Ιδρύεται η Επιτροπή Αναπροσαρμογής του Κατώτατου Μισθού

Αναμένονται αλλαγές στον Κατώτατο Μισθό από την 1η Ιανουαρίου 2024 - Προωθείται και νέα νομοθεσία για αύξηση ποινών

Του Σωτήρη Νικηφόρου
Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για ίδρυση της Επιτροπής Αναπροσαρμογής του Κατώτατου Μισθού αναμένεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου. Η δημιουργία της εν λόγω επιτροπής, προνοείται από το περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Διάταγμα του 2022 που θυμίζουμε ότι τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου φέτος. 

Ως γνωστό με βάση τις πρόνοιες του Διατάγματος, κάθε εργοδοτούμενος ο οποίος/ η οποία εργάζεται με πλήρη απασχόληση πρέπει να λαμβάνει αρχικό μηνιαίο μισθό ο οποίος να ανέρχεται τουλάχιστον στα €885 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός να αυξάνεται τουλάχιστον στα €940 ακαθάριστα. (Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του εν λόγω Διατάγματος δεν εφαρμόζονται στους οικιακούς εργαζόμενους, στους εργάτες γεωργοκτηνοτροφίας και στους εργαζόμενους στη ναυτιλία, καθώς και για εργαζόμενους για τους οποίους εφαρμόζεται το περί Κατωτάτων Μισθών στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2020)

Πρώτη αναπροσαρμογή Εθνικού Κατώτατου Μισθού την 1η Ιανουαρίου του 2024

Η πρώτη αναπροσαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού θα γίνει την 1η Ιανουαρίου του 2024. Απ’ εκεί και πέρα θα γίνεται αναπροσαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού κάθε δύο χρόνια (2026, 2028 κ.ο.κ).

Ποιοι θα απαρτίζουν την Επιτροπή

Η Επιτροπή Αναπροσαρμογής του Κατώτατου Μισθού θα είναι εννιαμελής και θα απαρτίζεται από 3 εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων, 3 εκπροσώπους των εργοδοτών και 3 ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς ή εγνωσμένου κύρους εμπειρογνώμονες, ειδικούς σε εργασιακά θέματα, εκ των οποίων ο ένας ορίζεται ως ο προεδρεύων της Επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Η Επιτροπή ουσιαστικά  θα είναι αρμόδια να αξιολογήσει την έως τώρα εφαρμογή και να κάνει εισηγήσεις για βελτιώσεις. Θα εξετάσει το ύψος του κατώτατου μισθού, τον τρόπο υπολογισμού και άλλα σχετικά θέματα. 

Αφού εξετάσει τα δεδομένα εφαρμογής του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, θα έχει ευθύνη να συντάσσει εισηγητική έκθεση η οποία θα υποβάλλεται στον Υπουργό Εργασίας τουλάχιστον δύο μήνες πριν από κάθε αναθεώρηση. Θα πρέπει επίσης να υποβάλλει την εισηγητική έκθεση στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, το οποίο με τη σειρά του θα  συμβουλεύει τον Υπουργό Εργασίας επί του θέματος. 

Ο Υπουργός Εργασίας θα υποβάλλει αιτιολογημένη εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την αναπροσαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού περιλαμβανομένης και εισήγησης για μηδενική αναπροσαρμογή.

Τα κριτήρια για την αναπροσαρμογή θα λαμβάνουν υπόψη:

(i)    την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη και τη διαφοροποίηση στο κόστος διαβίωσης,
(ii)    τις τάσεις στα επίπεδα απασχόλησης και ποσοστά ανεργίας,
(iii)    τη διαφοροποίηση στην οικονομική ανάπτυξη και στα επίπεδα παραγωγικότητας,
(iv)    τη διαφοροποίηση και τις τάσεις στα επίπεδα απολαβών και την κατανομή τους,
(v)    τις επιπτώσεις που οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού θα έχει στα επίπεδα απασχόλησης, τους δείκτες σχετικής και απόλυτης φτώχειας, το κόστος διαβίωσης και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Νέα νομοθεσία για πρόστιμα για κατώτατο μισθό

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, έχει ήδη κατατεθεί νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί Κατωτάτου ορίου Μισθών Νόμου που προνοεί  αύξηση των ποινών για τον κατώτατο μισθό που προνοεί ποινές από 50 ευρώ έως 5.000 ευρώ ανά περίπτωση, όταν εργοδότης δεν εφαρμόζει το σχετικό διάταγμα. Στη νομοθεσία που είναι σήμερα σε ισχύ, το ύψος του προστίμου είναι ακόμα σε λίρες (!) και στη φράση που θα γίνει 5000 ευρώ σήμερα το πρόστιμο είναι 100 λίρες.

Αναμένεται το επόμενο διάστημα να συζητηθεί στην Βουλή και να πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση.