Η ομιλία του Δημήτρη Δημητρίου για τον προϋπολογισμό 2022

Όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό

>>> Διαβάστε εδώ όλες τις ομιλίες <<<

Στην ομιλία του για τον κρατικό Προϋπολογισμό 2022ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου αναφέρθηκε στη διαφθορά, στο Σχέδίο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης και στην επικράτηση της διαφάνειας.

Αυτούσια η ομιλία: 

Κύριε Πρόεδρε, 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Είναι γεγονός πως στην κορυφαία κοινοβουλευτική πράξη, στη συζήτηση και στην ψήφιση του κρατικού μας προϋπολογισμού, ακούγονται κάθε χρόνο πολλά. Τα περισσότερα εξ΄αυτών ουσιαστικά. 

Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι η έκφραση της πολιτικής της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι το οικονομικό αποτύπωμα της στρατηγικής της κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός του 2022 είναι ο ένατος προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Άκουσα και εδώ από αυτό εδώ το βήμα, αλλά και τις προηγούμενες μέρες σε δημόσιες συζητήσεις πως επειδή είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της παρούσας διακυβέρνησης δεν έχει κάτι να προσθέσει. Μάλλον δεν τον μελέτησαν. 

Και αυτή είναι η διαφορά του φιλελευθερισμού, του Δημοκρατικού Συναγερμού. 
Δεν εφαρμόζουμε πολιτικές ανάλογα σε ποιο στάδιο της διακυβέρνησης είμαστε, αν είμαστε στον πρώτο ή στον τελευταίο χρόνο, δε χαράζουμε στρατηγική στη βάση αρεσκείας κανενός. Και δε μεταλλάζουμε τη θέση μας σε ένα βράδυ. 

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχουμε αρχές. Η βασικότερη στην πολιτική μας δράση είναι τούτη: Να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολλών, των πολιτών, της κοινωνίας. 

Η πολιτική θέλει και τόλμη. Για να σπάσεις αυγά, για να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις. Από τις μικρές μέχρι και τις μεγαλύτερες. Από το ΓεΣΥ, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη δικαιοσύνη, στη δημόσια υπηρεσία. 

Ο σχεδιασμός πολιτικών αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι δεν έχει ημερομηνία λήξης. Και σήμερα παρά το ότι κυβερνάμε 9 χρόνια έχουμε την πιο συγκροτημένη, την πιο ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης. Όχι για τον επόμενο χρόνο, ούτε για τα επόμενα έξι χρόνια. Όταν σχεδιάζουμε πολιτικές δεν το κάνουμε τακτικιστικά, με χρονικό ορίζοντα μερικών μηνών ή ετών. Αλλά το κάνουμε στρατηγικά, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επενδύοντας στις επόμενες γενιές. 

Σήμερα, πέραν του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, ενός πλάνου εφαρμογής μέχρι το 2026 που καλύπτει όλες τις εκφάνσεις της ανάπτυξης της χώρας και οι θετικές συνέπειες του θα έχουν αντίκτυπο δεκαετιών, καθοδηγούμαστε και από το “Όραμα 2035”. Την μακροπρόθεσμη στρατηγική για την βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας που ετοιμάστηκε από το συμβούλιο οικονομίας και ανταγωνιστικότητας της Κύπρου. 

Ποτέ δεν ήμασταν και ποτέ δεν θα γίνουμε υποστηρικτές της θεωρητικής πολιτικής. Εμείς είμαστε λάτρεις της εφαρμοσμένης πολιτικής. Της πολιτικής που έχει αποτέλεσμα, που στην πράξη βελτιώνει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. 

Χρειάζεται συνεχώς να έχουμε στο μυαλό μας ποιες είναι οι έγνοιες, οι ανησυχίες, τα ζητούμενα των συμπολιτών μας. Λέμε όλοι πως η απόστασή μας μεγαλώνει. Λέμε όλοι, και μάλλον όλοι το αντιλαμβανόμαστε, πως η απαξίωση των πολιτών απέναντι σε μας, στους πολιτικούς, στα κόμματα, στην πολιτική αυξάνεται. Δεν αρκεί η διαπίστωση της αποχής το βράδυ των εκλογών στα τηλεοπτικά πάνελς για να μειωθεί η απαξίωση. Χρειάζεται προσπάθεια, συνεχής προσπάθεια από μας για να μπούμε στα παπούτσια τους. 

Οι νέοι του τόπου μας δεν θέλουν ειδική μεταχείριση. Σιχαίνονται να ακούν για ειδικές μεταχειρίσεις. Αυτό που θέλουν, αυτό που απαιτούν είναι να μην βρίσκουν εμπόδια, να μην ταλαιπωρούνται, να έχουν ίσες ευκαιρίες. 

Ζητούν από μας ειλικρίνεια και διαφάνεια. Να είμαστε ανθρώπινοι, να λειτουργούμε ως φωτεινά παραδείγματα. Να εφαρμόσουμε πρώτα εμείς τα όσα νομοθετούμε ή θέλουμε να νομοθετήσουμε για όλους τους άλλους. 

Ως πρόεδρος της επιτροπής θεσμών δηλώνω πως το ζήτημα του πόθεν έσχες των βουλευτών και των υπουργών θα ολοκληρωθεί άμεσα. Η δήλωση θα γίνεται ηλεκτρονικά, για να είναι εύκολη η σύγκριση με τις προηγούμενες δηλώσεις, και θα γίνεται με ομοιομορφία. Να ελέγχονται από άλλους, όχι από συναδέλφους. Και να υπηρετεί την ουσία. Τη σύγκριση της περιουσίας του πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου πριν επιλέξει να ενταχθεί στον πολιτικό στίβο, κατά τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής, και στην έξοδο. Με τη συμβολή, του τμήματος φορολογίας και άλλων τμημάτων του κράτους που καταγράφουν περιουσιακά στοιχεία. 

Η διαφάνεια βεβαίως, δεν τελειώνει στο πόθεν έσχες. Ούτε και στο lobbying που νομοθετείται στις επόμενες βδομάδες. Η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν σταματά στη ψήφιση νόμων. Όσο καλές και απαραίτητες και αν είναι οι νομοθεσίες και για την ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς και για την προστασία μαρτύρων δεν αρκούν. Ούτε αρκούν οι νόμοι που έχουμε σήμερα. Χρειάζεται μια παράμετρος που χωρίς αυτήν θα συνεχίσουμε να κάνουμε στροφές γύρω από τους εαυτούς μας: Η ηθική. 

Η ηθική όλων των πολιτών. Πρωτίστως των πολιτικών. Η πίστη στις αξίες για να αναμετρηθούμε με το τέρας της διαφθοράς. Μόνον όταν πιστέψουμε πως θέλουμε και μπορούμε να ζούμε σε μια χώρα που θα επικρατήσει η διαφάνεια και θα καταπολεμηθεί η διαφθορά θα τα καταφέρουμε. Θέλω να απευθυνθώ στο φιλότιμο όλων των έντιμων και ηθικών συμπολιτών μας. Στην συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Και θέλω να τους καλέσω να μιλήσουν. Να καταγγείλουν την ανηθικότητα, την διαφθορά και τη διαπλοκή. Τότε, θα έχει νόημα και η λειτουργία της αρχής κατά της διαφθοράς και η προστασία αυτών που θα καταγγέλλουν. 

Βασικό όπλο σε αυτόν τον πόλεμο είναι βεβαίως η επικράτηση της διαφάνειας. Σε όλες τις εκφάνσεις, σε όλες τις αλληλεπιδράσεις του πολίτη με το κράτος. Αν όλες οι αιτήσεις προς το δημόσιο γίνονται ηλεκτρονικά, κανένας φάκελος δεν πρόκειται να χάνεται. Κανένας πολίτης δεν θα ταλαιπωρείται στις ουρές, κανένα αιτιολογικό δεν θα αγνοείται ανάμεσα σε στοίβες. Κανένας συμπολίτης μας, δεν θα χάνει την αξιοπρέπεια του, αναμένοντας για μήνες να εγκριθεί η αίτηση του για σύνταξη ή για επίδομα ασθενείας. 

Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν διαπραγματεύεται την πορεία του σε ένα σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον. Είναι δεδομένη αυτή η πορεία. Χρειάζεται ένα κοινωνικό κράτος που να καταλαβαίνει τις ανάγκες των πολιτών του. Και σήμερα χρειάζεται και ενσυναίσθηση. 

Ενσυναίσθηση για να πείσουμε τους πολίτες για την αξία της πολιτικής και για να αποδείξουμε πώς οι αποφάσεις που λαμβάνουμε έχουν επίδραση, θετική, στις ζωές τους. 

Για να το καταφέρουμε αυτό οφείλουμε να είμαστε και εδώ, εντός κοινοβουλίου, λιγότερο κοκόρια και περισσότερο περιστέρια. Οι διαφωνίες να είναι πολιτικές, οι αντιπαραθέσεις ουσιαστικές. Μακριά από ανούσιες και για λόγους εντυπώσεων αντιμαχίες. 

Κύριε πρόεδρε, κύριοι και κυρίες συνάδελφοι, 

Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες. Οι ριζικές, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη χώρα μας χρειάζεται να προχωρήσουν. Κανένα κυβερνών κόμμα δεν είχε ποτέ πλειοψηφία στη βουλή. Χρειάζονται συμμαχίες, συνεργασίες, συνέργειες, συνεννόηση. Κανένας δεν έχει από μόνος του όλες τις απαντήσεις. Αυτός ο τόπος κατάφερε να επιβιώσει τα τελευταία 60 χρόνια γιατί στις κρίσιμες ώρες, οι κάτοικοι, οι πολίτες, συνεπώς και οι πολιτικοί λειτουργούσαν και λειτουργούν μετρώντας αυτά που τους ενώνουν. Που είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, πως δεν ζούμε σε μια φυσιολογική χώρα. Όσες αλλαγές και αν πετύχουμε, θα συνεχίσουμε να ζούμε σε μια μη φυσιολογική χώρα. Η πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που οφείλουμε να πετύχουμε είναι η επίλυση του κυπριακού, η απελευθέρωση της χώρας μας. Μέχρι τότε, θα έχουμε ένα ταβάνι πάνω από τα κεφάλια μας που θα μας περιορίζει. 
Οφείλουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας να τους προσφέρουμε την ευκαιρία να ζήσουν και να ευημερήσουν σε μια φυσιολογική χώρα. Να μπορούμε ελεύθεροι, οι νέοι αυτού του τόπου να δημιουργήσουμε χωρίς εμπόδια, απτά και νοερά οδοφράγματα. 
Το «δεν ξεχνώ» δεν πρέπει να μένει σύνθημα, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως ΔΕΝ ζούμε σε συνθήκες κανονικότητας, όσο και αν τα φαινόμενα απατούν. 


Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Θέλω να κλείσω την ομιλία μου με μια επίκληση στον ορθολογισμό. Που είναι απαραίτητος στην πολιτική μας δράση. Που επιτάσσει να αντιστεκόμαστε στον λαϊκισμό, να μην λέμε σε όλους τους πολίτες, ή έστω στους φωνασκούντες, πως έχουν δίκαιο χωρίς να έχουν. Να μην μετράμε συνεχώς αν θα χάσουμε ψήφους αλλά το τι είναι καλύτερο να γίνει. Τα τελευταία χρόνια, μετά και την έλευση της πανδημίας αυτή η συζήτηση γίνεται πιο έντονη, πιο συχνή. Πριν δυο βδομάδες είχαμε επιθέσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις, σε δημοτικά σχολεία. Το καλοκαίρι κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές στην επίθεση στο σίγμα. Πριν ένα χρόνο έκαψαν κεραίες τηλεφωνίας. Η επιστήμη δίνει τη λύση και καθοδηγεί. Τα ανυπόστατα επιχειρήματα των ανεγκέφαλων, βρίσκουν δυστυχώς ανταπόκριση και στο φάσμα κομμάτων και πολιτικών. Η δημοκρατία δεν καταλύεται μόνο με τα τανκς και με τα όπλα. Η δημοκρατία κινδυνεύει δυστυχώς και από νοσηρές νοοτροπίες που έχουν ξεπεράσει τα όρια του λαϊκισμού και φτάνει την παραφροσύνη. Την διαδικτυακή παραφροσύνη. Και όσο την υποτιμούμε, και εμείς εδώ στη βουλή, όσο κοιτάμε αυτούς τους παράφρονες με αμηχανία και ανεμελιά, αυτοί θα ξεσαλώνουν επικαλούμενοι θρασύτατα συνταγματικές ελευθερίες που οι ίδιοι πρώτοι δεν σέβονται και καταργούν. H ατομική ευθύνη δεν ήταν πότε πιο συλλογική από ότι είναι σήμερα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Η τριήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι πολύ χρήσιμη και πιστεύω ουσιαστική. Κανένας βεβαίως δεν έπεισε ποτέ κανέναν σε αυτή τη συζήτηση. Είναι χρήσιμη, όμως, γιατί καταγράφονται οι απόψεις ενός εκάστου. Γιατί καταγράφεται η αντίληψη και ο τρόπος που πολιτεύεται κάθε κόμμα και όλοι οι βουλευτές. Το επίπεδο της δημοκρατίας μας θα ανέβει αν εφαρμόσουμε την πίστη μας στις αρχές της δημοκρατίας. Και όταν αποφασίσουμε να είμαστε όλοι λίγο περισσότερο ωφέλιμοι και λίγο λιγότερο αρεστοί. 

Καλές γιορτές σε όλους.