Η ΠΕΟ επιδιώκει βελτίωση της θέσης των εργαζομένων

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ στοχεύει στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων στην κατανομή του παραγόμενου πλούτου

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ σε συνεδρία που πραγματοποίησε σήμερα εξέτασε τα αποτελέσματα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων για το 2018 και ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η εισήγηση προς το Γ.Σ. για την πολιτική διεκδικήσεων για τις συμβάσεις που λήγουν τέλος του 2019 και θα είναι υπό ανανέωση το επόμενο χρονικό διάστημα.
 
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, σ’ ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα για τις συμβάσεις που θα είναι υπό ανανέωση το ΕΣ σημειώνει ότι «η διεύρυνση της εισοδηματικής ανισότητας, η οποία σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της επίθεσης που δέχθηκαν οι μισθοί και τα ωφελήματα των εργαζομένων στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η μείωση στους μέσους μισθούς, η ανισομερής κατανομή του παραγόμενου πλούτου σε βάρος των μισθωτών και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας στοιχειοθετούν την ανάγκη τα αιτήματα μας να στοχεύσουν στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων στην κατανομή του παραγόμενου πλούτου».

>>> ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ <<<

 Προς αυτή την κατεύθυνση, προστίθεται, «η εισήγηση προς το ΓΣ, λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη της οικονομίας και την επιδείνωση της κατανομής μεταξύ μισθών και κερδών στο ΑΕΠ, θα είναι να δοθεί έμφαση στην επίτευξη γενικών αυξήσεων όπως και στη διαμόρφωση των μίνιμουμ προσλήψεων με στόχο την βελτίωση της θέσης των εργαζομένων»
 
Στόχος θα είναι, επίσης, η βελτίωση του Ταμείου Προνοίας και Ταμείου Ευημερίας, όπως και η προώθηση των στόχων της ισότητας και της στήριξης των εργαζομένων γονιών.
 
Η ΠΕΟ θα διεκδικήσει ακόμα επαναφορά της ΑΤΑ έτσι που να αναπληρώνεται πλήρως η αγοραστική αξία των μισθών με βάση την κίνηση του τιμαριθμικού δείκτη.
 
Κεντρικός στόχος και για την επόμενη περίοδο παραμένει επίσης, η απαίτηση όπως η κυβέρνηση τερματίσει πολιτικές που απορρυθμίζουν την εργασία όπως η αγορά υπηρεσιών.
 
Σ’ αυτά τα πλαίσια, προστίθεται, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για επέκταση και στις υπόλοιπες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις θεσμικών μέτρων και ρυθμίσεων που να καθιστούν τους βασικούς τους όρους νομικά δεσμευτικούς για όλους τους εργοδότες του δοσμένου κλάδου.

 

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΕΔΩ <<<

 Σ’ ό,τι αφορά το θέμα του κατώτατου μισθού, το ΕΣ της ΠΕΟ σημειώνει ότι κατώτατος μισθός για όσους τομείς υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις πρέπει να είναι αυτός που καθορίζεται στις συλλογικές συμβάσεις. Όπου δεν υπάρχει συμφωνημένος κατώτατος μισθός, χρειάζεται να διαμορφωθεί νομοθετικά, μηχανισμός μέσα από τον οποίο να συζητούνται και να συμφωνούνται ελάχιστος μισθός και ελάχιστοι όροι απασχόλησης.

***Αν ψάχνετε δουλειά πάντως, στo ergodotisi.com, την κορυφαία ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας στην Κύπρο, μπορείτε να βρείτε καθημερινά δεκάδες νέες θέσεις εργασίας ανά κατηγορία και ανά επαρχία. Όλες οι πληροφορίες ΕΔΩ.
 

 
21620