Ικανοποίηση Δένδια για χρηματοδότηση Euro-Asia από Κομισιόν

"Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι".

Την ικανοποίηση της Ελλάδας για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει τον Euro-Asia Interconnector, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τις δηλώσεις του μετά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, την οποία πραγματοποίησε σήμερα.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κοινοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, να χρηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, την οποία υποδέχθηκαν θερμά και οι ΗΠΑ.

«[Ε]ίμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι θα χρηματοδοτήσει τον Euro-Asia Interconnector, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Μια ανακοίνωση, την οποία θερμά υποδέχθηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», ανέφερε ο κ. Δένδιας, στη δήλωσή του.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Αναφορικά με το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα παραμένει πάντοτε ανοικτή στον διάλογο με την Τουρκία, εάν και εφόσον η Τουρκία συνομολογήσει το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου ως βάση οποιασδήποτε συζήτησης.

«Η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις χώρες και συνομολογεί ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να διεξάγονται οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών. Συμπεριλαμβανομένης και της συζήτησης με την Τουρκία, εάν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο», επισήμανε.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και επίσης, θα συνεχίσει να απαντά σε όλες τις προκλήσεις. Η Ελλάδα, όμως, τάσσεται και υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου, βέβαια πάντοτε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Ακόμα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων και για τη χθεσινή του επίσκεψη στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στη Μαριούπολη και τον Σαρτανά.

Όπως είπε, στην ευρύτερη αυτή περιοχή κατοικούν περίπου 120.000 Έλληνες ομογενείς, με εκπροσώπους των οποίων συνομίλησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

Υπογραμμίζοντας τη θέση της Ελλάδας υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται «υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή αυτή».

«Εμείς διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω ότι λίγες μέρες πριν, μίλησα με τον Ρώσο συνάδελφό μου, Σεργκέι Λαβρόφ. Ούτως ή άλλως, η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Πιστεύουμε πάντα ότι για να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση, ο διάλογος είναι απαραίτητος», πρόσθεσε.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική Πολιτεία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για τους Έλληνες ομογενείς που κατοικούν στην περιοχή και για την αντιμετώπιση των ευρύτερων προβλημάτων περίθαλψης και διαβίωσης που αντιμετωπίζουν.

ΚΥΠΕ