Ηλεκτροκίνηση:Αναλυτικά ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΚΔ (Εικόνες)

Μέχρι το 2023 όλες οι μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα που ανήκουν στο Δημόσιο, θα είναι ηλεκτροκίνητα

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 

Σε ρυθμούς προώθησης της χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων κινείται το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κάτι θα συμβάλει τόσο στην απεξάρτηση από τα ρυπογόνα καύσιμα όσο και στη μείωση των ρύπων, που είναι και στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας.

Μάλιστα, πρόσφατα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, παρουσίασε στο Προεδρικό Μέγαρο, το Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής για την προώθηση της χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, το οποίο περιλαμβάνει τους στρατηγικούς στόχους, τις απαραίτητες ενέργειες για θέσπιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, καθορίζει την απαραίτητη οργανωτική δομή καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων. Στο εν λόγω Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής καθορίζονται επίσης οι αρμοδιότητες και δράσεις ανά φορέα και υπουργείο.

Η Brief εξασφάλισε αυτούσιο το Γενικό Πλαίσιο Λύσης και σας το παρουσιάζει: 

O εθνικός στόχος είναι, το 2030 το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτροκίνητα

to

Mέχρι τη φετινή χρονιά υπάρχουν εγγεγραμμένα στην Κύπρο περίπου 250 ηλεκτροκίνητα οχήματα και βάσει του στόχου του κράτους, το 2030 αναμένεται να έχουν εγγραφεί 36.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα. 

250

paras

Yπάρχουν πρόνοιες για ανάπτυξη υποδομών στάθμευσης και επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε προσβάσιμα σημεία τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και έως το 2026 θα αναπτυχθούν 1.000 σταθμοί φόρτισης στις πόλεις και παράλληλα 40 θέσεις ταχείας φόρτισης στους αυτοκινητόδρομους και σε δημόσιους χώρους.

st

400

Στ' αξιοσημείωτα ότι μέχρι το 2023 όλες οι μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα που ανήκουν στο Δημόσιο, θ' αντικατασταθούν με ηλεκτροκίνητες μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα.

motod

Aπό το 2030, το 100% των αγορών νέων κυβερνητικών οχημάτων, εκεί όπου είναι εφικτό, θα είναι ηλεκτροκίνητα

100

Θα αγοραστούν 28 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τα οποία θα εξυπηρετούν τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές στα κέντρα των πόλεων. Επιπρόσθετα θ' αντικατασταθούν με ηλεκτροκίνητες όλες οι μοτοσυκλέτες των Κυπριακών Ταχυδρομείων και της Δημόσιας Υπηρεσίας

234

Σημαντικός αριθμός δράσεων του Γενικού Πλαισίου Πολιτικής για την προώθηση της χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο υπάρχει ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους €38.600.000.

Πιο συγκεκριμένα, θα διατεθούν: 

* €30 εκ. για αγορά ηλεκτροκίνητων Οχημάτων
* €4 εκ. για Σταθμούς επαναφόρτισης
* €3.81 εκ. για αγορά ΗΚ.Ο Δημοσίου
* €790 χιλ. για Σταθμούς Ταχείας Επαναφόρτισης

tameio

Οι κατηγορίες οχημάτων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Κινήτρων είναι: 

* ΙΧ Αυτοκίνητα
* Μοτοποδήλατα / Μοτοσυκλέτες
* Εμπορικά / Ταξί / Λεωφορεία
* Ηλεκτρικά Ποδήλατα

kateg

Για τα σημεία επαναφόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, υπάρχει σχέδιο επιδότησης για εγκατάσταση 1000 σημείων σε χώρους του κρατικού τομέα, ιδιωτικών οργανισμών και επιχειρήσεων και σε τοπικές αρχές

Παράλληλα, θα εγκατασταθούυν 20 θέσεις ταχείας επαναφόρτισης σε κατάλληλα σημεία του οδικού δικτύου για κάλυψη των αναγκών των ηλεκτροκίνητων οχημάτων που ταξιδεύουν στους αυτοκινητόδρομους.

Επίσης, θα γίνει εγκατάσταση 20 θέσεων ταχείας επαναφόρτισης σε κατάλληλους χώρους του κρατικού τομέα – δημόσιους χώρους στάθμευσης όπως Νοσοκομεία, Μουσεία, Ταχυδρομεία κ.ά.

Ταυτόχρονα, υπάρχει σχέδιο επιδότησης για δημιουργία σημείων φόρτισης σε πρατήρια πετρελαιοειδών. 

sime

seie

eksis

pea

Μέσα από το Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής για την προώθηση της χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, θα δοθούν κίνητρα για αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων όλων των κατηγοριών περιλαμβανομένων αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, λεωφορείων, εμπορικών οχημάτων και ταξί, καθώς και οχημάτων για ανάπηρα δικαιούχα πρόσωπα και πολύτεκνες οικογένειες.

Αξίζει να σημειθωθεί, ότι μετά από 19 μήνες αναμονής θα τρέξουν ξανά τον επόμενο μήνα τα Σχέδια του Υπουργείου Μεταφορών για απόσυρση παλαιών οχημάτων και αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Θυμίζουμε ότι τα Σχέδια «πάγωσαν» από τον Φεβρουάριο του 2020 και με την έλευση της πανδημίας. 

>>> Διαβάστε σχετικά: 

Έρχεται χορηγία για απόσυρση οχήματος & αγορά ηλεκτρικού -Τα ποσά <<<


 
20023