πατρίδα μας, να ζήσουμε σε μια ελεύθερη πατρίδα.

Στον κάθε ένα και στην κάθε μια από εσάς εύχομαι, Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο έτος,

Σας ευχαριστώ.»

(ΚΥΠΕ)