Η ομιλία Στέφανου Στεφάνου για τον προϋπολογισμό 2023

Όσα ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2023

Αρνητικό πρόσημο στη δεκαετή διακυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος αποτιμώντας το συνολικό έργο της αυτής της διακυβέρνησης είπε ότι «στα δέκα χρόνια με τον ΔΗΣΥ στην εξουσία η Κύπρος και η κοινωνία έκαναν βήματα προς τα πίσω, αντί βήματα προς τα μπροστά».

>>> Διαβάστε εδώ όλες τις ομιλίες <<<

Σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, ο κ. Στεφάνου είπε πως «η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προκλήσεις», για να σημειώσει ότι κοντά στα υφιστάμενα προβλήματα προκάλεσε καινούρια, καθώς επίσης προκάλεσε αδιέξοδα ειδικά για τους νέους και τις νέες της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «η κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε για την πλειοψηφία της κοινωνίας», υπογραμμίζοντας ότι «στις μέρες μας η κοινωνική ανασφάλεια αυξάνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της ακρίβειας που αφαιμάσσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ «προτιμά τη διατήρηση ψηλών πλεονασμάτων, που προέρχονται από τα επιπρόσθετα έσοδα που έχει, εξαιτίας αυξημένων εισπράξεων από τις φορολογίες, αντί να επιστρέψει ένα μέρος από αυτά στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ σημείωσε ότι «η Κύπρος, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές στατιστικές, κατατάσσεται τέταρτη από το τέλος στη διάθεση πόρων για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας προς αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας».

Τόνισε ακόμα ότι «διαχρονικά προβλήματα, αντί να επιλυθούν εκτραχύνθηκαν», υπογραμμίζοντας πως ειδικά έχει εκτραχυνθεί «η θεσμική διαφθορά».

«Το κράτος δικαίου υποβαθμίστηκε, θεσμοί υποσκάφτηκαν ή δεν έχουν την ανεξαρτησία που έπρεπε να είχαν, όπως διαπιστώνει η Έκθεση της Κομισιόν του 2021, για τη μη ικανοποιητική κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο. Οι κοινωνικές ανισότητες δεν αντιμετωπίστηκαν, αλλά συντηρήθηκαν και σε διάφορα επίπεδα ενισχύθηκαν», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Όπως συμπλήρωσε «αυτό αντικατοπτρίζεται πρωτίστως στο γεγονός ότι το μερίδιο των κερδών στο ΑΕΠ αυξήθηκε σε αντιδιαστολή με τον περιορισμό του μεριδίου των μισθών», για να προσθέσει πως «η οικονομία μεγεθύνεται, αλλά οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν αυτό που κανονικά τούς αναλογεί».

Επιπλέον, είπε πως «η κατανομή του παραγόμενου πλούτου γίνεται με τέτοιο τρόπο που συνεχώς ενισχύει την πορεία αντιστροφής του συσχετισμού μεταξύ κεφαλαίου – εργασίας», ενώ συμπλήρωσε πως «ακόμα και σε θέματα όπου η κυβέρνηση επιχείρησε να κάνει μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στο σύστημα υγείας, το ΓεΣΥ βάλλεται και υποσκάπτεται από μέσα, από στελέχη της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, όπως υποδεικνύουν ακόμα και πρώην στελέχη της κυβέρνησης».

Επιπροσθέτως, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως «η Κύπρος εξακολουθεί να είναι στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στο ιδιωτικό χρέος και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», υπογραμμίζοντας ότι «η μεταφορά αυτών των δανείων στις εταιρείες πιστώσεων μπορεί να βοηθά τις τράπεζες να δείχνουν βελτιωμένη εικόνα, αλλά τα δάνεια παραμένουν στην κοινωνία και την οικονομία».

«Χιλιάδες συμπολίτες μας», σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, «χάνουν ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση για τους δανειολήπτες και όχι μόνο».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου έκανε λόγο για «παταγώδη αποτυχία» της πολιτικής του Προέδρου Αναστασιάδη στο εθνικό ζήτημα, αναφέροντας πως «το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ, αφού από το 2017 βρίσκεται σε ένα παρατεταμένο διαπραγματευτικό κενό, το μεγαλύτερο που βρέθηκε ποτέ».

Ανέφερε ακόμα ότι «η Τουρκία παρότι αναπτύσσει προκλητική και επιθετική συμπεριφορά, είναι απενοχοποιημένη στην αντίληψη του διεθνούς παράγοντα», ενώ πρόσθεσε ότι «σε αντίθεση με την Τουρκία, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρείται συνυπεύθυνη από το διεθνή παράγοντα -μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά- τόσο για το αδιέξοδο όσο και για το διαπραγματευτικό κενό».

«Αυτή την κατάσταση η Τουρκία την εκμεταλλεύεται για να δημιουργεί επί του εδάφους νέα κατοχικά δεδομένα χωρίς ουσιαστικά να αντιμετωπίζει καμία αντίδραση και κανένα κόστος. Το στάτους κβο διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο προς την οριστικοποίηση της διχοτόμησης», είπε ο κ. Στεφάνου.

Συνέχισε λέγοντας πως «τα πιο πάνω δεδομένα -η Τουρκία να απειλεί και η πλευρά μας να φορτώνεται ευθύνες- αποτελούν την επιτομή της παταγώδους αποτυχίας της πολιτικής του Προέδρου στο Κυπριακό, μια πολιτική αντιφατική και γεμάτη παλινωδίες».

«Τόσες πολλές είναι οι παλινωδίες», είπε, «που ο απερχόμενος Πρόεδρος έφτασε να βολιδοσκοπεί διάφορους παράγοντες εντός και εκτός Κύπρου για λύση δύο κρατών, αυτήν που επιδιώκει η τουρκική πλευρά».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι «με φόντο αυτή τη δύσκολη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ παρακολουθεί παθητικά και αδιάφορα τη συνεχή διολίσθηση προς την παγίωση της διχοτόμησης», συμπληρώνοντας πως «το μόνο που την ενδιαφέρει -όπως και σε άλλα σοβαρά θέματα- είναι να κάνει διαχείριση της εσωτερικής κοινής γνώμης εργαλειοποιώντας την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας».

Αναφερόμενος στο μερικό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, είπε πως «δεν ταρακούνησε τους κυβερνώντες, αφού κατά τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη τα όσα δήλωνε η Τουρκία ήταν επικοινωνιακά τεχνάσματα, ενώ κατά τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, η Τουρκία δεν επρόκειτο να προβεί σε τέτοιες κινήσεις».

«Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ», είπε, «περιπλανήθηκαν και παραπλάνησαν για κυρώσεις που θα πονέσουν την Τουρκία και για πολυμερείς συμφωνίες που θα θωρακίσουν την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά όλα αποδείχθηκαν κάλπικα μεγάλα λόγια και ψευδαισθήσεις».

Αναφορικά στα «χρυσά διαβατήρια», ο κ. Στεφάνου είπε πως «δεν χρειάζεται πλέον καμία συζήτηση για να υποστηριχθεί ότι στο θέμα των χρυσών διαβατηρίων -όχι μόνο δεν είχαμε τα πιο αυστηρά κριτήρια- αλλά τα όποια κριτήρια προσαρμόζονταν και εφαρμόζονταν ανάλογα με το ποιος είναι ο πάροχος και ποιος επωφελείται».

«Γι’ αυτό και η κυβέρνηση απέσπασε συγγενείς, ακόμα και από τη Βουλή στο Υπουργείο Εσωτερικών, για να φροντίζουν προφανώς όσα διαβατήρια οι κυβερνώντες ήθελαν αμέσως να διευθετηθούν. Και το όφελος ήταν πολύ μεγάλο αν αναλογιστούμε ότι ο τζίρος του εμπορίου έφτασε, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, τα 7 με 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα πήραν οι λίγοι και όσοι είχαν το προνόμιο να έχουν πρόσβαση στο κύκλωμα», είπε.

Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι στην Κύπρο, κυβέρνηση και ΔΗΣΥ «ποιούν την νήσσαν» (παίζουν πελλόν στα κυπριακά), για να σημειώσει ότι «είναι φανερό ότι οι κυβερνώντες τηρούν αυτή τη στάση γιατί πολλά από τα ευρήματα, πολλά από τα στοιχεία και τις ενδείξεις, δακτυλοδείχνουν τον λόφο του προεδρικού και την έδρα του ΔΗΣΥ στην Πινδάρου».

Σημείωσε ότι οι κυβερνώντες ποτέ δεν ένιωσαν την ανάγκη να εξηγήσουν πώς ένα κατασκοπευτικό βαν που έφτασε στην Κύπρο ως μετεωρολογικός εξοπλισμός πέρασε από το λιμάνι, από το τελωνείο, από τον έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και τελικά κατέληξε να σεργιανίζει ανενόχλητο στους δρόμους της Κύπρου παρακολουθώντας πόσους και ποιους κανείς δεν ξέρει και πώς και προέκυψε οι εταιρείες που κατείχαν το μαύρο βαν να είχαν συνεργασία με την Αστυνομία, γεγονός που προσπάθησε η ηγεσία του Σώματος να αποκρύψει από τη Βουλή.

Διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, πως έτυχε οι εν λόγω εταιρείες να ζητούν τη βοήθεια και τη διαμεσολάβηση του ΔΗΣΥ για να κλείσουν δουλειές στο εξωτερικό, πώς και η Γενική Εισαγγελία έστειλε στο δικαστήριο μόνο τις εταιρείες και όχι τους ιδιοκτήτες και γιατί το πόρισμα της ποινικής έρευνας που έγινε κρατείται επτασφράγιστο μυστικό σε αντίθεση με άλλα πορίσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Κατά την ομιλία του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε εκτενώς στις επερχόμενες εκλογές, λέγοντας ότι «το πραγματικό τους διακύβευμα είναι η αλλαγή».

Είπε πως «αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς είναι να στηρίξουμε μια αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης, που να αφορά στο μέλλον του τόπου μας», για να σημειώσει ότι η αλλαγή που προτείνει το ΑΚΕΛ ξεκινά με την ανάδειξη ενός Προέδρου που να είναι ειλικρινής για να ξέρουν οι πολίτες τι ψηφίζουν, να είναι αληθινά και όχι ψεύτικα άμωμος και αμόλυντος, για να μπορεί να κτυπήσει τη διαφθορά, να έχει ήθος, να συνειδητοποιεί τις μεγάλες ευθύνες που έχει έναντι του τόπου και του λαού και να τις αναλαμβάνει, όχι να τις φορτώνει σε άλλους και να είναι υπεύθυνος έναντι του τόπου και να μην αδιαφορεί όταν η χώρα μας διασύρεται διεθνώς κάνοντας απλώς εσωτερική διαχείριση».

ΚΥΠΕ

 
24975