Η ομιλία του Νίκου Τορναρίτη για τον προϋπολογισμό 2022

Όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό

>>> Διαβάστε εδώ όλες τις ομιλίες <<<

Στην ομιλία του για τον κρατικό Προϋπολογισμό 2022ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης αναφέρθηκε στην πανδημία, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και στις μεταρρυθμίσεις.

Αυτούσια η ομιλία: 

Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

O κρατικός προϋπολογισμός για το 2022 ετοιμάστηκε κάτω από ιδιόμορφες συνθήκες πανδημίας αλλά και ελπίδας.

Μας περιβάλλει σίγουρα σήμερα λιγότερη αβεβαιότητα γιατί έχουμε αποκτήσει πλέον αρκετή συσσωρευμένη εμπειρία για την αντιμετώπιση της απειλής του COVID-19 σε σχέση με τα πρώτα στάδια της πανδημίας κατά την περσινή χρονιά.  

Το 2020 ήταν μια δύσκολή χρονιά για όλους μας, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό. Όταν ψηφίζαμε τον περσινό προϋπολογισμό  - ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ήταν ο μεγαλύτερος σε κοινωνικές παροχές προϋπολογισμός στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας - μετρούσαμε πολλούς αστάθμητους παράγοντες και προκλήσεις.

Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει με ασφάλεια την εξέλιξη της πανδημίας.

Κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι φέτος, δώδεκα μήνες μετά, θα βρισκόμασταν στο Συνεδριακό Κέντρο για να ψηφίσουμε ένα αναπτυξιακό προϋπολογισμό. 

Ένα  προϋπολογισμό ο οποίος με αιχμή του δόρατος το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, βάζει στέρεες βάσεις για την υλοποίηση της  εθνικής στρατηγικής « η Κύπρος -  το αύριο». 

Ένα στρατηγικό σχέδιο που στόχο έχει την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί σε νέες απρόβλεπτες κρίσεις και τις προκλήσεις της νέας εποχής. 

Στα δύο αυτά χρόνια υπήρξε μια άνευ προηγουμένου οικονομική στήριξη από τη Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας. Με τις θυσίες των συμπολιτών μας καταφέραμε να συγκρατήσουμε και τελικά να αναχαιτίσουμε την ύφεση.

Πετύχαμε μάλιστα ανάκαμψη καταγράφοντας έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. 

Συγκεκριμένα ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 προβλέπεται να είναι της τάξης του 5.5%.

Σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος, εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 107.7% το 2021 και στο 100,9% το 2022 υποχωρώντας κάτω από το 100% από το 2023 και έπειτα.

Οι εκτιμήσεις φέρουν το στίγμα της συνεχούς προσπάθειας επιστροφής της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης αφήνοντας πίσω το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας. 

Γι αυτόν ακριβώς τον σκοπό οι αναπτυξιακές δαπάνες είναι αυξημένες κατά 10%.
Συμπεριλαμβάνουν μεγάλα αναπτυξιακά έργα τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος μας αλλά η πανδημία δεν επέτρεψε την προώθησή τους. 

Μεταξύ άλλων,   εντός του 2022 προωθούνται  έργα όπως το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, οι αυτοκινητόδρομοι Αστρομερίτη – Ευρύχου και Παλαιχωρίου – Λευκωσίας και η πρώτη φάση που πολυπόθητου δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς. Επίσης έργα υδρευτικών υποδομών, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενίσχυσης της πράσινης οικονομίας με σχέδιο παροχής Χορηγιών ύψους €130 εκατομμυρίων αλλά και έργα έρευνας και καινοτομίας.
Οι καιροί όμως δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό, η πανδημία είναι ακόμη εδώ!

Μόνο με σύνεση και ορθολογισμό θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση. 

Με σύνεση και ορθολογισμό καταφέραμε να μειώσουμε τον κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας στο μέτρο του δυνατού, αλλά και να επαναφέρουμε όλους τους τομείς της οικονομίας σε πλήρη λειτουργία. Ως αποτέλεσμα, η ανεργία έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων είκοσι χρόνων. Αυτός ο δείκτης είναι ο πλέον σημαντικός για τους συμπολίτες μας. 

Προσεγγίζουμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Οι πολίτες έχουν δουλειές, δεν μένουν στο περιθώριο.

Η εξέλιξη της πανδημίας  αλλά και των δημοσίων οικονομικών, δικαιώνει την πολιτική που ακολουθήσαμε αλλά και τους χειρισμούς που κάναμε, ως Κύπρος, μέχρι και σήμερα. 
Η συνετή δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων χρόνων, έδωσε τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες και αποφασιστικές πολιτικές στήριξης του κοινωνικού ιστού και αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. 

Διότι αν μας δίδαξε κάτι η πανδημία είναι ότι πρέπει να φροντίζεις να έχεις πάντα το σπίτι σου νοικοκυρεμένο για την δύσκολη ώρα – η οποία δεν ξέρεις πότε θα έρθει.

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, η οικονομία της Κύπρου παρουσίαζε διαρκή ανάπτυξη με μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας και αντιστοίχως υψηλά ποσοστά απασχόλησης καθώς και θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις. 

Έχοντας αυτό το στέρεο υπόβαθρο, καταφέραμε να στηρίξουμε ευάλωτες ομάδες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εργαζομένους, αυτοεργοδοτούμενους και δανειολήπτες, ενώ την ίδια ώρα η Κυβέρνηση προχώρησε σε δανεισμό από τις διεθνείς αγορές για να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα σε στιγμές που επικρατούσε έντονη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας.  

Το πακέτο στήριξης της οικονομίας που ανήλθε συνολικά  στα €3,7 δισεκατομμύρια ευρώ  είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκριτικά με το μέγεθος της οικονομίας και του πληθυσμού και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων που παρείχε δίχτυ κοινωνικής προστασίας, δίνοντας εφόδια στις επιχειρήσεις να αντέξουν αυτή την πρωτόγνωρη κρίση.

Είμαστε ωστόσο πεπεισμένοι ότι οι οικονομικές συνέπειες θα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερες, αν η Κυβέρνηση δεν είχε ενεργήσει με προνοητικότητα και αποφασιστικότητα, υιοθετώντας τα συγκεκριμένα στοχευμένα μέτρα στήριξης. 

Ο προϋπολογισμός για το 2022 παρουσιάζει αυξημένα έσοδα της τάξης των €258 εκατομμύριων  και μειωμένες δαπάνες κατά €72 εκατομμύρια σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2021. Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείματος συνεπεία των  πρωτοφανών οικονομικών μέτρων ενίσχυσης κατά την πανδημία. 

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022 δεν αντιμετωπίζουμε μόνο τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις, αλλά θέτουμε και τα θεμέλια για μια ακόμη πιο βιώσιμη οικονομία μέσω και του σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης . 

Ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση να επικεντρωθούμε: προσαρμογή του τουρισμού στις νέες ανάγκες, έρευνα και καινοτομία, μετάβαση στην πράσινη οικονομία, ψηφιακός μετασχηματισμός, εκσυγχρονισμός και μεταρρύθμιση της συστήματος Δικαιοσύνης.

Με τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σήμερα, αλλάζουμε το αύριο, διαμορφώνουμε το μέλλον των επόμενων γενεών.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε σε σχέση με τον καταρτισμό του νέου πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ, έχει εξασφαλισθεί η κατανομή πόρων ύψους 4.5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Κύπρο, εκ των οποίων πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, αφορούν τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο στην επόμενη πενταετία θα έχει βαρύνουσα σημασία στην προσπάθεια ανάκαμψης, με υπέρμετρο βάρος όσον αφορά τα πρώτα τρία χρόνια, αποτελεί σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση. 

Μια πρόκληση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα όπως κάναμε μέχρι σήμερα και αποτέλεσμα αυτών είναι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες πετύχαμε και αριθμούν μεταξύ άλλων.

•        ΓΕΣΥ
•    Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
•    Μείωση στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες
•    Ίδρυση υφυπουργείων Τουρισμού, Καινοτομίας, Ναυτιλίας, Πολιτισμού 
•    Μητρώο Αγροτών
•    Δημιουργία Μητρώου Κοινωνικών Παροχών.
•    Εισαγωγή του θεσμού της πολιτικής συμβίωσης.
•    Ανεξάρτητη Εποπτική Αρχή Ασφαλειών και Ταμείων Προνοίας.
•    Θεσμοθέτηση και εφαρμογή υπηρεσιών εμπιστοσύνης (ηλεκτρονική υπογραφή, ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα, ηλεκτρονική σφραγίδα και υπηρεσίες συστημένης παράδοσης).
•    Νέο πλαίσιο σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων
•    Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Κτηματολογίου.

Τη δημοσιονομική εξυγίανση με την επαναφορά της αξιοπιστίας του κράτους και του τραπεζικού συστήματος, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, μέσα από φορολογικά και άλλα κίνητρα όπως αυτά που πρόσφατα παρουσίασε ο Υπουργός των Οικονομικών για προσέλκυση επενδύσεων.

Πέραν ωστόσο, των εντατικών προετοιμασιών που χρειάζεται να γίνουν από την Κυβέρνηση, ο ρόλος της Βουλής είναι καθοριστικός, δεδομένου ότι η απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι άμεσα συνυφασμένη με τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν, με έμφαση στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση.

Συνεπώς, οφείλουμε, ως Βουλή, να προχωρήσουμε τάχιστα στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα καταστήσουν το κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη.

Μπροστά μας βρίσκονται ριζικές μεταρρυθμίσεις που επείγουν και έχουν ήδη καθυστερήσει, όπως είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, του δικαστικού τομέα, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και η διασφάλιση της σωστής αξιολόγησης και ανέλιξης στη Δημόσια Υπηρεσία. 

Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας και στις προσδοκίες των συμπολιτών μας που επιζητούν ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος.

Ακόμη στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής θα πρέπει βεβαίως να ενταχθεί και η στήριξη του προσφυγικού μας κόσμου που μέσα σε μια μέρα, το 1974, είδε την περιουσία του να χάνεται. Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, έφτασε η ώρα για απονομή έστω μερικής δικαιοσύνης στους πρόσφυγές μας. Μετά από 47 χρόνια, είναι επιβεβλημένη η αποζημίωση για στέρηση χρήσης της περιουσίας τους.    

Τα βλέμματα είναι στραμμένα σε εμάς και δεν μπορούμε να αποτύχουμε.

Τώρα είναι η ώρα για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όμηροι των μικροκομματικών μας συμφερόντων αλλά λειτουργούμε με βάση πρώτιστα το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον.

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Όσον αφορά την Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο την ψήφιση των νομοσχεδίων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και καταπολεμούν τη διαφθορά καθώς και τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, και την μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου. 

Η Επιτροπή Νομικών είναι μια Επιτροπή με ένα μεγάλο όγκο σημαντικών νομοθετημάτων τα οποία χρονίζουν και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια, για να φέρουμε εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, κινηθήκαμε τάχιστα για να προωθήσουμε στην Ολομέλεια του Σώματος μεταρρυθμίσεις που καταπολεμούν τη διαφθορά, όπως είναι το νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς αλλά και το νομοσχέδιο για την προστασία προσώπων που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς (Whistle-blowers). 

Το νομοσχέδιο για την θέσπιση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, η οποία βρέθηκε μπροστά στην Ολομέλεια της Βουλής στις 9 Δεκεμβρίου αλλά δυστυχώς ζητήθηκε αναβολή, θα βρίσκεται στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας τον Ιανουάριο. Η προσπάθεια όλων των Βουλευτών της Επιτροπής είναι να δοθούν όσο το δυνατό περισσότερες εξουσίες στην Αρχή και να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της.

Η Επιτροπή είναι επίσης έτοιμη να εξετάσει και το ενοποιημένο νομοσχέδιο για τους Whistle – blowers, το οποίο πλέον είναι ένα εφόσον  έχουν ενοποιηθεί τα νομοσχέδια με την Ευρωπαϊκή οδηγία και την πρόταση νόμου. 

Μεγάλης σημασίας όμως είναι και η Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, όπου έριξε και το περισσότερο βάρος της η Επιτροπή. Δυστυχώς η Δικαιοσύνη μας, είναι κοινά αποδεκτό πλέον, ότι καταρρέει  και μαζί της απειλεί να συμπαρασύρει και το Κράτος Δικαίου στον τόπο μας.

Το τεράστιο backlog των υποθέσεων στα Επαρχιακά Δικαστήρια και το Εφετείο, αλλά και η μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων κάνουν τους πολίτες να αποστρέφονται τη Δικαιοσύνη. 

Η καθυστέρηση στον τομέα, λειτουργεί σαν γάγγραινα.

Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

Αυτό απαιτεί η κοινωνία από εμάς. Αυτό χρειαζόμαστε ως χώρα για να γίνουμε καλύτεροι. 

Η Βουλή πρέπει να αποδείξει με έμπρακτο τρόπο ότι αφουγκράζεται την κοινωνία των πολιτών και να στείλει ηχηρό μήνυμα ότι δεν ανέχεται τη διαφθορά απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Ως βουλευτές οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις αξιώσεις της κοινωνίας μέσα από συγκεκριμένες πράξεις που θα αναβαθμίζουν το επίπεδο των πολιτειακών θεσμών.
 
Αναπόφευκτα, το βάρος της ευθύνης για βελτίωση της εικόνας της Βουλής πέφτει στους δικούς μας ώμους. 

Πρώτοι εμείς, οφείλουμε να δίνουμε το καλό παράδειγμα και να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι ουδείς πρέπει να μένει ατιμώρητος εφόσον είναι αποδεδειγμένα διεφθαρμένος. Όσοι βρισκόμαστε στην πολιτική πρέπει να λειτουργούμε ως πρότυπα για την κοινωνία. 

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σμικρύνουμε την απόσταση μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής. 

Γι’ αυτό και πρέπει να ρυθμίσουμε και τις εκκρεμότητες που αφορούν τα του οίκου μας. 
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να προχωρήσει γρηγορότερα και η διαμόρφωση-τροποποίηση του υφιστάμενου μηχανισμού για την παρακολούθηση των δηλώσεων των περιουσιακών μας στοιχείων, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη για επαρκή και ανεξάρτητο έλεγχο. 

Η ζημιά που θα προκληθεί όχι μόνο στη Βουλή αλλά και στην ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας στον τόπο μας, θα είναι πραγματικά ανυπολόγιστη αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον υπερέχει έναντι του όποιου προσωπικού συμφέροντος. Και η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια…

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση που υπέβαλα για τη θεσμοθέτηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών μαζί με τον συνάδελφο Ονούφριο Κουλλά, η οποία είναι πλέον θέση και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού. 

Χαίρομαι πραγματικά γιατί βλέπω να υιοθετείται και από συναδέλφους προερχόμενους από άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Μόνο με πράξεις και όχι διακηρύξεις κενές περιεχομένου μπορούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η καθιέρωση του ασυμβίβαστου μεταξύ της κατοχής της βουλευτικής ιδιότητας και της ταυτόχρονης άσκησης επαγγέλματος, είναι ένα μικρό́ αλλά́ σημαντικό́ βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα από τέτοιες πράξεις αποδεικνύουμε ότι αντιλαμβανόμαστε το βουλευτικό αξίωμα ως λειτούργημα και όχι ως μέσο εξυπηρέτησης προσωπικών και επαγγελματικών μας υποθέσεων.

Το κλειδί για την καταπολέμηση της διαφθοράς βρίσκεται στην πολιτική βούληση και την ισχυρή θεσμική θωράκιση. 

Με συναίνεση και συνεννόηση, μπορούμε να συμβάλουμε στην επίτευξη των μεταρρυθμίσεων και των θεσμικών αλλαγών που ο τόπος μας έχει ανάγκη. Μόνο έτσι θα εδραιώσουμε συνθήκες διαφάνειας, κοινωνικής προόδου και ευημερίας. 

Η προσπάθεια για ανάπτυξη, δημιουργία και πρόοδο δεν έχει κομματικό χρώμα.  
Έχουμε την υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με συλλογικότητα και αποφασιστικότητα, μακριά από λαϊκίστικες εξάρσεις, μικροκομματικά συμφέροντα και αχρείαστες εντάσεις.  

Οφείλουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον. 

Αυτό χρωστάμε στους συμπολίτες μας. Αυτό χρωστάμε και στις νεότερες γενιές που τους αξίζει να ζήσουν και να προκόψουν σε μια καλύτερη Κύπρο.

Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η επίλυση του εθνικού μας προβλήματος ήταν και είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας. 

Αγωνιούμε και ανησυχούμε διότι δεν μπορούμε να πορευθούμε ως μία φυσιολογική χώρα και να αναπτύξουμε τις προοπτικές μας, όσο παραμένουμε αλυσοδεμένοι από την τουρκική κατοχή. 

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα πραγματικά οριακό σημείο, σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. 
Το στάτους κβο για 47 χρόνια δημιουργούσε μια επίπλαστη ασφάλεια. Έκανε ορισμένους να νομίζουν ότι είναι βολικό.

Σίγουρα ήταν και είναι βολικό για την διατήρηση της τουρκικής κατοχής και έτσι βολικό είναι μόνο για την Τουρκία.

Τα πράγματα όμως χειροτερεύουν επικίνδυνα . Είναι ολοφάνερο πλέον ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο.

Η παρατεταμένη στασιμότητα στο Κυπριακό, τρέφει την αυθαιρεσία της Τουρκίας για επιβολή κανόνων ισχύος αντί του διεθνούς δικαίου.

Η μη ύπαρξη βάσιμης προοπτικής για λύση επιτρέπει στην Τουρκία να δημιουργεί νέα τετελεσμένα και να μας φέρνει μπροστά σε οδυνηρά διλήμματα.   

Οι έκνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν μένει στατικό. Ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ της δικής μας πλευράς. Λειτουργεί σαρωτικά εναντίον μας.

Η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως του 550 (1984) και του 789 (1992), μας προκαλεί θυμό και αγανάκτηση, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να μας πεισμώσει και μας ενώσει όλους σε έναν κοινό στόχο: την άμεση επίλυση του Κυπριακού και τον τερματισμό της κατοχής. 

Τούτη η γη δεν ανήκει στον Ερντογάν και την παρέα του. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει καρφί στο φέρετρο της διχοτόμησης. 

Η ειλικρινής μας βούληση για επιστροφή στις συνομιλίες, να γίνει ανάχωμα στις τουρκικές επιδιώξεις.

Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου μας στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Υπάρχουν έξι σημεία και πάνω σε αυτά τα σημεία, εμείς πρώτοι και ξεκάθαρα θα πρέπει να τονίζουμε τη δέσμευσή μας.

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από αυτό. Για εμάς η διχοτόμηση δεν αποτελεί επιλογή.

Με αυτή τη θέση συμφωνεί και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των σχετικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις της δικής μας πλευράς προς όλες τις κατευθύνσεις και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Οι διχοτομικές θέσεις του νέου ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, μάς απογοητεύουν αλλά δεν μας αποπροσανατολίζουν. 

Στόχος μας παραμένει μια συνολική λύση στη συμφωνημένη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Όσοι θεωρούν ότι υπάρχουν άλλες ρεαλιστικές λύσεις, παραμυθιάζουν τον κόσμο. Δεν υπάρχουν, ούτε μπορούν να επιτευχθούν με άλλο ένα δήθεν μακροχρόνιο αγώνα.

Το έχουμε πει πολλές φορές: το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ομοσπονδία ή κάτι καλύτερο. Το πραγματικό δίλημμα είναι ομοσπονδία ή διχοτόμηση. Δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν. Όσο απομακρύνεται η προοπτική της Ομοσπονδίας, τόσο εδραιώνεται η διχοτόμηση.  

Η Ομοσπονδιακή Λύση αποτελεί την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα βιώσιμο και λειτουργικό ομοσπονδιακό κράτος, απαλλαγμένο από ξένες εξαρτήσεις, ξένα στρατεύματα και δικαιώματα επέμβασης από τρίτες χώρες.

Αυτή τη λύση επιδιώκουμε. Μια λύση, η οποία δεν θα αποκλίνει από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία είμαστε και θα παραμείνουμε ως χώρα πλήρες κράτος-μέλος.

Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αυτή την κρίσιμη περίοδο, οφείλουμε να απευθυνθούμε στους συμπολίτες μας με καθαρές θέσεις και με γλώσσα αλήθειας χωρίς να βάζουμε μπροστά το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. 
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλες προκλήσεις. 

Εκτός από το Κυπριακό, έχουμε να διαχειριστούμε και τις συνέπειες της πανδημίας, η οποία δυστυχώς δεν έχει φύγει και ακόμη δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες και παράλληλα να συμπεριφερθούμε με κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική αλληλεγγύη. 

Ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος μας για να γίνει ακόμη καλύτερος.  

Αναστείλαμε εκλογικές διαδικασίες για να πετύχουμε πραγματική μεταρρύθμιση και όχι απορρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Τώρα είναι η ώρα για θεσμικές αλλαγές που θα αποκαταστήσουν την εικόνα της Βουλής και τη χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Θεσμικές αλλαγές που θα καταπολεμούν τη διαφθορά και θα κατοχυρώνουν τη διαφάνεια και την δικαιοσύνη. 

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να επαναφέρουμε τη χαμένη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Σε μια εποχή απαξίωσης της πολιτικής, μόνο η εμπιστοσύνη μπορεί να σμικρύνει το χάσμα μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Εμπιστοσύνη που δεν κερδίζεται με λόγια αλλά με πράξεις και αποτελέσματα.

Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε στους πολίτες ότι η πολιτική δεν είναι για να τακτοποιεί τις εκκρεμότητες των λίγων, αλλά για να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. 

Ως πολιτικά πρόσωπα, πρέπει να αποτελέσουμε το πρότυπο για μια καλύτερη κοινωνία και να συμβάλουμε στη δημιουργία πιο ενεργών πολιτών. 

Με ειλικρίνεια στα λόγια μας, με συνέπεια στις πράξεις μας.

Διότι ο ενεργός πολίτης με κριτική σκέψη είναι το κλειδί που θα μας οδηγήσει σε όλα αυτά που ονειρευόμαστε, σε μια πολύ καλύτερη Κύπρο. 

Αυτό χρειαζόμαστε σήμερα για να πάμε ακόμα πιο μπροστά.    

Ανοιχτά και ελεύθερα μυαλά, περήφανους ανθρώπους, που δεν θα εκβιάζονται και δεν θα χειραγωγούνται. Ανθρώπους που θα μπορούν, και κυρίως θα θέλουν, να πάρουν την Κύπρο στις πλάτες τους και να την οδηγήσουν στον αστερισμό της νέας εποχής.

Αγαπημένες και Αγαπητοί συνάδελφοι, κλείνοντας, εύχομαι στον κάθε ένα και στην κάθε μια από εσάς, Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο έτος, 
Τα ίδια εύχομαι και στον συνάδελφό μας Ευθύμιο Δίπλαρο που μαζί με την σύζυγο του Αργυρώ και χιλιάδες, άλλους συμπολίτες μας, δίνουν την δική τους μάχη κατά του καρκίνου.
 
Ως Βουλή, αυτή την ώρα, οφείλουμε να απευθύνουμε και ένα τεράστιο ευχαριστώ στο νοσηλευτικό μας προσωπικό, ιατρούς και νοσοκόμους, που τα τελευταία δυο χρόνια δίνουν μεγάλες μάχες ζωής για όλους μας.

Σας ευχαριστώ.