Η ομιλία του Πανίκου Λεωνίδου για τον προϋπολογισμό 2022

Όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό

>>> Διαβάστε εδώ όλες τις ομιλίες <<<

Στην ομιλία του για τον κρατικό Προϋπολογισμό 2022ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου αναφέρθηκε στη πανδημία, στην αύξηση στις τιμές βασικών αγαθών και στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Αυτούσια η ομιλία: 

Κύριε Πρόεδρε, 
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι Βουλευτές, 

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο προϋπολογισμός ενός κράτους, αποτυπώνει την πολιτική, το όραμα και τις προτεραιότητες που θέτει η κάθε Κυβέρνηση. Ο προϋπολογισμός που έχουμε σήμερα ενώπιον μας, επιχειρεί να διαχειριστεί την οικονομία του τόπου, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον. 

Οι παρατηρήσεις και τα σχόλια που θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε είναι πολλά.  Οφείλουμε όμως να αναφερθούμε σε κεφάλαια που κατά την άποψή μας, η Κυβέρνηση έχει αδρανήσει, ή οι προτεραιότητες της, δεν συμπίπτουν με τις δικές μας και των πολιτών. 

Ως Δημοκρατικό Κόμμα καταφέραμε και φέτος να ενισχύσουμε με συγκεκριμένα μέτρα τον κρατικό  προϋπολογισμό, όπως έχουν αναφερθεί από τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο.

Ενώπιον μας έχουμε πολλές προκλήσεις. Η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζωή μας και οι αρνητικές επιπτώσεις της, όλο το φάσμα της κοινωνίας των πολιτών. Παράλληλα, έχουμε ενώπιον μας τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί αλαζονικά και επιθετικά, δημιουργώντας  ένταση και ανασφάλεια στην ήδη ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όλα τα πιο πάνω, συνθέτουν δυστυχώς μια αρνητική και απαισιόδοξη εικόνα για την πορεία της Κυπριακής οικονομίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι προοπτικές δεν είναι  καθόλου ευνοϊκές.  Τα αρνητικά αποτελέσματα είναι εμφανή σε όλους τους τομείς της οικονομίας. 

Η συνεχιζόμενη και ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης, συνεπεία εξωγενών παραγόντων, αλλά και η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης, οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση των εξόδων των καταναλωτών, με ορατό τον κίνδυνο  της αποδόμησης της κοινωνικής συνοχής, με συνεπακόλουθες τραγικές συνέπειες για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  

Ο φετινός προϋπολογισμός, δεν παρουσιάζει θετική προοπτική, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Στις επιμέρους πτυχές του δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που επέφερε η οικονομική κρίση, τα οποία εντάθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.


Η ανάγκη για παρέμβαση του κράτους, είναι περισσότερο από επιτακτική, είτε μέσω  μείωσης φόρων, είτε με την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων στους εργοδότες, έτσι ώστε να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις, αν είναι εφικτό, ή να διατηρήσουν τον αριθμό των εργοδοτουμένων, χωρίς μείωση μισθών.

Αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά προβλήματα στην οικονομία, τα οποία υφίστανται ανεξαρτήτως της πανδημίας, κρούαμε εδώ και μήνες τον κώδωνα του κινδύνου και εισηγηθήκαμε ολοκληρωμένο σχέδιο για διαχείρισή τους. Παράλληλα, η εκτελεστική εξουσία πρέπει να παρακολουθεί στενά το ενδεχόμενο συνύπαρξης της αύξησης των τιμών και του φαινομένου της αισχροκέρδειας, που ενδεχομένως να εκμεταλλευτούν κάποιοι εις βάρος των καταναλωτών.  

Δυστυχώς η Κυβέρνηση, αρκέστηκε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα.  Τις συνέπειες όμως των προβληματικών σχεδιασμών της, θα κληθούν να πληρώσουν για ακόμα μια φορά οι κύπριοι πολίτες, και κυρίως η μεσαία τάξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. 

Επιπρόσθετα, οι αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων παγκοσμίως, οι οποίες επιφέρουν παράλληλη αύξηση στις τιμές βασικών αγαθών, βρίσκουν την κυβέρνηση ανέτοιμη να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση, αφού ο προϋπολογισμός του 2022 δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για αναχαίτισή της.  


Μας ανησυχεί ακόμα, η έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων για στήριξη της Υπαίθρου, των μικρομεσαίων και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων του πληθυσμού, εκφράζοντας την ίδια ώρα την απογοήτευση μας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το κράτος τις κατηγορίες αυτές του πληθυσμού. 

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, με τεράστιες επιπτώσεις για το μέλλον του τόπου μας, είναι η κλιματική αλλαγή που ασφαλώς και επηρεάζει την πατρίδα μας. Υπό τέτοιες συνθήκες, η αδράνεια δεν μπορεί πλέον να αποτελεί επιλογή. Αντιθέτως η έγκαιρη και συνειδητή στροφή προς την πράσινη οικονομία, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για ένα ρεαλιστικό όραμα προκαθοριζομένου ορίζοντα.

Πρώτιστος στόχος να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, περιορίζοντας το όποιο βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος. Ο περιορισμός αυτών των εκπομπών και της κάλυψης των αναπτυξιακών αναγκών, θα προέλθει μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων και γενναίων πολιτικών σε όλους τους τομείς. 

Ειδικά στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής που συμβάλλει τα μέγιστα στην κλιματική αλλαγή, προτείνουμε τη μετάβαση σε ένα μοντέλο, που δίνει έμφαση στον περιορισμό της ζήτησης, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Ως Κύπρος δυστυχώς, με τις άστοχες ενέργειες και την αδράνεια του κράτους, έχουμε χάσει σημαντικό χρόνο στην προσπάθεια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και στην χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας . Αυτή η αδυναμία, στον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, κοστίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία επιβαρύνεται στο τέλος της ημέρας ο πολίτης .

Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε την σχέση μας με το περιβάλλον, αλλιώς πανδημίες όπως αυτή που σήμερα βιώνουμε, θα εξακολουθήσουν να εμφανίζονται και να εξαπλώνονται. Είναι μια καλή στιγμή να σκεφτούμε τις επιδράσεις που έχουμε στον κόσμο. Είμαστε άλλωστε οι φύλακες της γης. Δεν είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε ανεξέλεγκτα να καταναλώνουμε μέχρι όλα να εξαφανισθούν. Για αυτό το λόγο επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα και τάχιστα.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία, η νέα γενιά μεγαλώνει, χωρίς όραμα και προοπτική, μα κυρίως χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες από την ίδια της την πατρίδα. Οι νέοι μας από το 2011, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, έως και σήμερα, δικαίως αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ακόμα και παρίες ενός συστήματος το οποίο πίστευαν λειτουργεί, για να εξυπηρετεί κάποιες συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Με αυτές τις σκέψεις ξεκινά το άρθρο του ο αρχισυντάκτης του πολίτη Διονύσης Διονυσίου με τίτλο «Πεθαίνουμε σαν χώρα» ημερομηνίας 7.11.2021, το περιεχόμενο του οποίου μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.
Είναι αυτή η γενιά, η οποία παρακολουθούσε ένα πολιτικό σύστημα να σώζει τράπεζες και μεγαλοεπιχειρηματίες  και να παραμελεί παντελώς τις ανάγκες και τα όνειρά της. Είναι για αυτή τη γενιά, που οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε και να αναλογιστούμε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας. 

Περιορισμένα, σχεδόν ανύπαρκτα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, είναι δυστυχώς τα σχέδια για ενίσχυση νεαρών ζευγαριών και εμφανής η απουσία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επανεγκατάστασης στην Ύπαιθρο. Περιορισμένα και αποσπασματικά είναι και τα μέτρα για άρση της αστυφιλίας. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα δυο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, η πατρίδα μας ήταν αναγκασμένη να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα, με σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας . Δυστυχώς η κυβέρνηση σε αρκετές περιπτώσεις, λειτούργησε βεβιασμένα και αψυχολόγητα, με αποτέλεσμα τα μέτρα που είχαν ληφθεί να ήταν υπερβολικά και δυσβάστακτα για την ζωή των πολιτών. 

Στο πλαίσιο αυτό, «κατάφεραν» να περιορίσουν και/ή να συρρικνώσουν αρκετά από τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, όπως για παράδειγμα τον επαναπατρισμό των φοιτητών και την σωματική κίνηση στον ελεύθερο χώρο. Για μας αποτελεί βασική προτεραιότητα η τήρηση της αρχής της νομιμότητας, ως επιμέρους και βασική αρχή του κράτους δικαίου. 

Για αυτό πιστεύουμε ότι πριν από την λήψη αυστηρότερων μέτρων πρέπει να υπάρχει σύμπραξη Εκτελεστικής, Νομοθετικής και Δικαστικής Εξουσίας. Παράλληλα θα πρέπει να εξαντλείται η χρήση ηπιότερων μέτρων, προτού προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στην λήψη δραστικότερων, που θα προσβάλλουν τον πυρήνα θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων. Συγχρόνως η Επιστημονική Επιτροπή θα πρέπει να ενισχυθεί και με άλλες ειδικότητες επιστημόνων (π.χ. ψυχολόγους), προτού ανακοινωθούν νέα μέτρα. 

Είναι φανερό λοιπόν, ότι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, δοκιμάζονται πολλές από τις αντοχές μας. Χρειάζεται υπομονή, ψυχραιμία, υπευθυνότητα, μα κυρίως επαγρύπνηση, τόσο σήμερα για ανακοπή της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά και στο μέλλον για να διαφυλάξουμε τα ατομικά και συνταγματικά μας δικαιώματα .

Κυρίες και Κύριοι, 

Ο τόπος μας έχει ανάγκη από ένα νέο όραμα για την εποχή που ακολουθεί. Βασικός πυλώνας κατάκτησης αυτού του οράματος, πρέπει να αποτελεί η ενίσχυση των θεσμών του κράτους και η διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, στο πλαίσιο τήρησης της αρχής του κράτους δικαίου. 

Αρχή η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κλυδωνιστεί ιδιαίτερα, αφού οι ίδιοι οι θεσμοί του κράτους, έχουν παραβιάσει αρχές και αξίες, που συνθέτουν ένα σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα . 

Στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και της αρχής του Δημοσίου Συμφέροντος, θα πρέπει να σταθούμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, χαράσσοντας τομές και υιοθετώντας μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Δικαστικής, Νομοθετικής και Εκτελεστικής Εξουσίας .

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχουν τόσα πολλά που ακόμη δεν χάσαμε και για τα οποία πρέπει να παλέψουμε. Με αίσθημα ανανεωμένης ελπίδας, εμείς στο Δημοκρατικό Κόμμα είμαστε έτοιμοι με υπευθυνότητα σύνεση και συνεργασία, με δράση και αγώνα να παλέψουμε για ένα καλύτερο μέλλον.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στο σημείο αυτό να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω την Γενική Διευθύντρια και όλο  το προσωπικό της Βουλής, τα μέλη της Επιτροπής οικονομικών, τους συνάδελφους Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, τους Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες Άριστο, Αντρέα, Χρίστο, Χαράλαμπο και Ολύμπιο, για τη σημαντική συμβολή τους στις διαδικασίες του Κοινοβουλευτικού έργου. 

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την  πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και όλους όσους εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί η χρονοβόρα  και ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία εξέτασης των προϋπολογισμών. . 

Σας Ευχαριστώ, Καλά Χριστούγεννα, Καλές Γιορτές σε όλους.