Η ομιλία του Νίκου Σύκα για τον προϋπολογισμό 2022

Όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό

>>> Διαβάστε εδώ όλες τις ομιλίες <<<

Στην ομιλία του για τον κρατικό Προϋπολογισμό 2022ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας αναφέρθηκε στην Εθνική Φρουρά, στο Ταμείο Ανάκαμψης και στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτούσια η ομιλία: 

Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πριν από μερικούς μήνες ο κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού στη Λεμεσό μου έδωσε την ευκαιρία να τον εκπροσωπώ στο ναό της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον τόπο, με την πανδημία να συνεχίζεται και με ότι αυτό συνεπάγεται, βρίσκομαι σήμερα στο βήμα της Ολομέλειας για να παραθέσω τις δικές μου σκέψεις για την κορυφαία πολιτική πράξη του κοινοβουλίου που είναι η συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.
 
Ως νέος Βουλευτής είναι ανάγκη να κινηθώ χωρίς στεγανά και μακριά από τις μηδενιστικές εμμονές της αντιπολίτευσης. Για κάποιους φαίνεται πως ο μηδενισμός δουλειάς και έργου είναι ταλέντο διαχρονικό, χωρίς ωστόσο να καταθέτουν μελετημένες προτάσεις και εισηγήσεις που να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα και να δημιουργούν βάση για να προχωρήσουμε δυναμικά προς στο μέλλον. Θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν ποια Κύπρο θέλουν.
 
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Το 2013, όταν αναλάβαμε την εξουσία και παρά τα πολλά προβλήματα, κυρίως τα οικονομικά, που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, μέσα στους βασικούς άξονες πολιτικής που είχαμε θέσει, μεταξύ άλλων, ήταν και οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός του κράτους.
 
Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για την οποία όλοι μιλούσαν για δεκαετίες, το ΓΕΣΥ, ήρθε ίσως την πιο κατάλληλη στιγμή, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία στη χώρα μας και όλοι αντιλαμβάνονται τα πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες.
 
Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Φρουρά, στην αλλαγή της επιδοματικής πολιτικής και την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τη σταδιακή κατάργηση του καταλόγου διοριστέων στην παιδεία, στη δημιουργία εξαιρετικά σημαντικών υφυπουργείων όπως είναι το Υφυπουργείο Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Ο στόχος για εμάς είναι ο ολικός εκσυγχρονισμός της χώρας. Γι’ αυτό και αυτή τη στιγμή προωθούνται και είναι στη βουλή προς συζήτηση κορυφαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και φυσικά της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Το μεγάλο στοίχημα για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το οποίο θα κριθούμε όλοι.
 
Για δέκα και πλέον χρόνια συζητούμε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η οποία έχει πλέον ωριμάσει. Θα κληθούμε όλοι να απαντήσουμε με τη ψήφο μας αν όντως εννοούμε μια πραγματική μεταρρύθμιση στην ΤΑ, αν εννοούμε όντως τη συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών και τέλος αν όντως θέλουμε να καταστήσουμε τις υπηρεσίες προς τον πολίτη πιο ευέλικτες,  αν πραγματικά θέλουμε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους ή αν θα συνεχίσουμε να διατηρούμε βασίλεια ή να εξυπηρετούμε μικροσυμφέροντα.
 
Για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα. Φάρος μας το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο έρχεται να συμπληρώσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια.
 
Νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσει κανείς μαζί μου στο ότι έχουμε από το 1960 ένα απαρχαιωμένο, γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας. Και το οποίο φυσικά δεν μπορεί να αλλάξει μαγικά πατώντας ένα κουμπί.
 
Το πολύτιμο εργαλείο που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μια μεγάλη πρόκληση και μια μεγάλη ευκαιρία να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
 
Το Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο» με 1,2 δις – πόροι από ευρωπαϊκό μηχανισμό - και 1,4 δις – από κινητοποίηση πρόσθετων ιδιωτικών κεφαλαίων - μεταφράζεται σε 134 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά μέτρα, με χρονικό ορίζοντα το 2026 και έχει σαν στρατηγικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και του δυναμικού της χώρας για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντικά βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία.
 
Το πιο σημαντικό για μένα αποτελεί το γεγονός ότι το Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο» φιλοδοξεί να πετύχει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που αφορούν σε νέους ανθρώπους.
Ως νέος βουλευτής κουβαλώ μαζί μου την έγνοια μου για τους νέους μας. Καθημερινά μιλώ με νέους, ιδιαιτέρως νέους που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Λεμεσό. Προσπαθώ να νιώθω τις αγωνίες τους σε όλα τα επίπεδα.
Μιλώντας λοιπόν με νέους, η δική μου έγνοια είναι να μπορώ και να είμαι έτοιμος να απαντώ με σαφήνεια στην ερώτησή τους: «Τι προτείνετε κύριε Σύκα σε όλα αυτά που μας απασχολούν;»
 
Ένα κομβικό ερώτημα που συνδέεται άρρηκτα με το θέμα που όλοι αναγνωρίζουμε: την απαξίωση που εκφράζουν οι νέοι προς τους πολιτικούς και την πολιτική.
 
Ένας από τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η ευθυγράμμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και του εργατικού δυναμικού με τις απαιτήσεις του μέλλοντος. Ενδεικτικά 11.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται μέσα από το συγκεκριμένο σχέδιο.
Χαρακτηριστική επίσης είναι η δήλωση του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ότι υπάρχουν 3,500 θέσεις στον τομέα της πληροφορικής, χωρίς να υπάρχουν οι επαγγελματίες που να διαθέτουν τις ψηφιακές δεξιότητες ώστε να ενισχύσουν με τις γνώσεις τους τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
 
Σίγουρα το σχέδιο είναι μια δύσκολη εξίσωση, με το υφιστάμενο γραφειοκρατικό σύστημα και με την υγειονομική κρίση να συνεχίζεται, όμως έχουμε υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να αξιοποιήσουμε αυτό το πολύτιμο εργαλείο που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να συνεχίσουμε το δρόμο των μεταρρυθμίσεων που εμείς χαράξαμε.
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Άκουσα με προσοχή τους φίλους συναδέλφους από την Λεμεσό να διερωτώνται τι έκανε αυτή η κυβέρνηση στην πλέον αναπτυγμένη πόλη της Κύπρου.
645,196,439 εκ. οι συνολικές αναπτυξιακές δαπάνες για 208 έργα.
 
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Ο Προϋπολογισμός δεν είναι απλά μια παράθεση αριθμών. Είναι ο σχεδιασμός,  οι προτεραιότητες και το όραμα μιας κυβέρνησης.
Βεβαίως και πολλά διαχρονικά προβλήματα και στρεβλώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε τη συνετή δημοσιονομική πολιτική.
 
Εκεί έξω βρίσκεται μια κοινωνία και μια νέα γενιά που περιμένει πολλά από εμάς. Οφείλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης μέρας. Την Κύπρο του αύριο που θα τους επιτρέπει να ονειρεύονται και να δημιουργούν.
 
 
Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Έχουμε καθήκον να κοιτάζουμε τον κόσμο μας στα μάτια και να μπορούμε να μιλάμε με έργα. Βεβαίως, δεν λαμβάνω ρόλο δασκάλου που κουνά το δάχτυλο. Ο καθένας μας κρίνεται καθημερινά για τα λόγια και τις πράξεις του. Για τη δουλειά και την προσπάθεια που καταβάλλει για να γίνουν πραγματικότητα τα ζητούμενα.
Τόλμη δεν είναι τα λόγια, αλλά δουλειά με συνέπεια.
 
 Σας ευχαριστώ για την προσοχή.
Καλά Χριστούγεννα με υγεία σε όλο τον κόσμο.