Η ομιλία Πανίκου Λεωνίδου για τον προϋπολογισμό 2023

Όσα ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2023

Το ΔΗΚΟ συνέβαλε εποικοδομητικά στο νομοθετικό έργο των τελευταίων χρόνων, ενισχύοντας την κυπριακή οικονομία, την κοινωνική συνοχή, τις ατομικές ελευθερίες, την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας, δήλωσε ο Βουλευτής του κόμματος Πανίκος Λεωνίδου στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023.

>>> Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ομιλίες <<< 

Ο κ. Λεωνίδου επικεντρώθηκε στο μέλλον των νέων της χώρας, για το οποίο απαιτείται, όπως είπε, μια συνεκτική και οραματική πολιτική στήριξης που να δίνει τη δυνατότητα και την προοπτική για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και κίνητρα στους νέους για δημιουργία οικογένειας. Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, το ΔΗΚΟ συντάσσεται με τις προτάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως η ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η ενίσχυση του θεσμού του Επαγγελματικού Προσανατολισμού από την πρώτη γυμνασίου, η πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του Τεχνικού Γυμνασίου και η αναβάθμιση των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ).

Σχετικά με το ογκούμενο, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα των συνεχιζόμενων μεταναστευτικών ροών, ο κ. Λεωνίδου είπε πως αν η υφιστάμενη κατάσταση συνεχιστεί θα καταστεί ανεξέλεγκτη, συμπληρώνοντας πως για τον λόγο αυτό το ΔΗΚΟ υιοθετεί τις προτάσεις που εξήγγειλε ο Νίκος Χριστοδουλίδης για εντατικοποίηση της φύλαξης στα σημεία διέλευσης και ιδιαίτερα στην πράσινη γραμμή, επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου με την κατάλληλη στελέχωση των υπηρεσιών, αυστηροποίηση των ποινών για τους διακινητές και αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής.

Αυτούσια η ομιλία του κ. Λεωνίδου:

«Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023 διεξάγεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει, αλυσιδωτές συνέπειες και σοβαρές αναταράξεις ανά το παγκόσμιο, σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, όπως οι τιμές της ενέργειας που προκαλούν πληθωριστικά άλματα.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στο εθνικό ζήτημα βρίσκεται σε στασιμότητα, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας. Η Άγκυρα εκδηλώνει σταθερά μια άκρως επιθετική και αναθεωρητική πολιτική, επιδιώκοντας να επιβάλει τους δικούς της απαράδεκτους όρους, τόσο στο κυπριακό, όσο και εν γένει στην ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, η συζήτηση του προϋπολογισμού, συμπίπτει και με το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, η συγκυρία ενδείκνυται τόσο για έναν απολογισμό πεπραγμένων, όσο και για την ανάδειξη  των προτεραιοτήτων που αναμένεται να θέσουν τα κόμματα, οι βουλευτές και η επόμενη Κυβέρνηση.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούμε ότι όλο αυτό το διάστημα υπηρετήσαμε με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης την εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες. Με παρεμβάσεις σε μείζονα και καίρια ζητήματα συμβάλαμε εποικοδομητικά στο νομοθετικό έργο, ενισχύοντας την κυπριακή οικονομία, την κοινωνική συνοχή, τις ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας. Ταυτόχρονα, αποφύγαμε συνειδητά την όξυνση του πολιτικού κλίματος.

Μερικά παραδείγματα αυτής της υπεύθυνης πολιτικής γραμμής, θεωρώ ότι είναι η στάση που τήρησε το Δημοκρατικό Κόμμα στα νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Οικογενειακού Δικαίου, το συνταξιοδοτικό, τους κανονισμούς για αναβάθμιση των κλιμάκων σε αστυνομία και πυροσβεστική και σε μια σειρά από άλλα σημαντικά νομοθετήματα.

Κατά την συζήτηση για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι τεκμηριωμένες παρεμβάσεις μας και οι βελτιωτικές μας προτάσεις, βρήκαν ευρύτερη ανταπόκριση από τα κόμματα της Βουλής.

Αναφέρω ενδεικτικά :

-τη σύσταση 5μελων Διαμερισματικών Επιτροπών

-την άμεση εκλογή του Προέδρου εκάστου Επαρχιακού Συμβουλίου από το εκλογικό σώμα,

- τη σύσταση Δημοτικών Διαμερισμάτων σε περιοχές που ήταν ενταγμένες σε καταργηθέντα Συμβούλια βελτιώσεως και εντάχθηκαν ακολούθως σε Δήμους .

Με γνώμονα το καλό της δικαιοσύνης, πετύχαμε να ενσωματώσουμε αρκετές προτάσεις μας στα Νομοσχέδια για την Δικαστική Μεταρρύθμιση, έτσι που να διαμορφωθεί ένα ορθολογιστικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο να θέτει τα θεμέλια της εφαρμογής του κράτους δικαίου.

Σημαντικότερη θεωρούμε την πρόταση μας, που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια, με την οποία επεκτείνεται η δυνατότητα άσκησης ελέγχου από το Διοικητικό Δικαστήριο και στην ουσία των διοικητικών διαφορών, οι οποίες μέχρι σήμερα ασκούνταν για ζητήματα φορολογικά και διεθνούς προστασίας. Όπως επίσης η ίδρυση δικαστηρίων μικροδιαφορών και άλλες προτάσεις.

Ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το οικογενειακό δίκαιο, ήταν ασφαλώς αναγκαίος, ώστε να συνάδει με τις σύγχρονες αντιλήψεις της κοινωνίας, με κεντρικό γνώμονα την προστασία και ενίσχυση του θεσμού της  οικογένειας και του υπέρτατου συμφέροντος των παιδιών.

Κατά τη διαδικασία εξέτασης των τεσσάρων νομοθετημάτων στην Επιτροπή Νομικών, ο ρόλος του Δημοκρατικού Κόμματος αποδείχθηκε πολύτιμος και καταλυτικός.

Με τις παρεμβάσεις μας πετύχαμε ουσιαστικές αλλαγές, που συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου.

Ως ιδιαίτερα σημαντική θεωρούμε την πρότασή μας, που υιοθετήθηκε απ’ όλα τα κόμματα, βάσει της οποίας σε περίπτωση διάστασης των συζύγων , με μια αίτηση ο ίδιος δικαστής, μπορεί να ρυθμίζει άμεσα, με προσωρινό διάταγμα, τα θέματα που αφορούν στη γονική μέριμνα, τη διατροφή, τη χρήση στέγης και κινητής περιουσίας.

Ένα μέτρο που παραμερίζει τη ψυχοφθόρα ταλαιπωρία και τα περιττά έξοδα, αλλά πρωτίστως, προστατεύει τα παιδιά από αχρείαστες εντάσεις και φιλονικίες μεταξύ των γονέων. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Γενικό Εισαγγελέα  και το Ανώτατο Δικαστήριο που έκαναν δεκτή την πρότασή μας.

Κυρία Πρόεδρε κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Απόλυτα συνεπείς στη διακηρυγμένη θέση μας για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των καταναλωτών από τις υπέρμετρες αυξήσεις του κόστους της ενέργειας και, αντιλαμβανόμενοι την αδήριτη ανάγκη μετάβασης σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, χαιρετίσαμε την πρόσφατη αύξηση του κονδυλίου στον προϋπολογισμό του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας και τη διεύρυνση των κριτηρίων.

Επιπλέον, καταθέσαμε πρόταση νόμου για την κατάργηση του ΦΠΑ στην αναπροσαρμογή καυσίμων. Μια πρόταση που υπερψηφίστηκε, παρά τις αδικαιολόγητες αιτιάσεις της κυβέρνησης, η οποία τελικά αναγκάστηκε να υιοθετήσει την προσέγγιση μας. Προτείνουμε επίσης, η επιχορήγηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων  στις αστικές περιοχές, να ανέρχεται μέχρι και 60%, ενώ στις ορεινές περιοχές, αλλά και για ΑΜΕΑ, να παραχωρείται το 100%.

Παρόλο που η παρούσα κυβέρνηση εξήγγειλε κατά διαστήματα διάφορα προγράμματα παροχής κινήτρων σε νέους, για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας στην Ύπαιθρο, δυστυχώς αυτά διακρίνονται για την δυσλειτουργικότητά τους. Παράλληλα, τα κριτήρια που ορίζονται, αποθαρρύνουν τους υποψήφιους δικαιούχους και τους αναγκάζουν ουσιαστικά να μην υποβάλλουν αίτηση, με αποτέλεσμα τα προγράμματα να παραμένουν αναξιοποίητα, ενισχύοντας το κύμα της αστυφιλίας και αποψίλωσης της κυπριακής υπαίθρου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιβάλλεται  να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για στήριξη των συνταξιούχων μας και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων. Η νέα Κυβέρνηση έχει ενώπιον της πολλές προκλήσεις. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνσή ενίσχυσης της κοινωνίας των πολιτών.

Σε σχέση με τα επιδόματα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, διαπιστώνουμε δυστυχώς για ακόμα μια χρονιά, την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση και καταβολή τους. Είναι απόλυτα αναγκαία λοιπόν, η άμεση ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων και των συντάξεων.

Επαναδιατυπώνουμε την πρότασή μας, για την επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, ως καταλυτικό εργαλείο ενίσχυσης των λαϊκών εισοδημάτων, απέναντι στο εντεινόμενο τσουνάμι του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών και των υπηρεσιών, που εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Κυρίες και Κύριοι,

Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο μείζον πρόβλημα της κοινωνίας μας, που δεν είναι άλλο από το μέλλον των νέων μας. Για το λόγο αυτό, επομένως, ανησυχούμε από τα αδιέξοδα που εγείρονται ενώπιον των νέων ανθρώπων. Όπως είναι η αδυναμία απόκτησης ιδιόκτητης στέγης και ανεύρεσης εργασίας ανάλογης των προσόντων που έχει ο κάθε νέος, με αποτέλεσμα την μετανάστευση στο εξωτερικό.

Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι ριζική λύση δεν δίδεται με μέτρα αποσπασματικά, ούτε ακολουθώντας μόνον επιδοματικές πρακτικές. Απαιτείται μια συνεκτική, οραματική θα την χαρακτήριζα, πολιτική στήριξης της νέας γενιάς. Μια πολιτική που να δίνει τη δυνατότητα και την προοπτική για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και κίνητρα στους νέους μας για δημιουργία οικογένειας. Για το λόγο αυτό συντασσόμαστε με τις προτάσεις που παρουσίασε ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως είναι η ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η ενίσχυση του θεσμού του Επαγγελματικού Προσανατολισμού από την πρώτη γυμνασίου, η πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του Τεχνικού Γυμνασίου και η αναβάθμιση των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ).

Επιπλέον, στηρίζουμε το αίτημα για έμπρακτη αρωγή του κράτους, μέσω και των ευρωπαϊκών κονδυλίων, για τη σύσταση νεοφυών επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως αυτών για τη τεχνητή νοημοσύνη, την αυτοματοποίηση διαδικασιών, και την κυβερνοασφάλεια.

Ανάλογη πρέπει να είναι και η στοχοπροσήλωσή μας για την στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη συγκράτηση των νέων μας στην Ύπαιθρο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, πρέπει να αξιοποιηθούν με μεγαλύτερη ένταση τα εργαλεία που μας παρέχει η Ε.Ε., τόσο μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εν γένει, όσο και στα κίνητρα, οικονομικά και φορολογικά, που μπορούν να δίνονται στους νέους αγρότες, έως 40 ετών.

Αναφορικά με τον κρίσιμο τομέα της Υγείας, το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει εντός και εκτός Βουλής να στηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη για την ιδιωτική και δημόσια υγεία. Όπως έχουμε επισημάνει, παρά τη μεγάλη αύξηση των δαπανών για την υγεία, οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν φαίνεται να βελτιώνονται.

Γι’ αυτό και ζητήσαμε, μεταξύ άλλων, την επέκταση και αναβάθμιση των Νοσοκομείων Λεμεσού και Πάφου, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ύπαιθρο, την επέκταση της Μονάδας εντατικής νεογνών, τη στελέχωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την αύξηση της διαθεσιμότητας καινοτόμων φαρμάκων και τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω το μέγα ζήτημα που έχει προκύψει με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Αναφέρομαι σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας, που εκτροχιάζουν τον Οργανισμό από τον ρόλο που πρέπει να επιτελέσει.

Ως εκ τούτου, ζητούμε την διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου ελέγχου αποτελεσματικότητας και διαφάνειας των λειτουργιών του, ώστε επιτέλους να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του λαού και της κοινωνίας.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Θα ήταν παράλειψη, όμως, να μην επισημάνω το ταχύτατα ογκούμενο, πρόβλημα των συνεχιζόμενων μεταναστευτικών ροών. Τα δημοσιευμένα στοιχεία τρομάζουν. Η Κύπρος, ήταν από ανέκαθεν φιλόξενος τόπος για τους αλλοδαπούς, τους οποίους ενσωμάτωνε δημιουργικά, εντούτοις, αν η υφιστάμενη κατάσταση συνεχιστεί, θα καταστεί ανεξέλεγκτη.

Προς τούτο υιοθετούμε τις προτάσεις που εξήγγειλε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, για εντατικοποίηση της φύλαξης στα σημεία διέλευσης και ιδιαίτερα στην πράσινη γραμμή, επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, με την κατάλληλη στελέχωση των υπηρεσιών, αυστηροποίηση των ποινών για τους διακινητές, και αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής.

Όπως είπα και στην εισαγωγή της παρέμβασής μου, η σημερινή συζήτηση διεξάγεται σε μια κομβική χρονική στιγμή για την πολιτική ζωή της χώρας. Ευελπιστώ ότι πολλά από τα προβλήματα τα οποία επεσήμανα, αλλά και απ’ όσα αναφέρθηκαν και θα αναφερθούν από τους αγαπητούς συναδέλφους, θα μπουν εντός του 2023, σε τροχιά επίλυσης.

Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των Κυπρίων πολιτών, ισχυροποιώντας τα θεμέλια μιας ακμάζουσας, δημοκρατικής, ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Κυρίες και κύριοι  συνάδελφοι ,

Η επόμενη μέρα επιβάλλεται να μας βρει ενωμένους, για να μπορέσουμε να εξεύρουμε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ΣΗΜΕΡΑ η κοινωνία και οι πολίτες. Μέσα σε κλίμα ενότητας και σύμπνοιας, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αφήνοντας πίσω, ό,τι μπορεί να μας χώριζε στο παρελθόν. Αυτό επιζητούν οι πολίτες, να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία βρίσκοντας ουσιαστικές λύσεις για το παρόν και το μέλλον, μακριά από λαϊκισμούς και αχρείαστες αντιπαραθέσεις. Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, επιβάλλουν ενότητα , συλλογικότητα και αποτελεσματικότητά.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γενική Διευθύντρια και όλο το προσωπικό της Βουλής, τα μέλη της Επιτροπής οικονομικών, τους συνάδελφους Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής μου Ομάδας, τους Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες και ιδιαίτερα τους Άριστο Παναγίδη, Αντρέα Νικηταρά, Χρίστο Παπαδόπουλο, και Χαράλαμπο Βασιλειάδη, για τη σημαντική συμβολή τους στις διαδικασίες του Κοινοβουλευτικού έργου.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την  Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, τον αναπληρωτή Πρόεδρο Χρύση Παντελίδη και όλους όσοι συνεισέφεραν, ώστε να έλθει σε πέρας αυτή η μακρά και σύνθετη διαδικασία της εξέτασης των προϋπολογισμών.

Σας Ευχαριστώ, Καλά Χριστούγεννα, Καλές Γιορτές με ειρήνη και υγεία σε όλους.»

(ΚΥΠΕ)