Η ομιλία του Προέδρου του ΕΛΑΜ για τον προϋπολογισμό 2022

Όσα ανέφερε ο Χρίστος Χρίστου στην ομιλία του

>>> Διαβάστε εδώ όλες τις ομιλίες <<<

Ξεκίνησε την Τετάρτη (15/12) η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, ξεκινώντας από το μικρότερο και καταλήγοντας στο μεγαλύτερο κόμμα.
Οι αρχηγοί των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ είχαν στη διάθεσή τους 40 λεπτά για την ομιλία τους, ενώ οι αρχηγοί των κομμάτων ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαν 30 λεπτά στην διάθεση τους για εκφώνηση της ομιλίας τους.

Στην ομιλία του για τον κρατικό προυπολογισμό ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου αναφέρθηκε στα μέτρα για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, την Οικονομία, μεταναστευτικό, άμυνα και τουρκικές προκλήσεις.

Αυτούσια η ομιλία: 

Κύριε Πρόεδρε

Η φετινή συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται εν μέσω της συνέχισης της υγειονομικής κρίσης που ξέσπασε από το 2020, με αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας και της οικονομίας.

Η κρίση που βιώνει σήμερα η Πατρίδα μας έρχεται να προστεθεί στις ήδη δύσκολες συνθήκες ζωής που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συμπατριώτες μας σε κάθε επίπεδο της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής.

Οι κυβερνητικές πολιτικές που διέπουν φυσικά και το φετινό κρατικό προϋπολογισμό δεν ανταποκρίνονται σε όσα εμείς θεωρούμε πως πρέπει να υλοποιηθούν για να χτίσουμε μια εύρωστη, δυνατή οικονομία.

Το οικονομικό μοντέλο περασμένων δεκαετιών βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις υπηρεσίες, πράγμα το οποίο ενέχει σοβαρούς κινδύνους όπως αποδείχτηκε αρκετές φορές στην πράξη.

Στόχος μας πρέπει να είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας με τις ιδανικές κλιματικές συνθήκες, την γεωγραφική μας θέση και τη χαμηλή εταιρική φορολογία.

Πιστεύουμε πως έτσι η κυπριακή οικονομία θα γίνει όσο το δυνατόν πιο εξωστρεφής, θα προσελκύσει παραγωγικές ξένες επενδύσεις, αλλά και θα δώσει κίνητρα σε νέους ντόπιους επιχειρηματίες για αυτού του είδους τις επενδύσεις.

Μέσα στα πλαίσια της τοποθέτησης μου θα αναφερθώ σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η στασιμότητα και η αστάθεια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά στον οικονομικό τομέα όπως αποτυπώνονται σήμερα.

Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο κυρίως τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν βλέπουν την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση. Αντίθετα βλέπουμε αυξήσεις στις τιμές των βασικών αγαθών, αυξήσεις στον ηλεκτρισμό, αυξήσεις στα καύσιμα, εκποιήσεις και νέες φορολογίες.

Αυτό φέρνει αλυσιδωτές συνέπειες γενικότερα στην οικονομία του τόπου μας. Είναι απλά μαθηματικά το όσοι περισσότεροι εργάζονται, τόσο περισσότερα θα είναι τα έσοδα του Κράτους και τόσο λιγότερα θα είναι τα έξοδά του σε επιδόματα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Θα μας πουν βέβαια οι Κυβερνώντες ότι μειώθηκε η ανεργία. Η ανεργία μειώθηκε αλλά αυξήθηκαν όμως οι εργαζόμενοι των 800 ευρώ. Έχει την εντύπωση κανένας ότι με αυτόν τον μισθό μπορεί ο οποιοσδήποτε να επιβιώσει; Πόσο μάλλον να συντηρήσει μια οικογένεια;

Σημαντικό παραμένει επίσης το ζήτημα των εκποιήσεων και της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οποιοδήποτε νομοσχέδιο πέρασε τα τελευταία χρόνια από το Κοινοβούλιο που αφορά το τραπεζικό σύστημα τελικά στήριξε το τραπεζικό σύστημα, εις βάρος των δανειοληπτών. Πότε επιτέλους σε αυτό το σώμα θα λειτουργήσουμε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών;

Σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα ως ΕΛΑΜ έχουμε καταθέσει αρκετές ουσιαστικές προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε μεγάλο βαθμό στο πρόβλημα.

Διαχωρισμός στρατηγικών κακοπληρωτών από δανειολήπτες που πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις δόσεις. Το λέμε και το τονίζουμε από το 2018.
Δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να έχει τον πρώτο λόγο στην αγορά της περιουσίας του πριν αυτή ξεπουληθεί σε εταιρείες διαχείρισης δανείων.
Παροχή κινήτρων στους καλοπληρωτές, ώστε να αποτρέψουμε φαινόμενα στρατηγικών κακοπληρωτών.
Σε καμία περίπτωση, δεν μείναμε όμως με σταυρωμένα χέρια αναμένοντας απλά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Καταψηφίσαμε κάθε προσπάθεια αλλαγής της νομοθεσίας προς όφελος των τραπεζών και σταθήκαμε έμπρακτα στο πλευρό των συμπατριωτών μας σταματώντας δεκάδες εκποιήσεις στους χώρους πλειστηριασμών.

Είναι υποχρέωσή μας ως πολιτειακοί αξιωματούχοι που εκπροσωπούμε το λαό, να τον υπερασπιζόμαστε και στην πράξη απέναντι σε ένα προκλητικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί σαν κράτος εν κράτη.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Τα τελευταία δύο χρόνια η ανθρωπότητα ζει κάτω από τη σκιά μιας επιδημίας η οποία απειλεί όχι μόνο την υγεία μας αλλά πλέον και το τρόπο ζωής μας.

Πιστεύουμε όμως ότι έφτασε η ώρα το Κοινοβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σε μία κοινωνία η οποία διχάζεται από τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Θυμίζω ότι ως ΕΛΑΜ καταψηφίσαμε το Μάρτιο του 2020 τα έκτακτα νομοσχέδια που μας έφερε τότε η Κυβέρνηση και αφορούσε το δικαίωμα της να εκδίδει διατάγματα.

Βεβαίως αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο την Κύπρο. Πρόσφατα αρκετοί Ευρωβουλευτές κατήγγειλαν δημόσια ότι δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση στις συμβάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Μετά από αρκετή πίεση δόθηκαν τα έγγραφα σε επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για εξέταση. Εκεί διαπιστώθηκε πως αρκετές παράγραφοι είχαν αποκρυφθεί, αλλοιώνοντας το ακριβές περιεχόμενο των συμβάσεων.

Τη διαφωνία μας με την πρακτική που ακολουθεί η Κυπριακή Κυβέρνηση την εκφράσαμε σε κάθε δημόσιο βήμα.

Στις 6 Ιουλίου εγγράψαμε στο κεφάλαιο Δ θέμα για συζήτηση των συνεπειών στην κοινωνία των μέτρων που επιβλήθηκαν. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν δημόσια και επίσημα για αυτό το ζήτημα. Μέχρι σήμερα αυτή η συζήτηση δεν έγινε ακόμα.

Αρκετοί Βουλευτές έχουν αντιληφθεί έστω και σήμερα ότι η καταχρηστική συμπεριφορά της Πολιτείας, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκονται. Αλλά πρέπει να το αποδείξουμε στην πράξη. Ας είναι έστω και τώρα, να αποτρέψουμε με νομοθετική πρωτοβουλία αυτή την κατάσταση που επικρατεί.

Από τις πρόσφατες αποφάσεις, χωρίς οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Λαού να έχουν κανένα λόγο, έχουμε τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μαθητές δημοτικού, παρά τις αντίθετες υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,
Έμμεσος υποχρεωτικός εμβολιασμός. Μια μερίδα ανθρώπων αποκλείεται στην ουσία από οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή, πράγμα πρωτάκουστο για μια δημοκρατική χώρα

Διαχωρισμός των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη

Επίσης σε καθημερινό επίπεδο αφήνονται υπόνοιες για επιβολή εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών. Η Κύπρος μάλιστα συμμετέχει σε πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για την εξέταση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Άποψη δική μας είναι πως οι γονείς έχουν τον πρώτο λόγο πάνω στα παιδία τους. Υπάρχει κάποιος που αμφιβάλει ότι ο κάθε γονιός νοιάζεται πραγματικά για την υγεία του παιδιού του;

Και όλα αυτά τα μέτρα αποφασίζονται από μία Συμβουλευτική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που έχει μόνο δύο επιδημιολογούς, εκ των οποίων η μία είναι Ιταλίδα που δεν γνωρίζει καν Ελληνικά.

Αυτά παραδέχθηκε σε συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας ο κ. Βαλεντίνος Συλβέστρου, μέλος της εν λόγω ομάδας.

Επιστήμονες εγνωσμένου κύρους όπως ο εξ Ελλάδος Καθηγητή Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σταντφορτ της Αμερικής, Δρ. Ιωάννης Ιωαννίδης ο οποίος δεν είναι αντίθετος στον εμβολιασμό αλλά τον προβληματίζει η πρακτικότητά τους. Ερωτηθείς για τα μέτρα απάντησε πως η αναρχία τους πρέπει να μην συνεχιστεί καθότι θα επιφέρει τεράστια ψυχολογικά προβλήματα.

Ως ΕΛΑΜ δηλώνουμε για μία ακόμη φορά τη θέση μας.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μέχρι σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη ακολουθήθηκαν δύο δρόμοι. Η μία φιλοσοφία είναι αυτή των αυστηρών μέτρων και η άλλη αυτή των ελαχίστων. Η Κύπρος ακολούθησε τον πρώτο δρόμο. Η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι τα αυστηρά μέτρα όπου εφαρμόστηκαν δεν απέτρεψαν την χειροτέρευση της επιδημιολογικής εικόνας.

Ο στόχος πρέπει να είναι η επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.

Κοινωνικά ζητήματα.

Βασική φιλοσοφία του ΕΛΑΜ είναι η ύπαρξη κοινωνικού κράτους. Οι ενέργειές μας στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση με έμφαση στην προστασία των πολυτέκνων, των μονογονιών, των συνταξιούχων, των ατόμων με αναπηρία, των παθόντων πολέμου, των εργαζομένων, του καλλιτεχνικού και αγροτικού κόσμου.

Ο Προϋπολογισμός που έχουμε ενώπιον μας καθώς και οι ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που επιδιώκουμε.

Δικαιούχοι αναμένουν για μήνες την έγκριση του επιδόματός τους. Οι καταγγελίες είναι καθημερινές και φτάνουν σε όλους σας. Πρέπει να αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι όταν ένας πολίτης κάνει αίτηση χρειάζεται άμεσα τα χρήματα, όχι ύστερα από 9 ή 10 μήνες.
Άτομα με αναπηρία απορρίπτονται γιατί λέει η αναπηρία τους είναι μέτριας μορφής, λες και αυτά τα άτομα δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες.
Οι συνταξιούχοι μας κάποιοι πιστεύουν πως μπορούν να ζήσουν με 400 ευρώ.
Θυμίζω ότι πέρσι που στηρίξαμε τον κρατικό προϋπολογισμό είχαμε υποσχέσεις ότι κανένα άτομο δεν θα λαμβάνει κάτω από 710 ευρώ. Για πόσους ισχύει αυτή η απόφαση; Πόσοι συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας; Πόσους τους αποκόψαμε το πέναλτι του 12% απειλώντας ότι θα διευρυνθεί το όριο συντάξιμης ηλικίας;
Να μιλήσουμε για τους τραυματίες πολέμου; Για χρόνια δεν λαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προσέξτε. Αναφερόμαστε σε άτομα που θυσίασαν την αρτιμέλειά τους για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Να πάμε στους εργαζόμενους; Αυτού που τους υποσχεθήκαμε ότι όταν η ανεργία βρεθεί στο 5% θα εφαρμόσουμε κατώτατο μισθό;
Οι αγρότες. Με επίσημες μας τοποθετήσεις προειδοποιήσαμε για την αύξηση της τιμής των αγαθών. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά έχουμε επιβεβαιωθεί. Καθημερινά γινόμαστε όλοι μάρτυρες αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και ειδικά των ζωοτροφών.
Η καθυστέρηση του Κράτους να εξασφαλίσει ζωοτροφές για την Κτηνοτροφία έφερε ως συνέπεια ελλείψεις και πολλαπλασιασμό της τιμής τους. Σήμερα πολλές κτηνοτροφικές μονάδες κλείνουν και οδηγούμαστε σε ένα μεγάλο πλήγμα στο πρωτογενή τομέα της παραγωγής.

Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και να τους στηρίξει ουσιαστικά και άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες για το κλάδο θα είναι τραγικές, όπως συμβαίνει ήδη με την τιμή του γάλακτος.

Την ίδια ώρα στη νήσο Κύπρο υπάρχουν λεφτά! 140 εκατομμύρια ευρώ ψηφίσαμε το 2021 για παράνομους μετανάστες. Σίτιση, φιλοξενία, διαμονή σε ξενοδοχεία. Για αυτούς υπάρχουν πάντα κονδύλια, τα οποία ψηφίσαμε και σε 3 συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς, αλλά για τις ανάγκες των Ελλήνων της Κύπρου δεν υπάρχουν χρήματα.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Φτάνοντας στο μεταναστευτικό η κατάσταση έχει φτάσει πραγματικά στο απροχώρητο. Ενδεικτικό είναι ότι το ΕΛΑΜ σήμερα αποκάλυψε βίντεο και φωτογραφίες (και δεν είναι πρώτη φορά), από βίαια επεισόδια και βανδαλισμούς που σημειώθηκαν σε λιγότερο από 24 ώρες σε διαφορετικά σημεία της Κύπρου. Μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα μας.

Επιπλέον, οφείλω να θυμίσω και τις επίσημες δηλώσεις 2 Υπουργών Εσωτερικών, ότι αποτελεί οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας για μεταβολή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.

Εν τη σοφία της η σημερινή σύνθεση της Βουλής αναγνώρισε το δημογραφικό πρόβλημα που δημιουργείται στον τόπο μας δημιουργώντας την πολύ σημαντική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επίλυσης του Δημογραφικού προβλήματος στην οποία προεδρεύει το ΕΛΑΜ.

Πέραν όμως της βούλησης από την Νομοθετική Εξουσία, υπάρχει η ανάγκη η Εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει στην εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής.

Το φωνάζουμε και το απαιτούμε εδώ και χρόνια.

Πολλοί θα μας πουν ότι εκτελούν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρουσιάζω μόνο 3 περιστατικά στην Ευρώπη για τα οποία τα κράτη – μέλη λειτούργησαν εντελώς διαφορετικά.

1.    Στις 13 Φεβρουαρίου 2020 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε την Ισπανία η οποία είχε προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών, με το δικαιολογητικό ότι οι ίδιοι έθεσαν τον εαυτό τους σε παράνομη κατάσταση

 

2.    Το δεύτερο αφορά την Πολωνία. Όταν στα σύνορά της έφτασαν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες από την Λευκορωσία με την εμπλοκή της Τουρκίας, έστειλε στρατό στα σύνορά της για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αποτρέποντας την είσοδό τους.

3.    Τέλος, κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η Ουγγαρία. Η Κυβέρνησή της σφράγισε τα σύνορά. Τόσο απλά έλυσε το γόρδιο δεσμό.

Καταθέτοντας και μια προσωπική εμπειρία με το Πρόεδρο της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης. Συζητώντας μαζί τους πως βλέπουν την αλληλεγγύη, δήλωσαν ότι θέλουν να υπάρχει, αλλά για αυτούς αλληλεγγύη σημαίνει ότι καμία χώρα της Ευρώπης δεν πρέπει να δέχεται παράνομους μετανάστες.

Θέση δική μας είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιβάλλεται να προχωρήσει στην αναστολή αποδοχής αιτήσεων μέχρι ο αριθμός τους να μειωθεί κάτω από το 1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες.

Την ίδια ώρα προτείνουμε την δημιουργία ειδικού αστυνομικού σώματος που θα επιτηρεί τη γραμμή αντιπαράταξης, κύριο σημείο εισόδου παράνομων μεταναστών.

Όσοι Βουλευτές ή Πολιτικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα του ζητήματος τους καλούμε να το αποδείξουν έμπρακτα, στηρίζοντας την τροπολογίας του ΕΛΑΜ για καθολική αποκοπή όλων των κονδυλίων για παράνομους μετανάστες.

ΑΜΥΝΑ – ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Καταγράφουμε για δεύτερη χρονιά στα θετικά το αυξημένο κονδύλι που αφορά την Αμυντική θωράκιση. Βρισκόμαστε σε θέση να πούμε ότι και οι δικές μας παρεμβάσεις οδήγησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι αναγκαίο για κάθε σοβαρό Κράτος να στηρίζει και να ενισχύει τις Ένοπλες του Δυνάμεις.

Επένδυση στην άμυνα, σημαίνει επένδυση στην ειρήνη.

Θυμίζω μόνο ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει εμπλακεί σε στρατιωτικές διενέξεις στο Αρτσάχ, τη Συρία και σε άλλες χώρες της περιοχής.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο η θέση της Παράταξής μας παραμένει σταθερή:

Ισχυροποίηση της Εθνικής Φρουράς ως αποτρεπτική δύναμη

Επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος 

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς, το 2021 φεύγει με σημαντικές εξελίξεις όπως είναι η καθιέρωση του ωραρίου. Αναμένουμε ότι τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουμε σε μία σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό ώστε να κατοχυρωθούν όλα τα δίκαια αιτήματά τους.

Η πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αφορά κυρίως τους ΣΥΟΠ.

Άμεση μέριμνα για την απρόσκοπτη επαγγελματική τους ανέλιξη σε συνδυασμό με ουσιαστικά κίνητρα, ενθαρρύνουν την καλύτερη απόδοσή τους. Έχουν ήδη παρέλθει έξι χρόνια από την πρώτη πρόσληψη. Αντιλαμβάνεστε ότι πολλοί από αυτούς ανησυχούν για το μέλλον τους και τα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επενδύσει ήδη αρκετά στην εκπαίδευσή τους και οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα σωστό πλάνο για την αξιοποίηση τους.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλω να κάνω στην μη απονομή του Αναμνηστικού μεταλλείου πολέμου σε όσους υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Η εν λόγω κίνηση προβλέπεται στον Κανονισμό Περί Μεταλλείων της Κυπριακής Δημοκρατίας και είχε απονεμηθεί σε όσους αγωνίστηκαν το 1964.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Συνεχίζοντας και φτάνοντας στο Εθνικό Μας θέμα, είναι γενικά παραδεκτό ότι υπάρχει στασιμότητα. Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση δημιουργήθηκε εξ υπαιτιότητας της Τουρκίας, κάτι για το οποίο προειδοποιούσαμε για χρόνια.

Ήμασταν οι μόνοι που διαφωνήσαμε με όλες τις διασκέψεις που έγιναν. Ήμασταν οι μόνοι που δεν πήγαμε στο Κρανς Μοντανά, Μοντ Πελεράν κοκ.

 Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία σε κάθε περίπτωση μας οδηγεί σε νέους συμβιβασμούς και σε παλαιότερες θέσεις της Τουρκίας, με την κατοχική δύναμη να επιβάλλει νέες παράλογες αξιώσεις.

Θυμίζω μόνο το περιεχόμενο των πρακτικών του Κρανς Μοντανά, που έχουν δημοσιευτεί.

Όσοι επιμένουν να επιρρίπτουν ευθύνες στην Κυπριακή Δημοκρατία τι περιμέναν; Να γίνει αποδεχτεί η παραμονή των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων; Να αποδεχτούμε τους εποίκους; Ας πουν δημόσια τι θέλουν .

Χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδος, απορώ πραγματικά γιατί ακόμα επιμένουμε να ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο.

Πάγια θέση του ΕΛΑΜ είναι:

·         Η επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην ορθή του βάση ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

·         Πιστεύουμε πως η διασφάλιση της ιστορικής συνέχειας του κυπριακού ελληνισμού, εξασφαλίζεται μόνο μέσα από τη λύση του Ενιαίου Κράτους.

Οποιαδήποτε άλλη μορφή λύσης στη βάση της Ομοσπονδίας ή Συνομοσπονδίας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τραγικό επίλογο την πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου.

Στο ερώτημα εάν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη δεινή θέση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, η απάντηση είναι ότι μπορούμε.

Με δύο προϋποθέσεις:

·         Πρώτο. Να υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση χάραξης νέας στρατηγικής.

·         Δεύτερο. Να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις διαθέσιμες επιλογές που έχουμε.

Κατά καιρούς έχουμε προτείνει μέτρα που θα στοιχίσουν στους κατακτητές όπως:

·         Κλείσιμο των οδοφραγμάτων

·         Μονομερή κατάργηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής που πλήττει την οικονομία του τόπου μας επιβάλλοντας σε νόμιμες επιχειρήσεις τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

·         Αφαίρεση των ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όσους κατέχουν θέσεις στο ψευδοκράτος. Σε ένα βαθμό η Κυβέρνηση υιοθέτησε αυτή τη θέση μας, αλλά σαφώς αναμένουμε περισσότερα.

·         Επιπρόσθετα αναμένουμε επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία ειδικότερα πρέπει να επιδιώκουμε, την επιβολή εμπάργκο όπλων και την διακοπή της Χρηματοδότησης.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κύριε Πρόεδρε,

Έχουμε τονίσει αρκετές φορές ότι δικός μας γνώμονας για λήψη αποφάσεων είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των πολιτών, καθώς και η προστασία των συμφερόντων της χώρας.

 

Επομένως κάθε περίπτωση εξετάζεται διαφορετικά, με βάση τα δεδομένα που έχουμε ενώπιων μας.

Φέτος, θα καταψηφίσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό εκτός από τις δαπάνες για το Υπουργείο Άμυνας και των ειδικών υπηρεσιών.

ΟΧΙ γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο κρίσιμος είναι ο προϋπολογισμός για να λειτουργήσει ολόκληρη η κρατική μηχανή πάνω στη οποία στηρίζονται χιλιάδες συμπατριώτες μας για να ζήσουν, ούτε γιατί δεν επιθυμούμε η Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει τη χρηματοδότηση που δικαιούται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κάθε άλλο, εμείς λέμε πως η Κύπρος πρέπει να αντλήσει και το τελευταίο Ευρώ που της αναλογεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Μέσα από αυτή την πολιτική πράξη θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την εκτελεστική εξουσία. Να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη όσα το ΕΛΑΜ έχει σαν προτεραιότητα του.

1. Μεταναστευτικό. Εφαρμόστε αυστηρά μέτρα χθες!

2 Θέματα για αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης: Ο διαχωρισμός του λαού είναι λάθος επιλογή.
Τα παιδιά μας έχουν γονείς οι οποίοι μπορούν να κρίνουν και να αποφασίσουν για το καλό τους χωρίς εξαναγκασμούς.

3. Τραπεζικός τομέας. Εξακολουθούν οι τράπεζες, με πολιτικές πλάτες, να λειτουργούν ως κράτος εν κράτη, αφήνοντας επί ξύλου κρεμάμενους χιλιάδες δανειολήπτες, απειλώντας τους καθημερινά ακόμα και με εκποιήσεις των περιουσιών τους.

Δώστε διέξοδο και αναλάβετε πρωτοβουλία!

4. Κυπριακό. Επιβάλλεται να σηκώσουμε ανάστημα στις αξιώσεις της κατοχικής δύναμης. Δεν είμαστε μια αδύναμη πλευρά. Είμαστε το νόμιμο αναγνωρισμένο κράτος. Αγωνιζόμαστε για την ύπαρξη, την επιβίωση και τη συνέχεια της παρουσίας του κυπριακού ελληνισμού στην γη των προγόνων του.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Τελειώνοντας κύριε Πρόεδρε θα κάνω μια αναφορά στην τροπολογία που έχει κατατεθεί από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, και αφορά την αποκοπή του κονδυλίου προς το Ίδρυμα Μνημείου Στρατηγού Διγενή για αγορά της οικίας Αζίνα στην Πάφο και τη μετατροπή της σε Μνημείο Διγενή.

Δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε τροπολογίες στην συζήτηση των κρατικών προϋπολογισμών, αλλά αυτή η τροπολογία πρέπει να σχολιαστεί γιατί προσβάλει τον ιερό αγώνα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Οφείλουμε να τονίσουμε τρία σημεία:

1.       Ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής, Αρχηγός της ΕΟΚΑ, του πιο ένδοξου αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού ανακηρύχθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1974 από αυτό το Σώμα ως Άξιο Τέκνον της Πατρίδας.

Με αυτή την απόφαση δεν διαφώνησε κανένας. Ούτε καν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ που τήρησαν στάση αποχής.

2.       Ο 1ος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Πλουτής Σέρβας, ίσως ο σημαντικότερος θεωρητικός του Κυπριακού Κομμουνισμού με βαθιά ιδεολογική κατάρτιση σημειώνει στο βιβλίο του με τίτλο Κυπριακό – Ευθύνες τα εξής: Σελίδα 218

« Το ΑΚΕΛ από δικό του λάθος όσα και αν είναι τα δικαιολογητικά, έμεινε έξω από τον ένοπλο αγώνα». Πλέκοντας το εγκώμιο της ΕΟΚΑ τονίζει μεταξύ άλλων:

«Ότι και να ήταν ο Γρίβας, αντρειώδης και μεγαλειώδης ο Ανταρτοπόλεμος. Με τις πρώτες μεταμεσονύκτιες βόμβες είχε εγερθεί η Νεολαία. Η τετραετία 55-59 παρέμεινε και θα παραμείνει θρυλική. Μια δράκα λεβεντόπαιδα με την εθνική φλόγα στην καρδιά καταξευτίλισαν την τρανή αυτοκρατορία…

Τα ανδραγαθήματα της ΕΟΚΑ έχουν καταγραφεί στις στήλες της Ιστορίας και χιλιοτραγουδήθηκαν. Το μεγαλείο της παλληκαριάς που ξετυλιγόταν σε ένα νησί το θαύμαζαν και το αποθέωναν όλοι οι λάτρεις της Λευτεριάς. Από την Ανατολή ως τη Δύση».

Αυτή η τροπολογία δεν έχει καμία απολύτως διαφορά με το νόμο Ακκιντζί που ψηφίστηκε στις 7 Απριλίου 2017.

Το ΕΛΑΜ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα:

Η εθνική μνήμη δεν διαγράφεται,

η ιστορία δεν παραχαράσσεται,

η Κύπρος ήταν, είναι και θα παραμείνει ΕΛΛΗΝΙΚΗ