Η Ζέτα με τα μάτια των κοινωνικών εταίρων

Ως ανθρώπινη, συναινετική και αποτελεσματική, χαρακτήρισαν μεταξύ άλλων την Ζέτα Αιμιλιανίδου εργοδότες &συνδικαλιστές

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Ανθρώπινη, αλλά την ίδια ώρα οξυδερκής, συναινετική αλλά και αποτελεσματική. Η Ζέτα Αιμιλιανίδου μπορεί να έφυγε αλλά το έργο της, η καθολική αναγνώριση και τα καλά λόγια φίλων και αντιπάλων θα μείνουν για πάντα εδώ.

Στα εννιά περίπου χρόνια που διετέλεσε υπουργός Εργασίας, η Ζέτα Αιμιλιανίδου άφησε ανεξίτηλο το στίγμα και τη σφραγίδα της στις εργασιακές σχέσεις και στα κοινωνικά ζητήματα του τόπου. Το όνομα της έχει συνδεθεί με αρκετές μεταρρυθμίσεις και νομοθετήματα που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, ενώ έχει τροχοδρομήσει και άλλα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κ. Αιμιλιανίδου βρέθηκε σε αρκετές διαφωνίες μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων μέσα σε αυτά τα εννιά χρόνια. Θα περίμενε κάποιος ότι είτε η μια είτε η άλλη πλευρά θα είχε κάποια παράπονα από αυτήν. Μιλώντας ωστόσο στην Brief εκπρόσωποι των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για την υπουργό Εργασίας.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας έκανε λόγο για ένα υπέροχο άνθρωπο με κοινωνικές ευαισθησίες. Όπως ανέφερε, η Ζέτα Αιμιλιανίδου είχε την ικανότητα να εμπνέει τους συνεργάτες της, να μπορεί να συγκεράζει απόψεις, αφού είχε μια ιδιαίτερη διαπραγματευτική ικανότητα, χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στις αρχές της. Στα εννιά χρόνια που διετέλεσε υπουργός Εργασίας, σημείωσε ο κ. Μάτσας, ήρθε αντιμέτωπη με πολλές εργασιακές διαφορές, τις οποίες κατάφερε να επιλύσει καθώς αντιλαμβανόταν το πρόβλημα, αφού ήθελε να ακούει όλες τις απόψεις προτού εξάγει τα συμπεράσματα της.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου κατά την υπουργική της θητεία κατάφερε να συνδέσει το όνομα της με αρκετές μεταρρυθμίσεις. Μια εξ αυτών είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το οποίο παρά τις όποιες διαφωνίες, δεν παύει από το να θεωρείται ένα σημαντικό επίτευγμα προς όφελος των φτωχότερων τάξεων. Όπως ανέφερε ακόμη ο κ. Μάτσας, το όνομα της Ζέτας Αιμιλιανίδου θα συνδέεται επίσης με τη σύσταση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρήσεων, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλήφθηκαν στις δύο μεγάλες κλαδικές συμβάσεις στη ξενοδοχειακή και την κατασκευαστική βιομηχανία, ενώ της πιστώνεται ακόμη η διατήρηση του θεσμού της ΑΤΑ έστω και στη μορφή που έχει σήμερα.

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Μάτσας σημείωσε ότι η κ. Αιμιλιανίδου τροχοδρόμησε και έφερε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση το θεσμό του κατώτατου μισθού. Θα ήταν ότι καλύτερο για την ίδια να κλείσει το συγκεκριμένο ζήτημα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Μάτσας. Για να προσθέσει ότι σε καλό δρόμο βρίσκονται ακόμα τα ζητήματα της τηλεργασίας, αλλά και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Άκρως θετικά ήταν και τα λόγια της ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλας Χαραλάμπους όσον αφορά τη Ζέτα Αιμιλιανίδου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Χαραλάμπους, η Ζέτα Αιμιλιανίδου άφησε τη σφραγίδα της στις εργασιακές σχέσεις και αυτό καθώς φρόντιζε πάντα να έχει ανοικτά τα αυτιά της και να αφουγκράζεται όλες τις απόψεις προτού καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Αυτό τη βοηθούσε να είναι πάντα δίκαιη τόσο προς τις εργοδοτικές όσο και προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Κληθείσα να αναφέρει ορισμένες μεταρρυθμίσεις και νομοθετήματα που φέρουν τη σφραγίδα της Ζέτας Αιμιλιανίδου, η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για το οποίο όπως είπε, αν και είχαμε τις διαφορές μας, δεν παύει από το να είναι ένα σημαντικό νομοθέτημα. Η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα του κατώτατου μισθού, το οποίο έχει φτάσει ένα βήμα πριν από την οριστικοποίηση του, στο θέμα της προστασίας της πατρότητας, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σύσταση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης, θέμα για το οποίο, όπως είπε η κ. Χαραλάμπους, η Ζέτα Αιμιλιανίδου είχε μεγαλύτερη στήριξη από την αντιπολίτευση παρά από την κυβερνητική πλευρά.

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΠΕΟ σημείωσε ότι τη Ζέτα Αιμιλιανίδου τη χαρακτήριζε η επιμονή και η στοχοπροσήλωση στην εξεύρεση λύσεων, ενώ αφιέρωνε αρκετό χρόνο για να ακούει όλες τις πλευρές σε μια αντιπαράθεση.

Θετικά λόγια είχαν να πουν και οι εργοδοτικές οργανώσεις για τη Ζέτα Αιμιλιανίδου. Μιλώντας στην Brief, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής έκανε λόγο για μεγάλη απώλεια για την Κύπρο, αφού όπως είπε η Ζέτα Αιμιλιανίδου ήταν πολύ πετυχημένη πολιτικός και δη υπουργός. Ήταν ιδιαίτερα καλή επαγγελματίας, πρόσθεσε, ενώ την χαρακτήριζε η εντιμότητα, η ειλικρίνεια και το ήθος. Ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι η Ζέτα Αιμιλιανίδου έκανε σωστή διαχείριση στις διαφορές που είχε να αντιμετωπίσει. Μπορούσε να επιτύχει συναινέσεις και συγκλίσεις σε πολύ σοβαρά ζητήματα με αποτέλεσμα να βελτιώσει το εργασιακό περιβάλλον, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιακκής.

Ερωτηθείς σε ποια θέματα άφησε τη σφραγίδα της η Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ αναφέρθηκε με τη σειρά του στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στον κατώτατο μισθό, ο οποίος αν και δεν ολοκληρώθηκε έχει φτάσει ένα βήμα πριν από την οριστικοποίηση του, καθώς και στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Καταλήγοντας, ο κ. Τσιακκής τόνισε ότι η Ζέτα Αιμιλιανίδου είχε αρκετές ευαισθησίες και ανθρωπιά μέσα της και ήθελε να βοηθάει τον κόσμο. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε μεγάλη έννοια για τον κόσμο και γι αυτό προσπαθούσε όσο μπορούσε να φτάσουν στους δικαιούχους τα επιδόματα που είχαν εγκριθεί τότε.

Με τη σειρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου τόνισε ότι η Ζέτα Αιμιλιανίδου άφησε βαθύ αποτύπωμα στην κυπριακή κοινωνία τόσο για τις παρούσες όσο και για τις επόμενες γενιές. Αναφερόμενος ειδικότερα στις εργασιακές σχέσεις, σημείωσε ότι η υπουργός Εργασίας είχε θετικές παρεμβάσεις στις όποιες διαφορές προέκυπταν. Μπορούσε να λύσει τα προβλήματα χωρίς να ευνοηθεί η μια ή η άλλη πλευρά. «Δεν θυμάμαι να έχει αποτύχει σε καμιά περίπτωση, όσον αφορά στη λύση ενός προβλήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου. Ήταν απίστευτα εργατική και αφιέρωνε ώρες ολόκληρες για να μπορεί να φέρει στο τραπέζι ισορροπημένες προτάσεις που θα ήταν δίκαιες αλλά και ωφέλιμες ως προς το κοινό καλό.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό στα πλαίσια διαφοράς που προέκυψε με τους λιμενεργάτες, σημειώνοντας ότι η Ζέτα Αιμιλιανίδου έβαζε ένα – ένα τους λιμενεργάτες στο γραφείο της προσπαθώντας να αντιληφθεί το είδος της δουλειάς τους και τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζαν ώστε να μπορέσει να δώσει τη σωστότερη λύση. Για να το πετύχεις όμως αυτό, επισήμανε ο κ. Αντωνίου χρειάζεται κόπο αλλά και αγάπη για το ρόλο που ανέλαβες να διατελέσεις. Η Ζέτα Αιμιλιανίδου ήταν πάντα δίκαιη και ορθολογική. Δεν είχε χώρο για εύνοιες. Ήθελε να είναι δίκαιη και σωστή, κατέληξε ο κ. Αντωνίου.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ